İznik Gezilecek Yerler

Genç Yolcu ekibinin bir parçası olarak belirlenen ilk rotam İznik. 4 İmparatorluğa başkentlik yapmış, bu tarihi kentin sokaklarını birlikte gezmeye, dünyanın dört bir yanında ün salmış çinisini incelemeye, Bitinya’dan Roma’ya Bizans’tan Osmanlı’ya ve günümüze kadar ulaşmış eserleri görmeye hazır mısınız? O zaman medeniyetler beşiği İZNİK’İ BİRLİKTE KEŞFEDELİM!

İznik’e nasıl gidilir?

Tarih kenti İznik için hazırlıkları tamamladıktan sonra yola koyulduk. İznik bağlı olduğu Bursa iline yaklaşık 70 km mesafede. Bursa istikametinden giderken iki yol üzerinden gidebilirsiniz. İlki Orhangazi’ye daha girmeden ayrılan otoban yolu. Fakat bu yolun oldukça virajlı olduğunu öğrenince ikinci seçenek olarak Orhangazi’nin içinden gitmeye karar verdik. Orhangazi’ye girdikten sonra ikinci adada (Köfteci Yusuf’un orada) bizi İznik tabelası karşıladı. Siz de İznik’e giderken daha konforlu bir rota için bu yolu tercih edebilirsiniz.

İznik ismi nereden geliyor?

İznik M.Ö. 316 yılında Romalılar tarafından kurulmuştur. Tabi o zamanki adı Nicea. Nicea ismi zamanında bu şehri alan bir Romalı komutanın eşinin adıdır. Yıllar sonra Türkler batıya doğru göç ettikçe etrafta bulunan Rum köylerine ‘Bu yol nereye gider?’ diye sormuşlar. Onlar da ‘İz Nicea…’ yani Nicea’ya doğru diye cevap vermiş. Böylece Türklere de adı zamanla İznik olarak geçmiş.

İznik’te gezilecek yerler:

İznik Kalesi
İznik Kalesi
Lefke Kapısı, İznik Kalesi, İznik Surları

Etrafı surlarla çevrili kentteki ilk durağımız, İznik’in meşhur giriş kapısı olan Lefke Kapı oldu. Burası İznik Kalesi olarak da geçmekte. Kapının iki yanına uzanan surlar tam 4970m ve uzunluğu da 13 m civarı. Eskiden bu surlara 114 tane burç eşlik ediyormuş. İşte bu surların içinde tarihin aynası olan Lefke Kapısı da dört medeniyetten izler taşıyor: Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı.

İznik Sur Kapısı

Kapıdan içeriye girdiğinizde sizi iki kapının daha karşıladığını göreceksiniz. İlk girdiğiniz dış kapı, ardındakiler de sırasıyla orta ve iç kapı olarak adlandırılıyor. Kapılardan en kritik olanı ise orta kapı. Altına geçip tepesine baktığınızda arada bir boşluk göreceksiniz. İşte tam buradan demir parmaklıklar iniyormuş ve şehir kilitleniyormuş.

İznik Sur Kapısı
İznik Sur Kapısı

Dış kapının içinde sol tarafta sizi bir merdiven karşılayacak. Dikkatlice oradan çıkmayı ve askerlerin nöbet tuttuğu odayı görmeyi unutmayın. Burçların bu gözetim yerlerinde nöbet tutan askerler bir tehlike gördüklerinde burada ateş yakıyorlarmış ve sırasıyla 114 burçtan bir anda ateşler yükseliyormuş. Böylece şehir alarma geçiyor ve gelecek akınlara karşı orta kapıda gördüğünüz demir parmaklıklar indiriliyormuş.

İznik Sur Kapısı

Biz bu mekana hayran kaldık! Birçok farklı bölmesi olan bu yapı üzerindeki taşlarda hala eski medeniyetlerden işlemeler ve izler taşıyor. Üstelik fotoğraf çekinmeyi sevenlere müjde, burası o kadar otantik bir yer ki fotoğraf çekinmeye doyamayacaksınız!

İznik Gölü, İznik Askania,
İznik Gölü

İznik denildiğinde aklımıza doğal olarak ilk İznik Gölü geliyor. Biz de bu güzel gölü sizin için keşfettik. İznik Gölü adından da anlaşılacağı üzere İznik’te. Fakat Orhangazi ilçesinde ve birçok civar köyde de kıyısı bulunuyor. Yani gölün tadına varabileceğiniz uzun bir hat mevcut.

İznik Gölü

İznik Gölü Türkiye’nin en büyük beşinci, Marmara Bölgesi’nin de en büyük gölü olma unvanına sahip. Gölün kıyısında birçok mesire alanı mevcut. Üstelik yaz aylarında civar bölgelerden birçok insan kendini gölün serin sularına atmak için buraya pikniğe geliyor. Gölde yüzüldüğü mevsimlerde dubalarla sınırlar belirleniyor. En derin nokta 80m; bu yüzden kıyılar daha sığ oluyor. Burası çocuklar ve yüzme bilmeyenler için harika diyebiliriz. Aman siz yine de dikkatli olun.

İznik Bazilika
İznik Bazilika
İznik Bazilika

İznik Gölü, eski adıyla Askania. Burası öyle bir kent ki gölden bile tarih fışkırıyor. Belediyenin helikopterle yaptırdığı bir çekim sırasında gölün içinde bir yapı keşfediliyor. İşte Bazilika denilen yapı yukarıda da remini gördüğünüz esrarengiz eser. 1600 yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor. İçine hala arkeolojik amaçla dalışlar oluyor ve incelemeler yapılıyor. Burasının bir rivayete göre Hristiyan alemi için çok önemli olan, Hristiyanlık dininin esaslarının kararlaştırıldığı toplantılardan 1. Konsil’in yapıldığı saraydan kalma kalıntılar olduğu söyleniyor.

İznik Ayasofya Cami
İznik Ayasofya Cami
İznik Ayasofya Cami

Bir sonraki durağımız olan Ayasofya’ya girdiğimiz andan itibaren duvarlarına sinmiş tarihi hissedebildik. İçeriye ilk girdiğinizde gördüğünüz cam ile çevrili mozaik taşlar eski kralların taç giyme törenlerinin yapıldığı kutsal alan. Burası Hristiyan alemi için çok önemli olan, dinin esaslarının oluşturulduğu toplantılardan 7. Konsil’in yapıldığı mekan. Bu yüzden günümüzde Hristiyanlık aleminin yedi hac merkezinde biridir.

İçeriye ilerlediğinizde yaklaşık 1600 yıl önce çizilmiş olan Hz. İsa ve Hz. Meryem’in portrelerini görebilirsiniz. Kalın duvarların arasından geçtiğimizde bizi vaftiz törenlerinin yapıldığı bir oda karşılamakta. Bu odanın da üst kısımlarında çeşitli portreler mevcut. Bir diğer bölmeye geçtiğimizde sanki tiyatro koltukları gibi dizayn edilmiş bir yapı ile karşılaştık. Burasının da ekmek şarap ayini denilen bir ayinin yapıldığı yer olduğunu öğrendik.

İznik Ayasofya Cami
İznik Ayasofya Cami

 Tabi 1331 yılında Orhan Bey İznik’i fethettiğinde burayı camiye çevirmiştir. Ayasofya 850 yıl kilise olarak hizmet verdikten sonra 600 yıl da cami olarak kullanılmıştır. İçeride görebileceğiniz kemerli yapıları da Mimar Sinan sonradan bir restorasyon çalışmasında eklemiştir. Günümüzde halen cami olarak hizmet veren bu eşsiz yapıyı mutlaka keşfedin derim.

İznik Seramiği, İznik Çinisi
İznik Çinisi

İznik eşsiz çinileri ile dünyanın dört bir yanına nam salmış durumda. Çini İznik için Osmanlı zamanında zirveye ulaşmış el sanatlarından biri. Biz de gezimizde tarihin günümüze ulaşmış hamuruna kendimizden izler kattık. Ve çininin nasıl büyük bir emek ile yapıldığına usta ellerde şahit olduk. Siz de İznik’e gittiğinizde çok uygun fiyatlara kendi seramiğinizi ve çininizi yapabilirsiniz.

İznik Çinisi
İznik Çinisi
İznik Çini Fırınları, Çini fırını Kalıntıları

Ayasofya’nın arka tarafında kalan ve çit ile çevrilmiş bu alanın, yapılan arkeolojik çalışmalarla 14. ve 17.yy. dan kalma çini fırınları olduğu bulunmuştur.  Bu yapıda fırın alanları, depolama alanları, İznik çinilerinin dizayn edildiği odalar sistemi bulunuyor.

 İznik Yeşil Camii
İznik Yeşil Cami
İznik Yeşil Cami

İznik’in incisi Yeşil Camii. Bahçesine girdiğiniz andan itibaren içinizi huzur kaplayan bu yapıyı 1378-1392 yılları arasında Osmanlı’nın ilk sadrazamlarından Çandarlı Halil Hayrettin Paşa yaptırmıştır. Tek minareli ve tek kubbeli olan bu yapının iki önemli özelliği vardır. İlki hemen gözünüze çarpacak olan minaresindeki kusursuz çini işlemeciliği.

Gökyüzüne yükselen bu masmavi minareye biz hayran kaldık. Caminin bir diğer özelliği ise Osmanlı’nın ilk mermer işlemeciliği örneklerinden olması. Muazzam ve ince mermer işlemeler caminin içine girerken ziyaretçilerini taç kapıda selamlıyor ve her köşede el emeği süslemeler göze çarpıyor.

Çandarlı Halil Hayrettin Paşa Türbesi

Osmanlı Devleti’nin önemli isimlerinden olan Halil Hayrettin Paşa’yı Yeşil Camii’nde andıktan sonra Lefke Kapı karşısındaki mezarlıkta bulunan türbesini de ziyaret etmeden buradan ayrılmak istemedik.

Abdülvahab Sancaktari Hz. Bayraklı Dede

İznik manzarasını en güzel seyredebileceğiniz tepelerden birisi olan Bayraklı Dede tepesinde İznik’in fethi sırasında sancaktarlık görevini yaparken şehit düşen Abdülvahab Sancaktari hazretlerinin türbesi ve camisi bulunuyor. Abdülvahab Sancaktari hazretlerinin bir diğer adı ise Bayraklı Dede.

Efsaneye göre Bayraklı Dede görevine o kadar sadıkmış ki; bu tepeye sancağı dikebilmek için bir kolunda kellesini bir kolunda sancağı taşımış, sonunda başarmış ve burada şehit düşmüş. Biz de İznik’i keşfederken Bayraklı Dede’nin ruhuna Fatiha okumak ve buradaki doyumsuz manzaranın tadına varmak için İznik semalarında dalgalanan bayrağı takip ederek bu tepeye çıktık.

İznik keşfetmeye doyamayacağınız bir kent. Her sokağında tarihi bir kalıntıya rastlamak mümkün. Biz bu gezimizde sizin için İznik’teki en büyük eserleri derledik. Bir sonraki rotamızda yepyeni yerleri BİRLİKTE KEŞFETMEK için takipte kalın, sağlıcakla kalın.

Çekilişe Katılmayı Unutmayın!

USTA ELLERDE İŞLENMİŞ ORİJİNAL İZNİK ÇİNİLERİNİ TAKİPÇİLERİMİZE HEDİYE EDİYORUZ. ŞARTLAR İSE ÇOK BASİT. GENÇ YOLCU YOUTUBE KANALINI TAKİP EDEN, İZNİK VİDEOSUNU BEĞENEN VE ALTINA YORUM YAPAN 5 ARKADAŞIMIZA ORİJİNAL İZNİK ÇİNİSİ GENÇ YOLCU’NUN HEDİYESİ, SAKIN KAÇIRMAYIN. VİDEOYA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.  
Bu yazımızı okuyan 53.864. takipçimizsiniz.

Nilsu Nur Öztürk

Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunuyum. İnternet yazarlığı macerama lisede Gazete İlahiyat'ın internet sitesinde başladım. İnsanlara faydalı bir işi başarabilmek bana ilham veriyor. Şimdi Uludağ Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü son sınıf öğrencisiyim. Öğrendikçe genişleyen dünyamı Genç Yolcu ile keşfetmeye devam ediyorum.

One thought on “İznik Gezilecek Yerler

  • 20 Aralık 2019 tarihinde, saat 23:14
    Permalink

    İznik hakkında bir ödevim vardı bu yazı sayesinde yaptım. Fotoğraflar çok güzel okuldaki sunum da kullanabilir miyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir