Yunus Emre Enstitüsü 5 Kıta’ya Türkçe Öğretiyor

Yunus Emre Enstitüsü, her yıl dünyanın 5 kıtasında on binlerce insanı Türkçe ile tanıştırıyor. Enstitü aracılığıyla Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler, Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında Türkiye’ye geldiler. Atatürk Havalimanı’nda buluşan ilk ekipteki misafirler farklı ülkelerden olmalarına rağmen ortak dilleri olan Türkçe aracılığıyla birbirleriyle sohbet ettiler. Öğrenciler, Yunus Emre Enstitüsünün rehber öğretmenleriyle birlikte 15 Temmuz Şehitler Abidesi’ni ziyaret etti.

Türk dilini ve kültürünü gerçekleştirdiği eğitim ve kültürel faaliyetlerle dünyanın dört bir köşesine taşıyan Yunus Emre Enstitüsü her yıl on binlerce insana Türkçe öğretiyor. Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan yabancı öğrenciler “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında Türkiye’ye geldiler. Havaalanında Yunus Emre Enstitüsü yetkililerince karşılanan öğrencilerin ilk durağı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışında inşa edilen “15 Temmuz Şehitler Abidesi” oldu. 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik’in de katıldığı ziyaret programında öğrencilere 15 Temmuz gecesi köprüde yaşananlar ve darbe girişimine fırsat vermeyen 250 şehidin kahramanlıkları anlatıldı. Abidenin mimari yapısı yanında şehitleri temsilen abidenin etrafında yer alan 250 selvi ve gül ağacı ile gece gündüz okunan sela, öğrencileri oldukça etkiledi.

Ortak Dil Türkçe

İngiltere, Fransa, Cezayir, Rusya, İtalya, Bosna-Hersek, Almanya gibi pek çok ülkeden gelen öğrencilerin ortak dili Türkçeydi. Birbirlerini ilk kez gören ve birbirlerinin dillerini bilmeyen öğrenciler, Türkçe sayesinde kısa sürede kaynaşarak renkli görüntüler oluşturdular.

57 ülkeden 700 öğrenci ve kursiyer bir ay süresince Türkçe derslerinin yanı sıra birçok tarihî, coğrafi ve kültürel mekânı gezecek; ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kültürel kurslara katılacaklar.

Kültür elçileri sosyal medya üzerinden Türkiye’yi anlatıyorlar

Türkçe Yaz Okulu katılımcıları; Türk kültürü, sanatı, tarihi ve dili hakkında sahip oldukları deneyimlerini paylaşmak ve Türkiye’nin doğal, tarihi, kültürel güzelliklerinin tanıtımını yapmak için sosyal medyada da birbirleriyle yarışıyorlar. Öğrencilerin gözünden Türkiye’nin konu edildiği yarışma, metin, fotoğraf ve video eser kategorilerinde yapılıyor. Katılımcılar, kendi gözlemlerini sosyal medya hesapları üzerinden #RotamTürkiye etiketiyle paylaşıyor. Gördüklerini ve hissettiklerini #RotamTürkiye etiketiyle paylaşan öğrencileri de çeşitli hediyeler bekliyor.

Külliye’de dev kapanış şöleni

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl 8’incisini gerçekleştireceği Türkçe Yaz Okulu programı, Türkiye’nin 22 farklı şehrinde gerçekleşecek. 23 üniversitenin ev sahipliği yapacağı program kapsamında öğrenciler; Erzurum, Rize, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, İstanbul, Afyon, Isparta, Sakarya, Karabük, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Bolu, Ankara, Giresun, Samsun, Karaman, Konya, Aydın, İzmir ve Nevşehir’de Türkçe eğitimi alacaklar ve kültürel gezilere katılacaklar. Programın kapanışı ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığınca himaye edilecek. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yunus Emre’nin dili ile dünyaya barış mesajı verecek.

Gönül köprüleri Türkçe ile kuruluyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü olarak 60 ülkede toplam 135 noktada hizmet verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Şeref Ateş, dünya toplumlarının Türkiye’yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını amaçladıklarını, Türkçe Yaz Okulu’nun da bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen önemli programlardan biri olduğunu söyledi.

  1. Prof. Dr. Ateş, “Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor, ulusal veya uluslararası etkinliklerde Türkiye’yi temsil ediyoruz. Kültürümüzün bütün renklerini kuşatan bu faaliyetler sayesinde yüz binlerce insanla yüz yüze temas kurma ve kendimizi anlatma imkânı buluyoruz. Öğrencilerimiz, kurslarda öğrendikleri Türkçeyi, Anadolu’nun kültürü ile harmanlıyorlar, ülkeler arasında gönül köprüleri Türkçe ile sağlamlaşıyor.” dedi.
Bu yazımızı okuyan 1.137. takipçimizsiniz.

Süleyman Arif Yükselen

1983 Karabük doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Karabük'te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği bölümü mezunu. Çalışma hayatına Savunma Sanayi ile ilgili özel bir firmada Ar-Ge mühendisi olarak başladı. Sonrasında İstanbul'da yurt dışında işler yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştı. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu TKDK da Uzman olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir