Bisikletle İstanbul

Şehri Bisikletle Keşfetmenin En İyi Zamanı. Haydi Öyleyse Panoramik Bir Seyir Keyfi İçin Basın Pedallara. Dünyanın en önemli turizm kentlerinin bisiklet parkurlarını genişletme çalışmaları boşuna değil. Sadece New York’taki bisiklet parkurlarının uzunluğu 600 kilometreyi buluyor. Kentlerin turistik cazibesinin yanı sıra yaşam kalitesini artıran bisiklet kültürü, çevre kirliliğinden trafiğe pek çok soruna köklü çözümler sunuyor. Çevre raporlarına göre İstanbul, ulaşımda bisiklet kullanımını Avrupa Komisyonu’nun önerdiği yüzde 25’e çıkarabilirse yılda 18 milyar ABD Doları tasarruf sağlayacak. İstanbul’da bisikletli yaşamın ilk adımları atıldı bile. Sultanahmet’teki bisiklet kiralama üniteleri yenileniyor.

Çok yakında İETT otobüslerinin bazı hatlarına bisiklet taşıma platformları konulacak. 50 kilometrelik bisiklet yolunun Asya Kıtası’ndaki bölümü Bağdat Caddesi – Kadıköy İskelesi – Göztepe güzergâhını birleştiriyor. Avrupa Yakası’ndaki yol ise Bakırköy, Edirnekapı ve Zeytinburnu’ndan Sirkeci’ye bağlanıyor. Belgrad Ormanı’ndaki altı kilometrelik Kurt Kemeri Parkuru ise araç trafiğine kapalı ve her düzey bisikletliye uygun. 40 kilometrelik yeni bisiklet yolları ise açılmak üzere. Kentin bisiklet adacıkları da hızla çoğalıyor: Beşiktaş – Sarıyer sahili, Fenerbahçe – Bostancı hattı, Yeşilköy, Ataköy, Ümraniye, Sefaköy, Beylikdüzü, Tuzla… İşte bisikletli yaşama adım atmak için İstanbul’dan iki güzel bölge.

Mimozaların Peşinde
Adalar denince ilk akla gelenlerden biri bisiklet sefası. Yanınızda getireceğiniz ya da iskele çevresinde kiralayabileceğiniz bir bisikletle, anılarla yüklü sokaklarda gezinebilirsiniz. Adalar’dan İstanbul’a en yakın olanı Kınalıada’da, sağ tarafa giden sahil yolunu izleyip adanın arka tarafına dönünce güzel manzaralar başlıyor. Yolun devamındaki tepeyi aşınca Yassıada ve Sivriada karşınızda. Aşağı kıvrılarak deniz kıyısına inen asfalt yol, iyi bir bisiklet parkuru. Önce yükselip sonra ikiye ayrılan yoldan yukarı çıkanı çamlık bir tepeye, yokuş aşağı ineni doğruca iskele meydanına çıkıyor. Adadan hemen ayrılmak yerine, sokak aralarına dalıp ağaçlar ve çiçeklerle süslü bahçeler içindeki köşkleri izleyerek bir sonraki vapura kadar oyalanabilirsiniz.

Bir sonraki durağımız Burgazada’da Saik Faik’in izini sürerek Kalpazankaya’ya kadar pedal çevirmek en iyisi. Martı çığlıkları arasında hafiften duyulan dalga seslerini uzaktan geçen gemilerin görüntüsü tamamlıyor. İnsanın burada, baharda fışkıran doğanın ve güneş huzmelerinin güzelliğiyle büyülenip vapuru kaçırması işten bile değil. Ama Heybeliada ve Büyükada bizi bekliyor. Kınalı ve Burgaz’dan daha büyük olan Heybeliada’da eski günlerin görkemli yaşamına çam ormanları, eski köşkler ve Hüseyin Rahmi’nin hayali tanık. Büyükada’da ise iki nefis bisiklet parkuru var. Dileyen 14 kilometrelik büyük turu, isteyen biraz daha kısa olan küçük turu tercih edebiliyor.

Yoros’tan Riva’ya
İstanbul’un korularını bir yana bırakırsak, Anadolu Kavağı’ndan başlayıp Anadolu Feneri üzerinden Riva’ya uzanan yol, bisikletliler için bir vaha gibi. Köyler, dereler, ormanlar ve geniş çayırlarla örülü bölgede kırların taze havası hemen sarıveriyor insanı. Beykoz Çayırı’nı geçip, Boğaz’ın sırtlarına tırmanmaya başladıktan sonra Anadolu Kavağı’na ulaşacaksınız. Tepedeki Ceneviz kalesinin adı Yoros. Ağaçlıklı ve çimenli her tepe güzel bir mola yeri. Civardaki balık lokantalarında tazecik deniz ürünleriyle enerji depolamak gerek.

Bir sonraki adresimiz Anadolu Feneri, adını eski bir deniz fenerinden almış küçük bir balıkçı köyü. Burası camisi, meydanı, çeşmesi ve ince uzun patikalarıyla Beykoz’un arka bahçesi gibi. Köprüden sağa kıvrılan yol, oksijen yüklü ormanlar ve çiftlik evlerinin arasından Kaynarca Köyü’ne doğru sürüyor. Riva yolunda yerleşimler yerini tek tük evlere, ardından da ağaçların gizlediği derelere bırakıyor. Ali Bahadır Köyü’nden sonra gözün gördüğü her yer yemyeşil. Hız artırmaya elverişli düzgün asfalt yolun ucu Riva’ya uzanıyor. Köy meydanı küçük bir kale, upuzun kumsallar ve yazlık evlerle süslü. Kır lokantalarının, piknik alanlarının ve renkli sandalların süslediği Riva Deresi’nin kıyıları ise ilk yazın coşkusuyla sarmaş dolaş olmak için bisikletlileri bekliyor.

Murat Suyabatmaz
Bisikletliler Derneğİ Başkanı

“Derneğimizin girişimleriyle İstanbul’un farklı yerlerine 55 adet bisiklet park ünitesi kazandırdık. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde geçen yıl olduğu gibi Boğaz Köprüsü’nü bisikletle geçeceğiz. Taksim’den başlayacak bu etkinlik Harem’e kadar uzanacak. 7’den 77’ye tüm bisiklet dostlarını bu gezi şölenine bekliyoruz. Bilgi için www.bisikletliler.org internet adresine uğrayabilirsiniz.”

Yazı: Melih Uslu Fotoğraf: Ahmet Bilal Arslan

Bu yazımızı okuyan 3.742. takipçimizsiniz.

Selim İlme

1989 İstanbul Beyoğlu doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi. Tekstil, İnşaat, Gıda ve Elektronik alanında çeşitli sektörlerde Yönetici olarak görev yapmıştır. Hobileri Seyehat, Tarih, Trekking,, Hayvanlar ve Teknolojidir. Evli ve 2 çocuk babası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir