Yakıt Tasarrufuna Yönelik İlginç Bir Deney

Bor rezervleri açısından zengin olan ülkemizde yeni yılla beraber gelen akaryakıt zamları tüketicileri üzdüaaBor dünyada da artık büyük ilgi görür hale geldi. Ancak ülkemizde rezervlerin yoğun olmasına rağmen borun kullanımı oldukça az. NNT Nanoteknoloji şirketi, ilk önce motor yağ katkısıyla yapmış olduğu yakıt azaltma, motor ömrünü uzatma, sessiz motor çalışması, motor yağ ömrünün 2 kata kadar artması gibi çalışmalarına son olarak yakıt katkısıda ekledi. Yakıt katkısı ile yakıt ekonomisinden maksimum düzeyde tasarruf sağlanıyor.

Uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan NanoFuel, benzinli veya dizel araçların yakıt depolarına konularak kullanılıyor. Dolu depoya konulan NanoFuel aracın fazladan 300-350 km daha fazla yol gitmesini sağlıyor. NNT şirketi Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, 20 yıla yakın bir süredir bu projenin üzerinde çalıştıklarını ve artık sonuca ulaştıklarını söyledi. Arvas, bor yakıtının uzay araçlarında kullanıldığını ve yanmasının çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Arvas, yakın gelecekte otomotiv şirketlerinin petrolün alternatifi olarak bor yakıtı ile çalışan otomobiller üreteceğini bunun için otomotiv firmalarının LPG kiti gibi işleyen bir sistemi araçlara monte ederek yakıt olarak borun kullanılmasını sağlayacaklarını açıkladı.

NNT Nanoteknoloji şirketinin yaptığı testte kullandığı otomobilin 100 km fabrika yakıt verisi 12 litre. İstanbul ile Kırklareli (220 km) arasında gerçekleştirilen yakıt testinde aracın deposu tamamen dolduruldu. NanoFuel yakıt katkısı da yakıt deposuna konuldu ve İstanbul’dan yola çıkıldı. Testin sonunda aracın deposu tekrar doldurulduğunda 24 litre yakıt alması gerekirken yüzde NanoFuel ile 50 tasarruf sağlayarak 220 kilometrelik yolda 12 litre yakıt aldı.

Arvas, üretilen üründen 1 adet depoya konulduğunda 2 depoda da etkili olduğunu ve NNT şirketi tarafından özel bir formül ile geliştirildiğini söyledi. Üretilen formül sayesinde Nanofuel depo ve yanma odasına diziliyor. Bu sayede NanoFuel 2 depo boyunca etkili oluyor. Arvas, ürünün enjektörleri  temizleyici özelliğinin olduğu ve egzos emisyonunda düşüş meydana getirdiğini de sözlerine ekledi.

Arvas, bor maddesinin tamamen doğal olduğunu, çevrede rahatlıkla çözülebildiğini ve Almanya’nın Bavyera eyaletinde bor ürünlerinin otomobillerde zorunlu olarak kullanılmasını gerektiren kararın eyalet meclisine gönderildiğini söyledi. Kararın çıkması halinde her arabanın bor ürünü kullanması gerektiğini ve bunu belirten bir hologramın camına yapıştırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dünya çapında ihracat yaptıklarını söyleyen Arvas, özellikle Avrupa ülkelerinden yoğun bir talep olduğunu söyledi. ABD Başkanı Obama’nın kardeşi ile Kenya pazarına da giren NNT Nanoteknoloji Genel Müdür Arvas, borun milli servet olduğunu ve bunun iyi geliştirilip kullanılması gerektiğini vurguladı. Dünya petrol rezervlerinin azalmasıyla beraber borun daha da değerleneceğini ve ülkemizin daha da gelişeceğini, halkın milli bir refaha ulaşacağını söyledi.

Bu yazımızı okuyan 1.013. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir