İstanbul’u hiç böyle görmediniz

1972 yılında Ankara’da doğan Aydın Büyüktaş, Ocak ayının son haftasında İstanbul’da alışıla gelmemiş bir İstanbul Fotoğrafları sergisi açtı. “Flatland: A Romance of Many Dimensions” adını verdiği bu sergi, ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın Inception filminden ilham taşıyor. Kapalıçarşı, Sultanahmet Meydanı, Eminönü Yeni Cami, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu gibi mekanları farklı bir çalışmayla görüntüleyen Büyüktaş bu fotoğraf albümünüm bir “drone” kullanarak gerçekleştirmiş.Farklı açılar ve yüksekliklerden drone ile fotoğraflanan İstanbul siluetleri drone’nun farklı eğimlerle çektiği görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Tam tepeden sıfır noktasına doğru hareket ediyormuş hissi veren fotoğraflar, manzara kendi içinde bükülüyormuş hissi veriyor.

Aydın Büyüktaş Bilkent Üniversitesi Turizm İşletmeciliğini yarım bırakarak İstanbul’a yerleşmiş. Görüntü efektleri, 3B ve animasyon çalışmalarında bulunmuş. Yarım bıraktığı tahsil hayatını 2012’den itibaren MSGSÜ fotoğraf bölümünde devam eden Büyüktaş, en son sergilediği “Flatland: A Romance of Many Dimensions” çalışmasıyla medyada kendinden söz ettiriyor. Inception filminden esinlendiği çalışmalarına Istanbulception adını da yakıştıran sanatçı, aslında bu çalışmasını tamamen Edwin A. Abbott’un satirik romanı Flatland: A Romance of Many Dimensions.’dan esinlenmiş. Büyüktaş bu çalışmasında Sultan Ahmet Meydanı’ndan Galata Köprüsü’ne, Büyük Sebze Hali’nden Kadıköy İskelesi’ne kadar birçok alanı “Inceptionvari” olarak drone kullanarak görüntülemiş. Drone aracının açısının değiştirilerek arka arkaya mekanların fotoğraflarını çeken Büyüktaş daha sonra bu kareleri devamlılık sağlayacak biçimde çeşitli işlemlerden geçirerek montajlamış. Ortaya çıkan görüntüler ise Inception filmini hiç aratmıyor. Drone kullanarak manzara fotoğrafı çekmeyi bambaşka bir boyuta taşıyan sanatçının sergisi, dünya fotoğrafçılık medyasında da oldukça ilgi çekti.

İşte Aydın Büyüktaş’ın “Flatland: A Romance of Many Dimensions” isimli çalışmasından örnekler.

 

inception-istanbul-surreal-city-landscape-flatland-aydin-buyuktas-1

Bu yazımızı okuyan 1.505. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir