Shaolin / Şaolin : İntikam Savaşçıları

Geçenlerde izlemiş olduğum ve gerek senaryo, gerek yönetmenlik ve gerekse oyunculuk bakımından 10 üzerinden 8 puan verdiğim bir filmi sizlerle paylaşmak istiyorum.

SHAOLIN – ŞAOLİN : İntikam Savaşçıları Budizm’in ve tüm dövüş sanatlarının kaynağı olan Şaolin Çin Dövüş sanatının konu aldığı filmde, Çin kumandanlarının güç savaşlarının yanı sıra, yabancılarının kardeşleri birbirlerine nasıl düşürdüklerinin anlatıldığı görsel KungFu sahneleri ve felsefi yapısıyla 10 üzerinden 8’lik bir film. Etkili doğal görselliğinin yanı sıra harika dövüş sahneleri de filmi renkli kılan diğer bir husus. Bu güzellikler bazı sahnelerdeki devamlılık hatalarını da gizliyor.

 
Budistlerin tesbih çekmeleri güzel de, bazı ölüleri gömerken bazı ölüleri yakmaları bir garip oluyor. Dengfeng, Henan, ÇİN Tasavvuf ve Sufizm kardeşliği gibi, orada da Şaolin kardeşliği vardır. Şaolin dervişleri –keşişleri- yani. İnsanlara yardım eden, canlıları koruyan keşişler. Savaştan uzak kalsalar da, bir şekilde dâhil olmaktadırlar. “Kalplerden korku çıkarıldığı zaman, rüyalar da artık sıkıntılı olmayacaktır.” “Yardımsever bir kalp, her yerde huzurunu bulur.” Amin – Amen – İnşaAllah = “Amitabha Buda (Amita bofa)”

 

Şaolin (Şaolin Tapınağı) : Dövüş Sanatlarının Kaynağı – KungFu. Ruhsal boyut değişimlerini ve beyin gücünü KungFu sporu geliştiren. Fiziki ve metafiziki tıp tedavisi yapan düşünce. Acı çekerek, acı çekmemeyi öğrenme sanatı. “Fazla silah iyidir, ama onları ateşlemezsen işe yaramazlar.” “Şunu unutma, üstünlük sendeyken bir saniye bile olsa, asla düşmanına karşı tereddüt etme. Yoksa ölen sen olursun.” “İlk vuran kazanır.” “Eğer korkuyorsan, kaybedersin.”
 
Hou Jie adlı general, çok sevdiği kardeşi yerine koyduğu Sang’in kendisini sevmediğini düşünerek kendisinin kızı ve Sang’in oğlunun nişanlanma töreninde onu öldürmek istemektedir ki, Jie’nin öz kardeşi her ikisini de öldürüp hükümdar olur. Öldü sanılan ve kızı öldürülen Jie, Shaolin tapınağına sığınır ve keşiş olmayı tercih eder. “Şaolin affetme ve merhamet etmektir.” “Bir karıncanın taşıdığı gibi gerçeği taşı! Yol göster! Birlik ol! Adalet yay! Sabır göster! İç benliğinin farkına var!”
 

 
Dharma : Budizm’deki bir öğreti. Evrenin düzenini ve ruhsal gelişimi sağlayan kozmik doğa yasaları. Bu yasalardan ikisi karma yasası ve samsara yasası olarak bilinir. Ulu düzen, hakiki doğa. Hakikat. Vazife. Doğruluk, erdem, ahlak, bilgelik. Öğreti, yüksek hakikatlere götüren yol. Örneğin tapınakta 9 yıl duvarla yüzleşip, kalbini yoğurabilmektir. Fiziksel çalışma olmadan vücudunun her zerresinin bilgelik kazanmasıdır. Keşişler bu yüzden saçlarını sıfır kestirirler ve ya yolarlar. Bu seviyeye Zen Wu denir. Yumruk ile kalp bir bütün! Dirsek ve diz bir bütün! Omuz vücutla bir bütün! Kalpleri ve zihinleri birleştirin! Akıl ve nefes bir bütün! Nefes ve direnç bir bütün! Yol göster! Birlik ol! Adalet yay! Sabır göster! İç benliğinizin farkına varın! Vazgeçme!
 
“Kalbi ve aklı hür olanın, gelişimi de hür olur.” “Dövüş sanatları (Şaolin ve Dharma) ile meditasyon sayesinde, kişinin kalbindeki kin akıp gider.” “Hayattaki en önemli şeyler eğitim ve deneyimdir.” “Cesur adam ne zaman değişmesi gerektiğini bilir.” Hou Jie Şaolin’e katılıp budist olunca Jingneng ismini alır. Büyük Buda heykelinin üzerinde neden ters Nazi Gamalı Haçı var anlayamadım. Azim ve Cesaret. “Hayat kaderi izler, Kader de hayatı. Bu bir döngüdür.”

 
“Shaolin, Çin kökenli Kung Fu’nun ana dallarından biridir ve bu sanatın birçok versiyonu ve kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Bu sanat, vücut geliştirme ve kişinin kendisini savunması açısından da son derece etkilidir. Bu sanatla uğraşanlar, 6 yaşından itibaren gönüllü olarak ShaoShi adlı dağa çıkarak burada yaşamlarını sürdürürler. Pirinç, tavuk ve hayatı devam ettirecek bütün gıdaları kendileri yetiştirir. Günde 5-6 saat çalışıp günün diğer zamanlarını ibadet ederek geçirirler. Sabahları 05.00’de güne başlayıp öğlenleri 2 saat uyurlar. Akşam da 19.00 da gün biter. Bu sanat sadece erkeklere özgü bir sanattır ve kızlar bu sanatın içinde yer alamazlar. ” Bu yorum kaynak Viki.
Başkeşiş = (Hoja (çince okunuş) –> Hoca)
 
Şimdiden iyi seyirler dilerim. Yorumlarınızı paylaşmayı ihmal etmeyiniz.
Bu yazımızı okuyan 1.320. takipçimizsiniz.

e-Kalem

Bilgisayar & Internet, Sinema, Din, Yaşam ve Gündemdeki konular hakkında kendi düşüncelerini yazmaya çalışmaktadır. GençYolcu.com'da ve e-Kalem.com'da yönetici ve editör olarak görev yapmaktadır. Değerli yorumlarınızı sayfaların alt kısmından bizlere ve tüm okuyucularımıza ulaştırdığınız için teşekkür ederiz.

One thought on “Shaolin / Şaolin : İntikam Savaşçıları

  • 22 Aralık 2011 tarihinde, saat 10:01
    Permalink

    Bu filmi hafta sonu programıma aldım kesin izleyeceğim.

    Wong Fei Huang en büyük Shaolin ustasıdır. Ayrıca ruhsal boyut değişimleri yapılabilen bu sanatın özü beyin gücünün varlığının önemini kanıtlar.

    Tedavi yapılabilen bu sanatta en güzel sözlerden biri “Hiç olmayı başarırsan o zaman ustasındır.” sözüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir