Sosyal Medya Patronları

Kendi işinin sahibi olmak isteyen gençler, önceleri şirket kurulumunu araştırırdı. Bu bakış açısı günümüzde oldukça değişmiş durumda. Kendi işinin sahibi olmak isteyen gençler artık üretime geçtiler ve şirket kurulumu yerine video paylaşım sitelerinde kendilerine ait bir kanal kurmanın yollarını araştırmaktalar. 

Youtuber

Yeni nesil gençlerin zihinlerindeki özgürlük anlayışının tezahürü olarak ortaya çıkan “Youtuber” kavramı ve mesleği bir hobi olmaktan çıktı. Öyle bir çıktı ki 40 yıllık yazarlar görsel medyada kendilerine uzatılmış mikrofon bulamadığında gençlerin izlediği yolu tercih etmekte ve hemen kendi kanalını kurmaktadırlar. Bu şekilde takipçileri tarafından daha rahat şekilde izlenme olanağını ortaya çıkarmaktadırlar.

İnsanlık olarak çok büyük sosyal medya patronlarının ortaya çıkışına şahit olmaktayız. Küçük yaştaki çocukların kendi kanalları üzerinden telaffuzu bile zor olan miktarlarda para kazanıyor olması arkadan gelen nesil için motive edicidir. Burada önemli olan durum ortaya çıkan potansiyelin yönetimi olacaktır. Şüphesiz potansiyelin yönetiminde en önemli etken toplumsal ahlak yapısı olacaktır. 

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya fenomenliğinden sosyal medya patronluğuna uzanan eğlenceli yolculuğu bilgelik ile harmanlayan toplumlar çok değil, çeyrek yüzyıl sonra belirgin şekilde yol almış olacaklardır.

Beatbox’ı bırakıp onun yerine mehter marşı söylemekten bahsetmiyorum. Beatbox, rap, rock gibi aslı bize ait olmayan ama parçamız olan müzik alanlarında bizim değerlerimizin işlenmesinden bahsediyorum.

Yani uyuşturucu maddeleri özendirircesine müzik yapan gençlerin türemiş olması toplumumuz açısından çok büyük talihsizliktir. İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet güçlerimizin yapmış olduğu sosyal medya fenomenlerine yönelik operasyonlar durumun vahametini ortaya koymaktadır. Bunun yanında uyuşturucu madde karşıtlığını merkeze alan müzisyenleri ve sosyal medya fenomenlerini tebrik etmek önemlidir. 

Geleceğin sosyal medya patronları şimdi YouTube altyapısını kullanıyor olabilirler. Ancak ilerleyen zamanlarda kendi mobil uygulamalarını, kendi video platformlarını kuracaklardır. Çünkü hepsi ayrı ayrı içerik üreticisi konumundadırlar.

Milli Mobil Uygulama platformlarının kurulması gençlere tutunacak bir dal olacaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yapacağı danışmanlık da gençlerin özgüvenini arttıracaktır. Gençlerin eksik ve hatalı ürettiği içerikleri, ahlak dışı bulduğumuz içerikleri zamanla düzeltmeleri için fırsat vermek onları kaybetmenin önüne geçecektir. 

Sosyal Medya Fenomenliği

Sosyal medya fenomenliğinden, sosyal medya patronluğuna terfi etmek yerine sinemaya adım atmayı tercih eden gençler de mevcuttur. Tabi ki bu yol da gençler için cezbedicidir. Ancak Twitter, Instagram, YouTube gibi paylaşım platformlarındaki “beğen” butonu gerçekten büyüleyicidir. Gençler bu beğen butonlarının cazibesine kapılmakta, kaybetmekten korkmakta ve daha çok beğeni almak için tavizler vermektedirler.

Aslında bu heves gençlerimizi yutan çarkın dişlisinden başka bir şey değildir. Sosyal medya fenomenleri daha fazla beğeni alma veya gişe başarısı elde etme telaşı yerine ‘Sosyal Medya Patronluğu’ düşünmeli ve içeriklerini ileriye dönük yapmalıdır.

Bu bağlamda amatör, yarı profesyonel yahut profesyonel olmak üzere tüm içerik üreticilerine başarılar diliyor, gelecek nesile faydalı içerikler üretmelerini temenni ediyorum. Belki de 2019 yılına girdiğimiz şu dakikaların ruhuna uygun bir temenni olarak kayda geçen bu dileğimi gençler de boşa çıkarmayacaklardır.

Bu yazımızı okuyan 1.668. takipçimizsiniz.

_Hulusi_ _Çelik_

1984 İstanbul Doğumlu. Liseye kadar olan eğitimini İstanbul'da tamamladı. Kimya Mühendisliği eğitimini yarıda bıraktı. Kamu Yönetimi ve Medya Yapımcılığı mezunu. Yapımcı, senarist ve televizyon programı formatı üreticisi. Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir