Malcolm X – Hacı Malik el-Şahbaz


Harlem’de, Boston’da, Detroit’te, Mississippi’de, Manhattan’da özgürlüğü öngören bir devrimin sancısı çekiliyordu. Derisinin renginden ötürü aşağılanan insanlar artık birisinin ayağa kalkmasını bekliyorlardı. Birisi ayağa kalkmalı ve işaret parmağıyla ufku göstermeliydi. Derilerinin karası yazgılarının da karası olmamalıydı. Tarihler 19 Mayıs 1925. Omaha kentinde yazgısı diğerlerinden çok farklı olacak bir bebek dünyaya geliyor. “Malcolm little”.

Derisinin rengi diğer kardeşlerinden biraz daha açık olduğu için imtiyazlı sayılabilen bir bebek. Fakat bu babasının O’na vereceği biraz fazla değerden başka bir şeye yaramayacak O da diğerleri gibi demokrasi çorağı topraklarda “öteki” sayılacaktı. “öteki” yani hırsız, cahil, katil, dolandırıcı. “öteki” yani siyah! Aslında hepsi bu! Malcolm da beyaz adamların bu sözlerinden nasibini alacak ve insanlığının içine nüfus edecek bu sözler dolayısıyla yine beyaz adamlar sayesinde gerçek bir lümpen olacaktır. öyle ki menfi eylemlerin çarkına kapılacak ve bulaştığı her dümenin suyu O’nu beyazlarca biraz daha ötekileştirecekti. Kendisinin tabiri ile “pislik” bir hayatın içerisine itilecekti. Bu kaçınılmaz sonuç beyaz adamın hoşuna gidecektir kuşkusuz. Elbette ki biz Müslümanlar da olaylardan paysız kalmıyor, ıskalayıp geçmiyoruz. Olanda hayır yolumuzu çiziyor.

Irkçılık suyuna batmış belalı şehirlerde Malcolm büyür. Babası siyahların özgürlüğünü savunmayı amaçlamış “Earl Little”, “rahip” -Malcolm küçük yaşlarda iken- suikasta uğrayıp öldürülür. Annesi sekiz çocuğuyla bir başına kalır ve yaşam mücadelesine istinatgâhsız devam eder. Haliyle Malcolm para kazanma yollarını arar ve adil düzenin oluşmadığı Harlem sokaklarında kendince düzene ulaşmak için hırsızlığa ve dahi esrar satıcılığına başlar. Boston’da bir hırsızlık suçu ile tutuklanır ve hapse atılır. Hapis hayatının ilk günlerini esrar bağımlısı olması hasebiyle zorlu geçer. çeşitli hapishanelere naklolur Malcolm ve bu süre zarfında abisi ziyaretine gelerek öğütlerde bulunur. Bu öğütler arasındaki “İslamiyet” de vardır.

Bu dönemlerde Elijah Muhammed denen biri İslamiyet’i insanlara anlatmaktadır. Malcolm nakledildiği “norfolk” hapishanesinde iyi şartlar altındadır ve burada bir kütüphane mevcuttur. Malcolm kütüphaneden faydalanmaya çalışır ve beyaz adamlar hakkında bilgi edinir. Aynı zamanda Elijah Muhammed ile de mektuplaşmaya başlamıştır. Artık ilmi olarak güçlenmeye, yaşanılanları idrake başlamıştır.

Malcolm X serbest kaldıktan sonra elijah Muhammed ile görüşmeye daha sık surette ve organik olarak devam eder. Bir müddet yanında kaldıktan sonra philadellphia’ya gider ve bir mabed kurar. Malcolm artık müslümandır fakat ırkçı düşünceleri sona ermemiş ve beyaz adamlara olan kini sürmektedir. Hemşire olan Betty ile evlenmesi de bu zamanlara tekabül eder. İlerleyen zamanlarda yeni Müslüman olmuş Muhammed Ali ile de tanışır.

Müslümanlık şerefine ulaştığı yıllarda abisinden aldığı borç para ile hacca gitmeye karar verir Malcolm. Hacc Malcolm’un tabir yerindeyse miladı olur. Orada gördüklerinden derinden etkilenecek ve eski ırkçı düşüncelerinden sıyrılacaktı. Tam da bu noktada kendi kaleminden eşine dökülenleri okumakta azami ölçüde fayda var.

“İnanamayacaksın ama tenleri beyazdan daha beyaz olan insanlarla aynı bardaktan su içtim ve aynı tabaktan yemek yedim. Hepimiz bir kardeştik. Ben artık ırkçı bir Müslüman değilim. Gerçek peygamberimiz olan Hz. Muhammed ırkçılığı yasaklamıştır.”

Malcolm X artık ırkçı Müslüman değildir beyazlardan da dost olacağını o kutsal mekânda idrak etmiştir. Amerika’ya döndüğünde basına ırkçılıktan kesinkes sıyrıldığını anlatır. Bu söylemi Elijah Muhammed’den ve diğer siyahî kuruluşlardan tepki alır. Fakat Malcolm düşüncelerinde haklıdır ve emindir ve artık etrafındakilere gerçek İslamiyet’i anlatır. 1964 de Elijah Muhammed ile yollarını ayırmış ve Afrika-Amerika birliği örgütünü kurmuştur. Artık mücadelesini evrensel paydada sürdürür.

1965 yılında evine birçok kez suikastta bulunulur fakat Malcolm bunlarla yolundan dönmez. Audubon Ballroom Tiyatrosu’nda olan bir konuşma için gene evinin suikasta uğradığı bir günün ertesi Detroit’e gitti siyah prens. Konuşma için kürsüye çıktı ve selam verdi. Selamı alındı. Konuşmanın seyriyle işaret parmağını kaldıran siyah prensimize aniden ateşler açıldı. Vücuduna saplanan on altı kurşundan biri hedef olarak işaret parmağını bulmuştu. Telaşla hastaneye kaldırılır fakat yolda şehit olur. Cenazesi yirmi iki bin kişi tarafından ziyaret edilir ve İslam’a uygun bir şekilde toprağa verilir siyah şehit prensimiz.

Duruşu ile, kimlik arayışına giren insanlar için yoldaki bir işaret olan şehidimizi mütemadiyen iftihar ile anıyoruz. Ve elhak şehitler sarayında O’na da bir yer ayrılacağına inanırız.

Yazı için Hanzala.ORG’dan S.D ‘ye teşekkür ederiz.

Saygıdeğer ziyaretçilerimiz, bu büyük davanın şehidi “Hacı Malik el Şahbaz (Malcolm X)” ‘ın ruhuna birer Fatiha hediye etmeyi unutmayalım.

Biyografisi :

Malcolm X - Hacı Malik el ŞahbazMalcolm X (Malcolm Little ve daha sonrasında Hacı Malik el-Şahbaz)

(Omaha, 19 Mayıs 1925 – New York, 21 Şubat 1965), ABD’li siyaset adamı, mücahid ve siyah hakları savunucusudur.

1952’de Malcolm X adıyla Siyah Müslümanlar Hareketine girdi. Elijah Muhammad’ın yolunu izledi ve ona ABD içinde tümüyle bağımsız olacak bir siyah cumhuriyetinin kurulması fikrini benimsetti. Ancak Mart 1964’de iki önderin arası açıldı; Malcolm X, Afrika – Amerika Birliği örgütünü kurdu ve 1964’de Afrika ile Ortadoğu’ya (Mekke’de hac için bulundu) iki gezi yaptı. Dönüşünden 1 yıl sonra da öldürüldü.

Massachusetts’in siyah mahallesinde ilköğrenimini bitirir. Çok istemesine rağmen, üniversiteye gidemeyince, küçük yaşta çalışmak zorunda kalır. Michigan ve Boston derken, kendini birden Harlem’de bulur. Bir siyah olarak, kendisine dayatılan yaşama biçimi, onu sonunda hapishaneye düşürür. Üniversiteyi Harlem sokaklarında tamamladığını ve doktora tezini de hapishanede hazırladığını uzun uzun anlatır. O okuma açlığını hapishanede giderir. Doymak bilmez bir istekle hapishane kütüphanesindeki kitapları tek tek okur. Hapishane yılları için: “Bir insanın düşünmeye ihtiyacı varsa, gidebileceği en iyi yer, bana sorulursa, üniversiteden sonra hapishanedir” diyerek, hiç kimsenin çaresiz ve çözümsüz olmadığını vurgular.

O, yedi yıllık “hapishane eğitiminden” sonra, başka bir Malcolm X olarak Harlem’e geri döner. Hapisten önce bir sokak serserisiyken, şimdi Amerika’da büyük bir hızla gelişen İslam’ın etkili ve ateşli bir temsilcisidir.

Malcolm Little olan soyadını Harlem’de X olarak değiştirir. Yeni soyadı, onun Afrikalı atalarının artık kendisi başta olmak üzere, kimse tarafından bilinmediğinin simgesidir. Elijah Muhammed’in öncülüğünü yaptığı Siyah Müslümanlar Hareketi Malcolm X’le birlikte daha da kuvvet kazanarak yayılmaktadır. Artık Malcolm, Elijah Muhammed’in baş kurmayıdır. Fakat Elijah Muhammed’in zina yapmasına karşı çıkması, daha sonra da Elijah Muhammed’in, Malcolm’a, Başkan Kennedy’nin öldürülmesi hakkındaki yetkisiz ve iğneleyici sözlerinden ötürü sessiz kalmasını emretmesi, Malcolm’un kendi hareketi içinde izole edilmesine sebep olur.

Gerçek İslam’ın Elijah’tan çok uzak olduğunu biliyordu. Ancak İslam’ı bütün incelikleriyle kavrayabilmek ırk, renk ve dil ayrımı yapmadığını görebilmek için Hac’a gitmesi gerekiyordu. O Amerika’da bildiği İslam’la, Hac’da Mekke’de gördüğü İslam arasında dağlar kadar fark olduğunu anlayınca, X olan soyadını El Şahbaz’a çevirdi. Çünkü o “gözleri mavinin en mavisi, saçları sarının en sarısı insanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, aynı saflarda omuz omuza namaz” kılmıştı.

Başlangıçta, ilk siyah müslüman hareketinin öncüsü Elijah Muhammed’in bağlısı olarak ırkçı düşünceler taşıyorken, Hac dolayısıyla İslam dünyasına yaptığı bu gezi onu bu düşüncelerden döndürdü. Artık kendisini İslam’ın sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı evrensel mesajını tüm dünyaya iletmeye adamıştı. Bu amacını kitleler çapında gerçekleştirmeye çalıştığı toplantılarından birinde suikasta uğrayıp, 21 Şubat 1965’de öldürüldü.

X, Manhattan’da bulunan Audubon Balo salonunda konuşma yaparken bir kişi “Zenci, ellerini cebimden çek!” (“Nigger, get your hand outta my pocket!”) şeklinde bağırdı. Bu bağırma üzerine korumalar adama yönelirken, bu kişi daha hızlı davrandı ve namlusu kesilmiş tüfekle Malcolm X’i göğsünden vurdu. Başka yere konuşlanmış diğer iki arkadaşı ile birlikte X’i 16 kez vurdular. Salonda bulunanlar suikastçilerin bir tanesini yakalayıp darp ettilerse de diğer ikisi profesyonelce olay yerinden kaçtı. Malcolm X, aldığı yaralarla uzun sürmeden şehid oldu. Cinayet zanlısı olarak Talmadge Hayer adındaki, ama Thomas Hagan olarak bilinen ve kendisini Müslüman olarak tanıtan Siyah şahıs tutuklandı. Diğer zanlılar Norman Butler ve Thomas Johnson ile birlikte üç kişi yargılandılar. Yargılamada kimi suçlamalar düştü, suikastı başkasının işlediği tezleri ortaya atıldı.

Malcolm X isimli sinema filmi ile yaşamı çarpıcı bir şekilde ortaya konmuştur.

SÖZLERİ :

“İster mermi kullansın, ister oy pusulası, insan iyi nişan almalı kuklayı değil, kuklacıyı vurmalı.”

“Büyük zekalar birlikte düşünür.”

“En güzel öğüt örnek olmaktır.”

“Zamana verdiğimiz değer basari veya başarısızlığımızı belirler.”

“Irkçılık olmadan kapitalizm de olmaz.”

“İnsan bir şeyler elde etmeyi kafasına koyduğu zaman, bir parça şamata yapmaktan da geri durmamalıdır.”

bir taş at.
bir taş daha at.
bir şiir ateşle.
bir yumruk yükselt.
sesini yükselt.
bir çocuk yetiştir.
duvara bir slogan yaz.
şehitleri an.
bir hayal kur.
tarihine sahip çık.
sokaklara sahip çık.
bir slogan at.
bir tohum ek.
bir ateş yak.
terle.
bir yara sar.
bir dosta sevgi göster.
hakikati söyle.
arkanı kolla.
gökyüzüne bak.
iz bırakma.
aklını kullan.
işçilerden öğren.
bir yoldaşa öğret.
bir hücreyi ziyaret et.
bir savaş esiri kurtar.
kendi kalbini çal.
parolayı aklında tut.
bir füzeyi calişmaz hale getir.
bir fıkra anlat.
bir plan yap.
bir umut ışığı ol.
ismini değiştir.
bir teoriyi test et.
bir dogmaya meydan oku.
korkunu kullan.
bir damla gözyaşı akıt.
hainlerle hesaplaş.
ağırlığını hakkıyla taşı.
sevmek için mücadele et.
sevdiğini söyle.
sınırı aş.
sevdiğini bir daha söyle.

-malcolm x-





Saygıdeğer ziyaretçilerimiz, bu büyük davanın şehidi “Hacı Malik el Şahbaz (Malcolm X)” ‘ın ruhuna birer Fatiha hediye etmeyi unutmayalım.

Malcolm X - Hacı Malik el Şahbaz
Malcolm X - Hacı Malik el Şahbaz
Malcolm X - Hacı Malik el Şahbaz
Malcolm X - Hacı Malik el ŞahbazMartin Luther King ve Malcolm X

 

 

 

 

Fidel Castro ve Malcolm X

 

Resmin büyük boyutunu duvar kağıdı olarak bilgisayarınıza indirmek için resmin üzerine tıklayınız.

 

Hacı Malik el Şahbaz (Malcolm Little) - Muhammed Ali (Cassius Marcellus Clay)

 

Bu yazımızı okuyan 2.320. takipçimizsiniz.

e-Kalem

Bilgisayar & Internet, Sinema, Din, Yaşam ve Gündemdeki konular hakkında kendi düşüncelerini yazmaya çalışmaktadır. GençYolcu.com'da ve e-Kalem.com'da yönetici ve editör olarak görev yapmaktadır. Değerli yorumlarınızı sayfaların alt kısmından bizlere ve tüm okuyucularımıza ulaştırdığınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir