Ekstrem Hamaklar: Maceraperestlerin Yeni Gözdesi

Adrenalinin dozunu kaçıran çılgın maceraperestler, yerden 600-700 metre yüksekliklere kurdukları hamaklarla dağcılık anlayışında yeni bir çığır açtılar. Evet, bildiğimiz hamak.

Yaklaşık 1000 yıldır bulunduğu halde, hamak son zamanlarda yeni bir çığır yaşadı. Artık hamakların yalnızca pikniğe götürüldüğü devir bitti; onlar şimdi adrenalin dolu bir maceranın parçası. Eşsiz ve heyecan verici bir açık hava deneyimi mi arıyorsun? Bu günlerde Instagram’ı sallayan bir moda var: Çarpıcı bir manzara üzerinde, yüzlerce metre yüksekliğe kurulan hamaklar…

Ekstrem Hamak

Çığ Gibi Büyüyen Hamak Modası

Küçük bir sporcu arkadaş grubunun başlattığı akım, yıllardır düzenli olarak yapılan bir festivale dönüştü. Bu yıl da hamak festivalcileri 4’üncü kez bir araya geldi ve organizasyon daha da büyüdü. Şimdi deyim yerindeyse, ‘ipini koparan’ metrelerce yükseklikteki dağlara, tepelere hamak kurup takılıyor. Hamak çılgınlığı gün geçtikçe büyürken, yapılan etkinlikler de eşsiz bir gelenek haline geldi.

Ekstrem Hamak

Bu Maceracıların Hepsi Birer Cambaz

Bu hamaklar, bildiğimiz örgü veya kumaş hamaklar gibi değil; ‘paraşüt hamak‘ olarak geçen yırtımaz, özel bir yapısı var.

Hamaklar ilk olarak, Orta ve Güney Amerika’daki yerli halk tarafından uyumak için geliştirilmiş. Daha sonra, gemilerde denizciler, ormanlık bölgelerde seyahat eden kaşifler veya askerler ve sonunda 1920’lerde, Kuzey Amerika’daki ebeveynler bebeklerini uyutmak için kullanmış. Piknikçiler ve kampçılar arasında dünya çapında popüler olan hamak, bugün çok farklı bir amaca hizmet ediyor.

Hamak vs Ekstrem Hamak

Piknik Keyfinden Uçurum Macerasına

Hamak; genellikle yazın, eğlencenin, rahatlamanın ve basit, kolay yaşamın bir sembolü olarak görülür. Fakat bu kumaş parçasıyla kendini metrelerce yükseğe asma fikri, tam anlamıyla çılgınlık!

Kendilerini Halata Bağlıyorlar

Hamak asacak kişiler, hamak zincirine dizilmek için öncelikle iki devasa kaya arasında gerilen ipe kendilerini bağlıyorlar. Daha sonra kendilerini bağladıkları halatın üzerinden yürümeye başlıyorlar.

Ekstrem Hamak

Bu İşi Bilenler Toplanıp Aktiviteler Yapıyorlarlar

Profesyonel ekstremciler, ip üzerinde hamak asılacak bölgeye gelindiğinde, hamak çarşafında bulunan kilitler de ipe bağlandıktan sonra yatış moduna geçerek manzaranın tadını çıkarmaya başlıyorlar.

Bu akıma kapılan maceraperestler; sosyal medya üzerinden açtıkları gruplara üye olarak toplu organizasyonlar gerçekleştiriyorlar. Ne zaman, nerede hamak kurulacağı konusunda karar verip, işte böyle gördüğün gibi oraya gidip birlikte takılıyorlar.

600-700 Metre Yükseklikteler

Bu kampçılar, tabii ki geceleri 600-700 metre yüksekliklerde uyumuyorlar. Gündüzleri yüksek tırmanışlar yapıp, hamakta takılırken; akşamları topluca belirledikleri bir alanda kamp yapıyorlar.

Orada duş, tuvalet ve yemek gibi ihtiyaç duydukları tüm olanaklara sahipler. Bu çılgınlar, kendilerini, Monte Piana’daki İtalyan Alpleri boyunca uzanan iplere asarak zaman geçirirler.

Kamp Alanı

Festivalini de Yapmışlar

Festival, Tırmanma kulübü Extreme Banja Luka tarafından düzenleniyor. Etkinlik Batı Avrupa, Bosna Hersek‘teki dağcıları ve açık hava meraklılarını bir araya getirme fikri etrafında tasarlandı. Yılın hamaklarını kutlamaya adanmış bir gün bile var: Ulusal Hamak Günü!

Nerede Yapıyorlar

Ekstrem bir hamak deneyimi için ihtiyacın olan tek şey, ip gerecek bir kaya ve hamak. Bosna Hersek’te başlayan dalga Çin’e, Endonezya’ya ve Japonya gibi yüksek doğal oluşumlara sahip yerlere de yayıldı. Maceraperestler özellikle Alp çizgisinde olmayı, mesela İtalyan Alpleri’ndeki Monte Piana gibi, Şanghay gibi kentlerin ormanlık bölgelerini tercih ediyorlar. Fakat internette biraz araştırma yaparsan; iki bina arasına hamak asıp şehrin ortasında sallanan birini görmen de mümkün.

Ekstrem Hamak

Yeni Başlayanlar DENEMEYİN!!

Uluslararası Highline Meeting Festivali, şimdiye kadar duyduğum en korkutucu aktivitelerden biri olabilir. Bu kesinlikle yeni başlayanlar için denenmesi gereken bir şey değil. Önce hamak uzmanı olun.

Kaynak: Ensonhaber

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Bu yazımızı okuyan 2.757. takipçimizsiniz.

_Rafet Emre Yaylacı_

1991 Konya doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya'da tamamladı. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliğinde tamamladı. Hobileri seyahat, spor, tiyatro ve Türk tarihidir. Beşiktaş taraftarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir