Kışın Bodrum’a Gitmek İçin 6 Neden

Yeşil mevsim

Türkiye genelinde kışın renkleri gri, kahverengi ve beyazdır. Oysa Bodrum’da kışlar yemyeşil! Hele ki sonbaharda birkaç kez yağmur yağdıysa, tam bir ikinci bahar yaşanır Güney Ege kıyılarında. Kavurucu yaz güneşinin altında sararmış tepeler taze yeşile bürünür.

Kasımdan itibaren çamların gölgesindeki yabani siklamenler, yılın ilk ayıyla birlikte pembenin ve kırmızının her tonunda açan anemonlar yeşil bitki örtüsüne renk katar. Badem çiçekleri ise ağaç dallarını birer kar tanesi gibi süsler.

Yalıkavak veya Turgutreis’teki mandalina bahçelerinin her zamanki koyu yeşiline turuncu benekler eklenir. Aralık ayı, kabuğu koyu turuncu klementinin (kinin), ocak ve şubat ise mis kokulu Bodrum mandalinasının mevsimidir. Kışın Bodrum’a geldiyseniz narenciye bahçelerinde gezebilir, eski kuyuları ve su kanallarını keşfedip bahçe sahipleri ile sohbet edebilirsiniz. Tabii ki arada bir “göz hakkı”nızı da kullanabilirsiniz.

Yöresel pazarlar, şifalı otlar

Bodrum
Bodrum Yöresel Pazarlar

Ege pazarları her mevsimde güzeldir, fakat kış aylarında daha da şenlenir. Bodrum pazarlarında bilinen kış sebzelerinin yanında çeşit çeşit yemeklik otlar, doğadan toplanan körek mantarları, çintarlar, narenciyenin her türü, kırma, çizik ve sele zeytinleri ve tabii ki taze sıkılmış zeytinyağları üreticiler tarafından alıcıların ayağına getirilir. Sağlıklı yaşam müdavimleri kışın Bodrum’da bayram eder.

İlk yağmurların ardından çıkan otların hepsi birer şifa kaynağıdır: Kenker (şevketibostan), sıra (arapsaçı), kazayağı, dağ marulu, körmen (yabani sarımsak), hindiba (radika), ilmik (ebegümeci), hardal ve turp otları ile bahara doğru yetişen tilkişen (yabani kuşkonmaz) ve daha nice tür sadece sağlığa değil, aynı zamanda damağa da iyi gelir. Bilmediğiniz bir otun nasıl kullanıldığını sormaya çekinmeyin, pazarcılar seve seve anlatır.

Cuma günleri otogarın yanında meyve sebze pazarı kurulur, cumartesi günleri ise Turgutreis’teki pazarda gıdanın yanında giysi, kumaş ve züccaciye ürünleri de bulabilirsiniz. Bodrum pazarlarını bu iki meşhur pazarla sınırlı sanmayın. Haftanın her günü ilçenin farklı mahallelerinde pazarlar kurulur.

Balıklar, balıklar, balıklar

Bodrum’dan Balık yemeden dönmeyin

Bodrum’da kış, balık mevsimi demektir. 15 Eylül’den sonra av yasağı kalkar, balık ve deniz ürünleri bollaşır. Talep yaza göre daha az olduğu için fiyatlar düşer, aynı zamanda çeşit artar; artık doya doya balık yemenin tam zamanıdır. Palamut, barbun, iskorpit, ahtapot, kalamar, sübye, karides… Tercih sizin! Evde yapacaksanız Bodrum limanındaki balıkçılardan balığınızı alıp keyfinize göre hazırlayabilirsiniz. Tercihiniz dışarısı ise merkezdeki balıkçılar çarşısında yer alan restoranlarda veya Gümüşlük’ün, Yalıkavak’ın meşhur balık lokantalarında kendinize tam tekmil bir balık ziyafeti çekebilirsiniz.

Leleg Yolu’nda yürüyüş

Bodrum Leleg Yolu
Bodrum Leleg Yolu

Bodrum deyince akla kumsallar ve koylar gelir fakat Bodrum Yarımadası’nda her kondisyona uygun harika yürüyüş parkurları da var! 2016’da açılan kültür rotası Leleg Yolu, yarımadanın ilk bilinen uygarlığı olan Leleg halkının izlerini takip ederek eski ticaret yollarını ve çoban patikalarını birleştirdi. Lelegler kentlerini, kalelerini ve mezarlarını hep yüksek tepelere kurdukları için, Leleg Yolu yürüyenlere muhteşem manzaralar sunmakta. Belediyece sürekli kontrol edilen tabelalar ve işaretler sayesinde yer-yön bulmak oldukça kolay.

Başlangıç için Konacık Mahallesi’nin yukarısında bulunan Leleg Başkenti Pedasa’yı ziyaret edip buradan başlayan parkurlardan birinde yürüyebilirsiniz. Bitez limanında başlayan Adaboğazı rotası da kısa ve denize daha yakın olduğu için tercih edilebilir.

Kışın da yüzmekten vazgeçmek istemeyenler için Karaada rotası cazip bir seçenek: Sizi dağın tepesinde inşa edilmiş bir antik yapıya -muhtemelen bir Helenistik tapınağa- götürecek olan rota toplam 4 kilometre uzunluğunda. Dönüşte, doğal bir mağaradan çıkan ılık su ile dolan termal havuzda, tırmanışın ve inişin yorgunluğunu atabilirsiniz. Adaya düzenli seferler olmasa bile bir tekne sahibi ile anlaşıp, güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Bodrum 4 Mevsim 4 Güzellik

Kışları ılıman geçse bile yağmurlu dönemleri olabilir Bodrum’un. Böyle günlerin keyfi de bir başkadır. Örneğin yağmurlu bir gün beş yıldızlı otellerin birinde spa keyfi yaşamak için ideal olabilir. Hamam, sauna, jakuzi gibi imkânlar sunan büyük otellerin kış sezonunda uyguladıkları özel indirimli fiyat tarifeleri de içinizi ısıtacaktır…

Yağmur yağarken sakin bir yerde oturup kitap okumayı da tercih edebilirsiniz. Konacık’ta, anayolun hemen altındaki Zai ilk tercihiniz olabilir. Sahipleri tarafından ticari kaygı duyulmadan tasarlanan Zai, yeni nesil bir kütüphane. Modern sanat eserleriyle kaplı iç mekânın yanı sıra zeytin ağaçlarının süslediği bahçesi de 16 yaşını dolduran herkese açık.

Zai Bodrum’daki tek kütüphane değil. Bodrum’da bir mimarlık kütüphanesi olduğunu biliyor muydunuz? Bodrum sevdalısı bir mimarlık profesörü 10 binden fazla kitabıyla tarihî bir evde Türkiye’nin ilk mimarlık kitaplığını kurdu. Bodrum Mimarlık Kitaplığı kış boyunca belli aralıklarla düzenlenen mimari, tasarım, tarih ve kültür konulu söyleşilere ev sahipliği yapıyor. İlgi duyan herkes davetli.

Dışarıda ıslanmak istemeyenler için müze gezmek de oldukça keyifli olabilir. Bodrum’un medarıiftiharı Sualtı Arkeoloji Müzesi tadilattan dolayı bir süredir kapalı olsa da ilçenin bir başka değeri Bodrum Deniz Müzesi ziyaretçilere açık. Geçmişten günümüze kadar bu yörede inşa edilen ahşap tekne maketlerinin sergilendiği müze, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük deniz kabuğu koleksiyonunu barındırıyor.

Bodrum’da seçenekleriniz elbette saydıklarımızla sınırlı değil. Herodot Kültür Merkezi’nde kimi zaman yerel sanatçıların, kimi zaman da ulusal veya uluslararası misafirlerin katılımıyla haftanın pek çok akşamı tiyatro gösterileri, dinletiler, konserler düzenleniyor. Unutmayın, Bodrum artık bir balıkçı kasabası değil, bir kültür kenti.

Pazar kahvaltısı

Bodrum Kahvaltısı

Havalar nasıl olursa olsun Bodrum’un pazar kahvaltıları vazgeçilmezdir. Güneşli havalarda Bitez kumsalı brunch yapanlarla dolup taşar. Yalıkavak’ın kahvaltıcılarının ünü ülke sınırlarını aşar. Bodrum’un turistik rotalarının biraz dışında, doğusundaki Çiftlik-Mumcular-Çamlık üçgeninde köy kahvaltısı sunan mekânlar çoktur. Çamlık’ta, son derece popüler, fiyatları da gayet uygun kır lokantaları bulabilirsiniz.

Mumcular ile Çiftlik arasında kalabalıktan olabildiğince uzak, kendi hâlinde bir köy olan Etrim’de çimenler üzerindeki masalarda kahvaltı yaparken ayaklarınızın arasında tavuklar, civcivler dolaşır. Horozların ötüşü eşliğinde ev yapımı zeytin, sahanda köy yumurtası, taze çökelek ve işletme sahibinin annesinin kendi yaptığı reçellerle kahvaltının keyfine diyecek yoktur.

Bu altı neden sizi hâlâ ikna edemediyse tanıdığınız bir Bodrumluya “İlçeniz yazın mı, kışın mı daha güzel?” diye sorun. O size daha pek çok neden sıralayacak ve ekleyecektir: “Kışın Bodrum çok güzel çünkü hayat yavaşlıyor, biz bizeyiz ve yazın yoğunluktan görüşemediğimiz dostlara bol bol vakit ayırabiliyoruz.” Bodrum’da kış, enerji depolama ve dostluk mevsimi demektir. Buna siz de katılmak istiyorsanız, buyurun Bodrum’a!

Yazı : Annette Hanisch Foto : Ömer Doğan

Bu yazımızı okuyan 45.651. takipçimizsiniz.

Mesut Selimli

1992 Hatay Dörtyol doğumlu. İlk orta ve lise öğretimini Hatay Dörtyol'da tamamladı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İşletme bölümü mezunu. Polonya Wroclaw Üniversitesinde Dil Eğitimi aldı. Hobileri Drone, Seyehat, Futbol ve yüzmedir. 20'den fazla ülke gezdi ve tecrübe gözlemlerini çeşitli dergi ve sitelerde yayınlanmaktadır. Beşiktaş taraftarı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir