Süleyman Mührü; Yanlış Bilinen Sembol

İslam inancına göre Hz. Adem’in cennetten getirdiği üç şeyden biri olan Mühr-ü Süleyman, tüm semavi dinlerce kutsal kabul edilmiştir. Diğerleri ise Cennet Ağaçlarından iki çeşit yaprak ve Hz Musanın Asasıdır.

Günümüzde kabul gören sembol, göğün ve yerin birleşimini gösterir. İki üçgenin biri göğe biri yere dönüktür. Sembol maddi ve manevi değerlerin bütünlüğünü gösterir. Doğunun Yin ve Yang’ına benzer bir semboldür. Dünyaya giriş ve çıkış noktalarını temsil eder.

Davut Yıldızı mı? Süleyman Mühürü mü?

Bu sembole Batı dünyasında “Davud’un Yıldızı” denmesinin sebebi, onların altı köşeli yıldız sembolünü söz konusu mührü yüzükten önceye götürmeleridir. Bu sembolü Hz. Süleyman‘a değil, O’nun babası olan Hz. Davud‘a atfetmelerindendir. Daha yalın bir ifade ile, Batı inancında Mühr-ü Süleyman‘ın üzerindeki, Davud’un Yıldızı‘dır.

Günümüzde halk arasında sıklıkla Siyonizmin simgesi söylemi ile karşımıza çıkan 6 Köşeli Yıldız olarak bilinen Süleyman Mührü gerçekten de sadece siyonizmi, mason localarını, Yahudileri mi temsil ediyor? Tabi ki hayır.

Peki halk arasında bu simgeyi görünce neden Yahudilik Siyonizm gibi kelimeler çağrıştırıyor?

 Ufak bir araştırmayla nedeni ortaya çıkıyor. Siyonist düşencenin lideri olarak gösterilen Theodor Herzl‘in çıkardığı “Die Welt” (The World) dergisinde 6 köşeli yıldızı kullandı. Böylelikle bu simge Siyonizm’le bağdaştırılmaya başlandı. 1897 de Baselde yapılan kongrede Siyonist hareketin sembolü olarak kabul edildi. Ayrıca Naziler, kendi bölgelerinde bulunan Yahudilere Davut Yıldızı simgeli sarı elbiseler giydirerek işkence ederek öldürdüler. Bu olay Yahudilerce şehitlikle bağdaştırıldığı için bu simgeyi benimsemelerine neden olmuştur.

Karadağ Plav’da eski bir Osmanlı evinin duvarı Mührü Süleyman ve Ay Yıldız işlenmiş yazıda “Ey kapıları açan Allah’ım. Bize kapıların en hayırlısını aç” yazıyor.

Süleyman Mührünü Ne Zaman Kullanmaya Başladık?

Aslında bu simge yüzyıllardır değişik milletler sürekli kullanılmıştır. Eski Türk Devletlerinde, Selçuklu mimarisinde, Osmanlı mimarisinde, camilerde, saraylarda, padişah kıyafetlerinde, paralarda, mezar taşlarında, çini süslemelerinde de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu sembol islam dininde önemli bir değerdir. Hatta bu simge sancaklarda bile kullanılmıştır. Mühr-ü Süleyman bu coğrafyanın bir kültür öğesidir, geleneğin bir parçasıdır ve bu anlamda asla bir “Yahudi sembolü” değildir.

Toplumda yanlış anlamlar, yüklendiği farklı anlamlar nedeniyle birçok tarihi eserimiz tahribata uğramış ve yok olmuştur.

Bizim ecdadımız bu simgeleri senelerce kullanmıştır. Karamanoğulları Beyliğinin bayrağı, Barboros Hayrettin Paşanın, Teke Beyliğinin, Candaroğulları Beyliklerinin sancaklarında karşımıza çıkıyor.

Eski Türk Devletlerinde padişah kıyafetlerinde kullanıldığını, Selçuklunun bu simgenin 8 köşegenini paralarında, süslemelerinde kullandığını, Osmanlı Döneminden kalma çoğu camide de motif olarak kullandığını görüyoruz. Edirne Selimiye Camisinde, Üsküdar’daki Valide Sultan Camisinde, Bursa Ulu Camiinde, Darende Somuncu Baba Camisinde karşımıza çıkıyor.

Anadolu’da ilk kurulan Türk devleti olan Danişmendlilerin Başkenti Niksar’da 900 yıllık Türk mezarlığında mezar taşlarında Süleyman Mührünü görüyoruz.

6 Köşeli Süleyman Mührü Nerelerde Kullanılmış?

Genc_Yolcu_Barbaros_Hayrettin_Pasanin_Sancagi
Barboros Hayrettin Paşa Sancağı
Genc_Yolcu_Teke_Beyliği_Sancak_Süleyman_Mührü_Davut_Yıldızı
Teke Beyliği Sancağı
Karamanoğlu Beyliği Sancağı
Candaroğulları Beyliği Sancağı
Edirne Selimiye Cami

Üsküdar Valide Sultan Cami

Bursa Ulu Cami

Darende Somuncu Baba Külliyesi

Zal Mustafa Paşa Cami

Antalya Akseki Sarıhacılar Camii

Hacı Bektaşı Veli Dergahı

Eyüp Sultan Cami

Alaca Camii

Defterdar Tahir Ağa Camii

Hala Sultan Tekkesi

Sivas Gökmedrese

Keman Keş Mustafa Paşa Camii

Genc_Yolcu_Malatya_Ulu_Cami_Süleyman_Mührü_Davut_Yıldızı
Malatya Ulu Cami

Tokat – Niksar Müslüman Mezar Taşlarında

Şehzade Selim Gömleği

Paralarda Sikkelerde


Selçukluda 8 Köşegen Olarak Karşımıza Çıkan;
Selçuklu Yıldızı

Selçukluların temel sanatsal figürlerindendir ve İslam dünyasında, 8 cenneti anlatan sembol olmasının yanında 8 ilkeyi anlatan bir sembol olarak kullanılır.

Selçuklu Yıldızı

İlkeler; Sabır, Şükür, Sadakat, Merhamet, Doğruluk, Sır Tutmak, Acizliğini Bilmek ve Cömertliktir.

Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı Kullanıldığı Yerler

Türk polis armasındaki Sekiz Köşeli Yıldız, ilk olarak Sultan Abdülaziz tarafından devlet hizmetinde başarılı kişilere verilen madalya şeklinde çıkartılmış, daha sonra Türk polisinin amblemi olmuştur.

Ayrıca Osmanlı, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan armaları, Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Tuğrası, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü Arması karşımıza çıkmaktadır. Hacı Bektaşi Veli Dergâhının mührü olarak bugün Sekiz köşeli yıldız sergilenmektedir. Selçuklu eserleri, Divriği Yüce Cami, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi ve bunların bazılarında demir parmaklıklarda süsleme olarak da uygulanmıştır.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Bu yazımızı okuyan 19.444. takipçimizsiniz.

_Rafet Emre Yaylacı_

1991 Konya doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya'da tamamladı. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliğinde tamamladı. Hobileri seyahat, spor, tiyatro ve Türk tarihidir. Beşiktaş taraftarıdır.

2 thoughts on “Süleyman Mührü; Yanlış Bilinen Sembol

  • 18 Eylül 2021 tarihinde, saat 07:33
    Permalink

    Teşekkürler

  • 05 Mayıs 2022 tarihinde, saat 23:49
    Permalink

    Rica ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir