Son Selçuklu Kahramanı “ Direniş Karatay ”

Selçuklu Devletinin son kahramanı olarak adlandırılan Emir Celalleddin Karatay‘ın hayatını ve Kösedağ savaşını konu alan “ Direniş Karatay ”  izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Filmde Karatay’ın hayatının belli bir kesiti özgün senaryosuyla beyaz perdeye aktarılıyor. Selçuklu Devleti’ni yıkmak için yola çıkan Moğollar ile devleti korumak için savaşan Celalettin Karatay ve Ahi Evran’ın hikayesi anlatılıyor. Başrollerinde Mehmet Aslantuğ ile Fikret Kuşkan‘ın rol aldığı filmin çekimleri Konya’da yapıldı.

” Direniş Karatay ” Filminin Hikayesi

Sultan Alaaddin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesiyle tahta oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev geçer. Gıyaseddin Keyhüsrev, babası Sultan Alaaddin Keykubat gibi güçlü devlet adamlığı karakterine sahip bir lider değildir. Bu zayıflık Selçuklu Devleti üzerinde üstünlük kurmak isteyen diğer devletlerin özelliklede Moğalların baskınlarını artırmalarına neden olmuştur. Fakat Moğolların unuttuğu çok önemli bir detay vardır. O da dönemin en önemli devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay’ın varlığıdır. Karatay tüm tecrübe ve gücü ile halkı Moğollara karşı büyük bir direnişe hazırlar. Kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla Anadolu’nun tüm sessiz kahramanlarını yanına alacaktır. Savaş sahnelerinin güçlü bir drama ile beslendiği filmde, izleyicilere bir kahramanların verdiği bağımsızlık mücadelesi aktarılıyor.

Filmin yapımcısı olan ve aynı zamanda filmin kahramanı Karatay ile de aynı adı taşıyan KTO Karatay Üniversitesidir. Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin kendi tarihinden yola çıkarak özgün bir hikâye ile izleyiciye aktaracağı film olma özelliğine de sahip.

 Aksiyon Sahneleri İçin Dev Plato

Kösedağ Savaşının beyaz perdeye yansıması olarak gerçekleşen ve Türk Sinema tarihi açısından en görkemli savaş sahnelerinden biri olma özelliğini taşıyor.  Sahneler, dev blue box stüdyosunda çekildi. Türkiye’deki en büyük blue box stüdyosu kurularak çekilen savaş sahnelerinde 500 kişi aynı anda görev aldı. Bu alanda rekora da imza atmış oldular. Ayrıca yapım Türkiye’nin en yüksek bütçeli savaş filmleri arasında yer alıyor.

Savaş sahnelerinde 1000’e yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanılan çekimler toplam 86 bin metrekare alanda gerçekleşti. 65 bin metrekare kapalı alanda stüdyo çekimleri gerçekleşti. Çekimleri esnasında ise savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi özel koreografileri ile görev aldı.

Direniş Karatay film platosu, aynı zamanda kurulan ilk Selçuklu platosu olma özelliğinde. ​Kılıçarslan Köşkü, Sultan Kapısı, Ertaş Kapısı gibi tarihi yerlerin gerçeğe yakın prototipleri bulunmakta.  Platonun sokaklarında ise döneme ait kasap, manav, fırıncı, kumaşçı ve benzeri meslek sahiplerinin dükkanları bulunuyor.

Aksiyon Sahneleri İçin Dev Plato
Aksiyon Sahneleri İçin Dev Plato

Alanında Başarılı İsimlerden Oluşan Film Ekibi

Direniş Karatay kitabı ve filmin senaryosu Selman Kayabaşına ait. Prof.Dr. İlber Ortaylının tarih danışmanlığını yaptığı filmde yönetmen koltuğunda Selahattin Sancaklı oturmakta. Filmin genel danışmanlığında Kurtlar Vadisi, Behzat Ç, Sağır Oda, Payitaht Abdülhamit gibi birçok ses getiren yapımlarda çalışan Serdar Akar bulunmaktadır.

 Geniş Oyuncu Kadrosuyla Dikkat Çekiyor

Başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Yurdaer Okur, Burcu Özberk, Alperen Duymaz, Nefise Karatay, Bahadır Yenişehirlioğlu gibi isimler yer alıyor. Ayrıca yapım Selçuklu dönemine ait ilk sinema filmi olma özelliğinde.  Filmin kadrosunda ayrıca Cahit Kayaoğlu, Ali Buhara Mete, Nik Xhelilaj, Volkan Keskin, Ece Yaşar ve Kutay Köktürk yer alıyor. Konuk oyuncu olarak karşımıza Mevlana Cellalettin Rumi rolüyle Furkan Palalı çıkıyor.

Dönemsel Selçuklu Kostümleri

Kostümde dünya çapında yankı uyandıran Game of Thrones dizisinin “red carpet” kıyafetlerini tasarlayan dünyaca ünlü tasarımcımız Zeynep Kartal karşımıza çıkıyor. Uzun süren, ciddi çalışmaları ve araştırmaları ile meydana çıkardığı Selçuklu dönemine ait 4300 parçayı bulan  kostümleri hazırladı. Bu alanda da rekora imza atan yapımın kostümlerinin hazırlanması ise yaklaşık 1 yılı buldu.

Oyuncuların Rol Aldıkları Karakter Yorumları

Mehmet Aslantuğ (Celalettin Karatay)

Selçuklu, Osmanlı’dan daha özel bileşenleri olan bir dönem. Karatay’la ilgili kaynakçalara baktım. Kitap ayrıca referans oldu. Karatay irfan düşkünü bir adam. Selçuklu denize açıldığımız ilk tarihtir. Hepsi bu toprakları bize miras olarak bırakan insanlar.

 

Fikret Kuşkan (Ahi Evran)                                                                          

Ahi Evran anlatılmaz. Birçok kaynak var, okumak lazım. Osmanlı’nın temelinde yatan ve eli kolu olan Selçuklu ‘dur. Bu projede beni hem Ahi Evran hem de dönemin gerçekleri etkiledi.

 

Yurdaer Okur (Noyan)

Ben şehirlerin ruhu olduğuna inanıyorum. Konya’da nem yok, yayla havası var. Konya gibi bir şehirde çekilmesi filmi daha özel kılacak. Olmayan tarihler yazılıp Game of Thrones gibi projeler yapılıyor. Bizim var olan tarihimizi yeniden gündeme getirmemiz gerekiyor.
Kötü karakterlere hayat veren Okur, “Yine şaşırtmayacağım sizi” diyerek sözlerini noktaladı.

Nefise Karatay (Fatma Bacı)

Karakterim için kitaplar okudum. Tarihte var olan çok güçlü bir karakter. İşine, eşine, aşına sahip ol gibi bir bakışı var. Silah kullanıyor, ata biniyor. Bu karakter tarihimizde çok fazla bilinmiyor. Bu film sayesinde anacağız ve öğreneceğiz.

 

 

Burcu Özberk (Türkan)

İlk defa böyle bir projenin içerisindeyim. İlk sinema filmim. Birbirimize güveniyoruz. Bizi zorlayacak aynı zamanda geliştirecek alanlar var. Böyle tarihsel bir projenin içerisinde yer almak çok güzel, mutluyum.

Alperen Duymaz (Kutay)

Senaryoyu okuyunca buranın okul olacağını düşündüm. Oynayacağım karakterin çatışması var. Karakter beni tahrik etti. Böyle güçlü isimlerle olmak beni ayrıca mutlu etti. Serdar Akar hocamın olması da beni motive etti.

 

 

Volkan Keskin (Olcayto)

Kadrodaki isimler ve hikaye ilgimi çekti. Benim için burası oyunculuğun askerliği olacak. Dönüşümü olan bir hikayenin içinde olmak güzel.

 

Film Ekibinin Düşünceleri

Ertuğrul Fındık (Yapımcı)

13.yüzyılın Moğol baskınını engelleyen Celalettin Karatay’ın hayatından yola çıkarak Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemini anlatacaklarını ifade etti. “Ciddi bir bütçemiz var. Böyle bir bütçeye destek olduğu için KTO Karatay Üniversitesi ile gurur duyuyorum. 9 Martta vizyonda olacağız. Hollywood standartlarında plato kurduk. Aynı zamanda ilk Selçuklu platosunu kurduk.” diye konuştu.

Serdar Akar (Genel Danışman)

Filmlere can veren, hayat veren kameranın önündeki insanlardır. Projenin bu ülke için önemli bir viraj olduğunu düşünüyorum.

Selman Kayabaşı (Senarist)

Direniş Karatay kitabının ve filmin senaryosunun yazarı Selman Kayabaşı, “Büyük bütçesi olan iki yıllık bir çalışma içerisindeyiz. 25 dönümlük Selçuklu platosu inşa edildi. Bu döneme ait her şeyin çekilebileceği bir alan Konya’ya kazandırıldı. 9 Martta vizyona girmeyi planlıyoruz. Film Moğol istilasına karşı Selçukluyu anlatıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı filmin tarih danışmanlığını yapıyor. Bu filmden sonra karakterlerin devam ettiği ikinci bir film çekmek istiyoruz” diye konuştu.

Zeynep Kartal (Moda Danışmanı)

Cheryl Cole, Lady Gaga, Michelle Keegan başta olmak üzere birçok ünlü isimle çalıştı. Game of Thrones dizisi kostümlerine de katkı sağladı. Zeynep Kartal, üç sene önce çok geniş bir araştırma ile Anadolu Selçuklu defilesi yaptığını belirterek çalışmayı filme yansıtacağını ifade etti.

Direniş Karatay Filmi Oyuncuları

Film Hakkında Notlar

*Mehmet Aslantuğ ve Fikret Kuşkan’ın yanı sıra Yurdaer Okur, Burcu Özberk Alperen Duymaz, Tuğrul Tülek, Bahadır Yenişehirlioğlu, Nik Xhelilaj, Nefise Karatay, Ali Buhara Mete, Volkan Keskin gibi isimler de yer alacak.

*Projenin yapımcısı KTO Karatay Üniversitesi’dir.

*Filmin 9 Mart Cuma Günü vizyona girmesi planlanıyor.

*Müzikleri Prag Flarmoni Orkestrası tarafından, Yıldıray Gürgem yönetiminde Kırgız ve Kazak müzisyenlerin katkılarıyla icra edilecek.

*Filmin tarih danışmanlığını ise Prof. Dr. İlber Ortaylı yapıyor.

 Filmin Künyesi

Direniş Karatay- Son Selçuklu Kahramanı

Yönetmen: Selahattin Sancaklı
Senaryo: Selman Kayabaşı & Uğur Uzunok
Yapım: KTO Karatay Üniversitesi
Yapımcı: Selman Kayabaşı & Ertuğrul Fındık
Görüntü Yönetmeni: Mirsad Heroviç
Vizyon tarihi: 9 Mart 2018
Süre: 113 dakika
Tür: Dram, Savaş

 Filmin Fragmanı

Kaynak: KTO Karatay Üniversitesi- NTV

Bu yazımızı okuyan 4.601. takipçimizsiniz.

_Rafet Emre Yaylacı_

1991 Konya doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya'da tamamladı. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliğinde tamamladı. Hobileri seyahat, spor, tiyatro ve Türk tarihidir. Beşiktaş taraftarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir