Türk Porsche’sine korsan talip

Murat Günak’ın, “Türkiye için tasarladım” dediği spor otomobil “Mindset”e kim talip? İnan Kıraç’ın Başkanı olduğu Karsan’ın ortağı Jan Nahum, Murat Günak’la bir yıldır görüştüklerini söyledi ve “Onun tasarladığı otomobil, Türk otomotivi için bir fırsattır. Talep garantisi ile devletin fonlaması durumunda biz üretebiliriz” dedi…

Dünyaca ünlü 150 otomobil tasarımcısı arasında olan Murat Günak’ın, “Türkiye için tasarladım” dediği spor otomobil “Mindset”, otomotiv sektöründe umut ve hareketlilik yarattı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın otomobili test edip beğenmesinden sonra birçok firma “Mindset” in üretimiyle ilgilenmeye başlarken, en önemli sürpriz Karsan Otomotiv’den geldi. Koç Topluluğu’nun eski tepe yöneticilerinden, Koç Ailesi’nin damadı İnan Kıraç’ın emekli olduktan sonra kurduğu Karsan otomotiv şirketi adına aslında bir yıldan bu yana Murat Günak’la görüştüğü ortaya çıktı.

DEVLETİN FONLAMASI LAZIM

Karsan’ın ortağı Jan Nahum, “Günak ve otomobiliyle neredeye bir yıldır ilgileniyoruz. İsviçre’ye gittik, konuştuk, toplantılar yaptık. Elektrikli araçlar Türkiye için bir fırsattır” dedi ve şöyle devam etti: “Otomobil, Murat Günak’ın tasarımı olunca daha büyük bir fırsattır. Türk otomotiv sektörü, bu aracı tasarlamaya ve üretmeye muktedirdir. Peki, bu otomobili üretince dünyada satın alacak yeterli müşteri var mıdır? Talep sorununu çözmek lazım. Türkiye için bir prestij markası kesin olacaktır, ancak kaç adet üretilecek, nasıl bir yol izlenecektir bilmek gerekir.”

Nahum, “Bunları bildikten sonra siz Karsan olarak üretime talip olur musunuz?” sorusuna ise “Talep konusunda bir garanti ve inanç varsa, iyi bir fırsattır. Devletin fonlaması lazım. Bu unsurlar tamamlanınca, Karsan olarak üretime tabii ki talip oluruz. Üstelik, bizim için de çok uygun bir konsept” cevabını verdi.

LİSANSLILAR ÜRETEMEZ

Nahum, kısaca, “Lisanslı çalışan gruplar üretemez” dedi. Bu durumda, İtalyan Fiat ve ABD’li Ford’la lisans anlaşması olan Koç’un, Fransız Renault’la aynı konumda çalışan Oyak Renault’nun, Japon devi Toyota ile üretim anlaşması olan Sabancı Grubu’nun, G. Koreli Hyundai ile iş ortağı olan Kibar Holding’in Türk marka otomobil üretme şansları bulunmuyor. Bu arada, Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Grubu’nun kamyon üretim firması BMC’nin Türk marka otomobil üretmesi içinse buna uygun yeni fabrika kurması gerekiyor.

ÖZLEM ÇOK BÜYÜKMÜŞ

Ankara’da Başbakan Erdoğan’a “Mindset” otomobilini tanıtan Murat Günak, Almanya’dan sonra Fransa’nın başkenti Paris’e gitti. Günak’ın Türkiye Temsilcisi Kaan Kurşun, onun duygularını şöyle anlattı: “Murat Bey, başkentten çok mutlu ayrıldı.

Gösterilen ilgi karşısında çok duygulandı. Kendisiyle görüştük, ‘Türkiye’de marka otomobil özlemi çok büyükmüş, buna şaşırdım. İlginin büyüklüğü, beni yaptığım işin ne kadar önemli olduğunu gösterdi’ dedi. Gerçekten ikimiz de şok olduk. Tebrik telefonları hiç durmuyor.”

Bu yazımızı okuyan 1.024. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir