İş Ararken Dikkat Edeceğiniz Noktalar

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işsizlerin kendi imkanlarıyla iş bulmalarını kolaylaştıracak etkili yöntem ve teknikler üzerinde çalışıyor.
Kurum, “Günde 8 iş başvurusu yapın. 30 yerden ‘hayır’ yanıtı alsanız da yılmayın” dedi.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işsizliği azaltmaya yönelik bir yandan mesleki bilgi ve becerileri artırmaya yönelik eğitim çalışmalarını sürdürürken bir yandan da işsizlerin kendi imkanlarıyla iş bulmalarını kolaylaştıracak etkili yöntem ve teknikler üzerinde çalışıyor. İş aramanın çok zor olduğuna özel vurgu yapan İŞKUR, 2 milyon 637 bin işsize bir kılavuzla yol haritası hazırladı: İşte iş bulmamın püf noktaları:

Kayıt yaptırın: Öncelikle İŞKUR şubelerine kayıt yaptırın. Ne tür işte çalışmaktan hoşnut olacağınızı bilip ona göre iş arayın.

Eşe dosta not bırakın: Gazete ilanlarını izleyin. Eşe dosta yazılı not bırakın. Gayretli ve azimli olun. Bazen beğenmediğiniz bir iş, çok daha iyi işler bulmanız için uygun bir basamak olabilir.

Günde 5 ila 8 başvuru yapın: Size iş verebilecek kişilerin bir listesini yapın. Bir günde başvuracağınız işyerlerinin birbirine yakın olmasına dikkat edin. Günlük başvuru sayısı belirleyin ve bunları tamamlayın.

Esnek olun: Size teklif edilen iş, asıl mesleğinizden farklı olabilir. Son işinizden daha az para kazanacağınız işleri gözardı etmeyin. İkramiye, sosyal yardım, ödül gibi maddi olanaklara da bakın.

Her gün en az bir saatinizi başvuru mektubu yazmaya ayırın: Bu süre içerisinde kayıtlarınızı güncelleştirin ve bir sonraki iş görüşmenizi planlayın.

Telefon rehberi kullanın:Telefonla görüşmeye başlamadan önce rehberi iyice inceleyip bir liste yapın. Becerilerinizi kullanabileceğiniz tüm işletme ve işyerlerini bulmaya çalışın. Özgeçmişinizi ve niteliklerinizi özetleyen kısa bir kaç cümle geliştirin.

Sabırlı olun: Telefon görüşmeleri en etkili yoldur ama bu göründüğü kadar kolay değildir. Bu konuda sabır, azim ve kararlılık gerekmektedir. ‘Evet’ yanıtı almadan önce 20-30 telefon görüşmesi yapmak zorunda kalmanız cesaretinizi kırmasın. Unutmayınız, alacağınız bir evet yanıtı bir iş bulduğunuz anlamına gelebilecektir.

İyi izlenim bırakın:İşe alınmanızda, işverenin üzerinde bıracağınız izlenim çok önemli. Görüşmeye gitmeden ilgili şirketle, talip olduğunuz iş hakında elinizden geldiği kadar çok bilgi toplayın. Görüşmede temiz, rahat ve ağırbaşlı kıyafetler seçin. Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, neşeli olun ve gözlerinin içine bakın.

Teşekkür edin: İşverene görüşme için kısa bir not ile teşekkür edin. Bu mektupta özelliklerinizi yeniden özetleyip, işe duyduğunuz ilgiyi vurgulayabilir, görüşmede değindiğiniz noktalara yeni bilgiler ekleyebilirsiniz. Görüşmeden sonra iki-üç hafta sizinle ilişki kurulmazsa işvereni arayın. Eğer iş başka birine verilmişse, daha sonra açılacak işler için başvurunuzun değerlendirilmesini isteyin.

Bu yazımızı okuyan 1.125. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

2 thoughts on “İş Ararken Dikkat Edeceğiniz Noktalar

  • 28 Temmuz 2011 tarihinde, saat 17:24
    Permalink

    güzel bir yazı olmuş iş bulamıyan arkadaşlar için işkur hem meslek öğretiyor ve hem maaş veriyor bu programlara katılıp herkesin bir meslek sahibi olması gerekli ülkemizde işşsiz çok bir o kadar elemen arayan yer var fakat meslek sahibi insan yok bu kurslarda eleman açığı olan kurumlara kalifiyeteknik eleemn yetiştiriyorlar ve iş sonu garanti iş imkanı var güzel yararlı bir yuazı olmuş…

  • 28 Temmuz 2011 tarihinde, saat 18:07
    Permalink

    Ülkemizin en büyük sorunların başında işsizlik , işsizliğin temel sorununuda insanların doğru bir meslek sahibi olamaması oluşturuyor.Bugün yetişen gençlik sadece kariyer hevesine ,meslek sahibi olmadan veya kariyerinde olgunlaşmadan iş sahibi olmanın hesabını yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir