Tarihteki En Başarılı “Engelli” İnsanlar

‘Engel’ nedir sizce? Kolunun, Bacağının veya gözünün olmamasımıdır. Sözlükte engel için tıklayın. Görme Engelliler için Odtü Üniversitesi ‘ Engelsiz Dersane’ adlı Öss’ye hazırlık kursları mevcuttur bilgi için tıklayın.  Serdar Bilgili‘nin ‘Engelleri Kaldıralım’ adlı fotoğraf sergisi için tıklayın. ‘Engelsiz iş , engelsiz yaşam sloganıyla’ yola çıkan engelliler iş imkanı sağlayan site içim tıklayın. İstanbul Kısa Film Derneği 2008 yılında ‘Engelliler’ konulu kısa film ve öykü yarışması düzenlemişti. Engelliler için hazırlanan 3 web sitesi 1. 2. 3. Tarihte öyle engelli diye olarak bilinen kişiler varki bunlar hayat mücadeleri ile asıl engelli bizmiş dedirten başarıları var. Günümüzde hayatta kalabilmek için hepimiz bir dala tutunmak zorundayız, çünkü amaçsız insan asalak yaşamaya ve yok olmaya mahkumdur.Bugün hangi kişisel eğitim kitabını açsanız size hayatı sevmekten, hırslı olmaktan dolayısıyla başarıyı yakalamaktan bahseder ve size bunu kanıtlamak için bir sürü masal anlatır. Ancak bizim burada anlatacaklarımız masal değil gerçeğin ta kendisi.Biz sözde engelsizlerin bile cesaret edemeyeceği şeyleri hayatı sevmekle ve bir işe yaramanın verdiği dayanılmaz mutlulukla başaranların öyküsünü okuyacaksınız. İbret değil örnek almak, yargılamak değil sağduyulu olmak için… İşte dünyadaki en başarılı engelli insanlar.

 

1-) Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven, Almanya’nın Bonn şehrinde fakir bir ailenin oğluydu. Alkolik bir müzisyen olan babasının sert eğitimleri sonunda Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır. 1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi. Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. Hatta hepimizin çok iyi bildiği 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak ölmüştür ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.

 

2-) Stephen Hawking

Günümüzün yaşayan en büyük bilimadamlarından biri olan Stephen Hawking, 1942’de İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Tıpçı bir babanın oğlu olan Hawking, aslında bir matematik sevdalısı iken okuduğu okulda matematik bölümü bulunmadığından fizik bölümüne kaydolup üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirilmiştir. Cambrigde Üniversite’sinde evrenbilim üzerine çalışmalarına devam eden Hawking, Sonsuz evren, Big bang, Karadelik gibi teoremleri ile dünyaca ün kazandı. Kazandığı bir çok ödül ve madalyanın yanına çocukları evren bilime yakınlaştırmak için kitapları da ekleyen Hawking, tüm bunları kendisi için özel hazırlanmış bilgisayarlı sandalyesinden yapmıştır.

 

3-) Eli Bowen

Eli Bowen, Amerika’nın Ohio eyaletinde 1844’te dünyaya geldi. 10 çocuklu bir ailenin son üyesi olarak geldiği bu dünyaya gözlerini biraz eksik açmıştı çünkü ayakları beline bitişikti bir başka deyişle bacakları olması gerekenden çok daha kısaydı.Gençliğinde ailesini geçindirmek için çiftliklerde çalışmaya başlayan Eli, ellerini kullanmakta o kadar usta olur ki bir gün onu tesadüfen izleyen sirk sahipleri onunla çalışmak ister.13 yaşında Barnum ve Bailey Circus tarafından işe alınan Eli Bowen, “Bacaksız Akrobat” olarak Avrupa turnesine çıkar ve ünü kısa zamanda tüm dünyaya yayılır.26 yaşında Mattie isimli genç bir bayanla evlenen Eli Bowen, dört sağlıklı çocuk sahibi olur. 2 Mayıs 1924’te dünyanın en meşhur akrobatı olarak hayata veda eder.

 

4-) Erik Weihenmayer

  13 yaşında görme yetisini tamamen kaybeden Erik Weihenmayer, ülkesinde öğretmenlik ve güreş antrenörlüğü yapmaktaydı. Adını tarihe ilk geçirdiği olay 2001 yılında Everest’e tırmanması oldu.Böylece dünyanın en yüksek zirvesi Everest’e tırmanan ilk görme engelli oldu ancak bu onu durdurmadı Hong Kong, İsviçre, Tayland ve Şili’de dünyanın en yüksek zirvelerine tırmandı. 2008 yılında 7 kıtanın da en yüksek zirvesini görebilen dünya çağında bir sporcu oldu.Bir çok dergi ve spor kuruluşundan ödüller alan Erik, Touch the Top of the World adlı kitabıyla bu maceralarını sevenlerine ulaştırdı.

 

5-) Jim Abbott

Jim Abbott, Amerika’nın Michigan eyaletinde 1967 yılında dünyaya geldi. Doğuştan sağ eli olmayan Jim, küçükken tutkuyla bağlı olduğu beyzbola profesyonel olarak 10 yaşında başladı.Lisedeki okul takımıyla eyalet şampiyonasında çeyrek final oynadı. Ardından 1985 yılında kolej takımına seçildi ve Michigan Üniversitesi beyzbol takımı formasıyla 1987 yılında Sullivan ödülünü alarak yılın en iyi amatör sporcusu seçildi.Ertesi yıl olimpiyatlarda ülkesine bir altın madalya kazandırdı.Amerika’nın en ünlü takımlarından California Angels, Chicago White Sox ve New York Yankees’de oynadıktan sonra emekli olarak mejaner oldu.Hala Amerika’nın en sevilen beyzbolcularından biri olmayı sürdürüyor.

 

6-) David Paterson

David Peterson, 1954 yılında Brooklyn’de doğdu.Bebekken kaptığı bir enfeksiyon sonucu sağ gözünü kaybetti. Ancak bu durum onun ideallerine ulaşmasına engel olmadı. 1983 yılında liseyi bitirdikten sonra Kolombiya Üniversitesi’ni kazandı ve siyasete atıldı. Ailesi de aktif siyasetle uğraşan Paterson, 23 yılda New York’un en sevilen siyasetçilerinden biri oldu ve 2008 yılının Mart ayında yapılan seçimlerle New York’u 55. valisi oldu. Halen bu görevini sürdürmektedir.

 

7-) Eşref Armağan

Ankara’da yaşayan ve doğuştan görmeyen Eşref Armağan 41 yıldır resim yapıyor. Amerika ve Avrupa’da sergiler açan Armağan, Amerika eski Başkanlarından Clinton’ın da portresini yapmış. Menajeri Joan Eroncel ile birlikte gittiği ülkelerde uluslararası ün kazanan Eşref Armağan’ın beyin yapısı Harvard Üniversitesi’nde incelenmiş ve görmediği halde nasıl resim yapabildiği bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Dokunuşları ile gören Armağan, 1994 senesinde senesinde Joan Eröncel isimli 30 sene evvel Türkiye’de evlenmiş Amerikalı bir hanım ile tanışır ve bu hanım sayesinde uluslar arası bir üne kavuşur.Türkiye’nin yetiştirdiği değerli yeteneklerimizdendir.

 

8 -) Dave Heeley

Dave Heeley, 20 yaşından beri kademeli görme zorluğu çekmekteydi, ilerleyen yıllarda görme yetisini tamamen kaybeden Heeley onu hayata bağlayan tek şeye spora tutudu ve 50 yaşında 7 kıtada 7 günde koşulan Seven Magnificent Marathons da yarıştı. Falkland Adaları, Santiago, Los Angeles, Sidney, Dubai, Tunus, ve Londra’da yapılan yarışlara Dave Heeley’e görme engelliler için özel olarak eğitilmiş köpekler eşlik etti. Dave Heeley bu maratonu bitirebilen ilk görme engelli sporcu oldu.

 

9-) Lacey Henderson

Lacey Henderson, dokuz yaşında dizkapağındaki bir tümör yüzünden sağ bacağını kaybetti. Annesinin tavsiyesi ile lisede amigo takımına girdi ve protez bacağı ile birbirinden zorlu hareketleri başarıyla yaptı.Mezun olduktan sonra kazandığı Denver Üniversitesi’nde de aynı başarıyı tekrar ederek takım kaptanlığına yükseldi.18 yaşındaki Lacey Henderson Halen bu görevi sürdürmektedir.

 

10-) Dustin Carter

Dustin Carter, küçük yaşta yakalandığı bir kan hastalığı nedeniyle bacaklarını tamamen, ellerini ise kısmen kaybetti.Orta okul öğrencisiyken güreşle ilgilenmeye başladı.8. sınıfta beden eğitimi öğretmeni eşliğinde güreş müsabakalarına hazırlandı. Bu yıl katıldığı Ohio eyalet güreş şampiyonasında bütün rakiplerini eleyerek birinci olmayı başardı.

 

11-) Mark Playle 

İngilteren’in sevilen rock gruplarından Minnikin grubunda gitar çalan Mark Playle, doğuştan sol eli olmayan bir müzisyen.Geçen sene katıldığı Guitar İdol yarışmasında çeyrek finalde elense de bir çok müzik otoritesi tarafından geleceğin en büyük gitaristlerinden biri olarak görüldü.22 yaşındaki Mark Payle, hala grubu ile konsere çıkıyor.

Bu yazımızı okuyan 3.217. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir