Gençlerin mesajı net: Kararlı ol, kendini ifade et

Bazen gençler, kendilerine hitap eden, katılımcılık esasına göre işleyen bir organizasyon yokluğundan şikâyet eder bazen de büyükler onların apolitik olduklarından ve hiçbir siyasi ve sosyal konuyla ilgilenmediklerinden şikâyetçidir.

Oysa, ne ilki gibi gençlerin yerel veya bölgesel olarak yola çıkıp, adım adım yürüyecekleri organizasyonlar yok ne de gençler gündemle ve geleceklerini alakadar eden konularla ilgili değiller. Yeter ki, hedefledikleri konularda ve kendi ilgi alanlarında bir çalışma arayışı içine girsinler. İşte, bu gençlik organizasyonlarına bir örnek de Gençnet. Tüm şehirlerde, özellikle üniversitelerin bulunduğu yerlerde örgütlenen Gençnet, gençlerin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel katılımının önündeki engelleri kaldırmayı ve geleceğin toplum liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de hedef kitle olarak 18-25 yaş arasını alıyor. Yerelden merkeze doğru örgütlenmeyi gerçekleştirerek gençlerin basamakları zamanla çıkmasını isteyen örgütlenme, her yıl düzenlediği ‘Katıl ve Geleceğini Yarat’ konferanslarının da dokuzuncusunu da ‘Çevre, enerji ve teknoloji’ üzerine düzenliyor.

Yine bir gençlik örgütlenmesi olan Arı Hareketi’ne bağlı olarak çalışan Gençnet’in kuruluşu bundan 9 yıl önceye dayanıyor. Çıkışını anlatırken, Arı Hareketi’ne dayandıran Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Burak Ulusoy, “Bizim dört dayanağımız var. Gençlik, toplumsal katılım, kadın ve uluslararası ilişkiler. Bunların arasında en çok da geleceğin liderlerini yetiştirme kaygısıyla gençlik üzerine eğiliyoruz.” diyor. 1999 yılında bir gençlik network’ü olarak kurulan Gençnet, o günden beri 20 bin genci bünyesinde barındırıyor. Amaçları noktasında, ‘Liderlik vasfına sahip gençleri ön plana çıkarmak, yetiştirmek ve bu konuda desteklemek’ ilkesini ortaya koyan Ulusoy, “Gençler bu ülkenin yüzde 65’ini oluşturuyor. Bu grubun bir şeyler yapabilmesi lazım. 80’li yıllardan sonra hep asosyal, hep apolitik bir kimliğe büründürüldüğü söylenir. Bunu kırmak istiyoruz. Siz bunu yapabilirsiniz, çünkü yarının sahibi sizsiniz şeklinde yaklaşıyoruz.” diye konuşuyor.

‘Katıl ve Geleceğini Yarat’ konferansları ile gençlere yol göstermeye çalışan hareket, buradan gerek iş dünyasında gerekse siyasette ve başka alanlarda profesyonel yöneticiler yetiştiriyor. Gençlerin siyasete katılımını ilkesel olarak savunan gençlik örgütlenmesi, geçtiğimiz yıllarda çıkarılan ve seçilme yaşını 25’e düşüren yasa için de büyük oranda altyapı çalışmalarında bulunmuş. Önemli ve renkli simaları da var Gençnet’in. Örneğin, eski CHP İstanbul Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AB Danışmanı Zeynep Damla Gürel, Gençnet’te çalışmalarda bulunmuş bir isim, halen de üyeliği devam ediyor. Lenova Slovakya sorumlusu Sait Baştürk, Coca Cola Avrupa yakası satış geliştirme şefi Levent Aktaş da Gençnet’in üyesi ve halen yöneticisi. Citibank Ukrayna’da üst yönetici olarak bulunan Emre Ergun, Coca Cola Satış Geliştirme Bölümü’nde yönetici olarak çalışan Ilgın Aşık ve eski DYP Gençlik Kolları Başkanı Obahan Obaoğlu da Gençnet’in üyeleri arasında yer alıyor. e.dolmacı@zaman.com.tr


Öğrenciyken Coca Cola’dan teklif aldım

Levent Aktaş-Coca Cola Satış Geliştirme Şefi: Ben 7 yıl önce Gençnet ile tanıştım. Mersin Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi okuyordum. Ben sürekli ders çalışan bir insandım, bana sosyalleşmeyi, dışarıya bakmayı öğretti. Mersin’in başkanlığına geldim. AB üzerine raporlar çıkardık, liselerde konferanslar verdik. Her yıl da Gençnet’in konferanslarına katılıyorduk. 2003 yılında yapmış olduğumuz bir proje ile en başarılı proje ödülünü aldık. Bizim ülkemizde gençliğin katılımcılığı ile ilgili bir problem var. Yüzde 60 oranında olan genç nüfusu çok aktif, verimli bir şekilde kullanamıyoruz. Biz gençlerin tamamen aktif olarak kendi kişisel beceri ve deneyimleri ile topluma katılmasını, ortak üretimler yapmasını istiyoruz. Çalışarak hayata atılabiliriz ama hayata katılmadığımız için birçok şeyi geride bırakıyoruz. Biz katılımcılığı her alanda yapmaya çalışıyoruz, sadece siyasette değil. Gençnet’te pek çok organizasyonlar düzenledik. En son kariyer günlerini düzenledik. Benim birçok firmadan sponsor bulmam gerekiyordu. Sponsorluk görüşmelerine gidince Coca Cola benden iş başvurusu yapmamı istedi. 5,5 yıldır burada çalışıyorum. Okul bitmeden bir buçuk ay önce sözleşmeyi imzaladım.

Muğla’dan Lenova’ya bir başarı öyküsü

Sait Baştürk-Lenova Slovakya sorumlusu: Gençnet projesi, gençlerde özgüveni yeşertmeye çalışan bir proje. Ben, Muğla Üniversitesi’nde İşletme okuyordum ve ekonomi ağırlıklı toplantılar yapıyorduk. Fakat Gençnet ekibi Muğla’ya geldiği zaman biz yerel sorunlar üzerine yoğunlaştık. Muğla Üniversitesi Muğla Kenti Entegrasyon Projesi diğer adıyla ‘Mümkün Projesi’ni hazırlıyorduk. Bu proje nedeniyle valilik, belediye ve Muğla halkı bir araya geldi, ardından da birincilik elde etti. Ben bu projeden sonra Arı’da gençlik çalışmaları koordinatörü olarak çalışmaya başladım. Pek çok şehre gittim, toplantılar yaptık. Hedeflerimi de büyütme imkanım oldu, amacım iletişim sektöründe çalışmaktı. Lenova’ya başvurdum, başvurum yakın bir zamanda kabul edildi ve Slovakya’da görevlendirildim. Gençler özellikle yereldeki sorunlara odaklanıp, yereldeki imkanları değerlendirmeli. Böyle olduğunda hem özgüvenleri kırılmıyor hem de adım adım ilerleme imkanı kazanmış oluyorlar.

***

Gelecek, bu konferanslarda

9 yıldır gençlere yol göstermek amacıyla konferanslar düzenleyen Gençnet, bu yılki konusunu, çevre, enerji ve teknoloji olarak belirledi. ‘Tercih mi, son fırsat mı?’ başlığıyla 1-2 Kasım 2008 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilecek konferansa, Intel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum ve Çevre Dostu Binalar Konseyi Derneği Kurucu Üyesi, Clinton Vakfı Türkiye Direktörü Duygu Erten konuşmacı olarak katılacak. “Örnek yaşamlar” oturumunda ise şovmen Beyazıt Öztürk, gençlerle bir araya gelerek birikimlerini aktaracak. Konferans, gençleri olduğu kadar tüm tüketiciler, belediyeler ve büyük şirketleri de ilgilendiriyor.

EMİNE DOLMACI

Bu yazımızı okuyan 962. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir