Zoru başarmak işimiz, imkansız biraz zaman alır

Türkiye gibi farklı dinamiklerin olduğu, kendine has bir ülkede teknoloji üzerine içerik üretmek kolay değil. Üretim aşaması bir sorun olduğu gibi bunu okuyucuya sunmak içinse uzun ve meşakkatli yollardan geçmek gerekiyor.Elinizde tuttuğunuz dergi, bu uzun yollardan geçerek size ulaşıyor. Tamamı özgün içerikten oluşan, bu yayın, çeviri ya da başka kaynaklardan alınan yazılardan oluşmuyor. Her bir inceleme için editörlerimiz emek harcıyor ve artısıyla eksisiyle size güzel  bir içerik sunmaya çalışıyorlar. Ayrıca yazarlarımız da özgün bir içeriği size ulaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Takdir sizin..

Türkiye’nin en büyük sıkıntıların biri olan özgün içerik üretme konusunda iddialı olduğumuzu söylemek isterim. Gerçekten de zoru başarmak bizim işimiz, imkansız ise biraz zaman alıyor.

İnternete sansür mü geliyor?
Gelişen teknoloji ile birlikte ucuzlayan ve erişim olanaklarını artıran internet, giderek hayatımızın odak noktalarından biri olmaya başladı. Sonsuz bilgi kaynağı, dünyanın en büyük kütüphanesi, müthiş bir oluşum olarak söz edilen sanal alemin hayatımıza etkisi büyük. Tabi bir de madalyonun görünmeyen yüzü var: Bu, herşeyi bulabileceğimiz kütüphanede bazen bulmak istemediğimiz şeyler de oluyor. Müstehcen yayın, yasadışı içerik vb. gibi. Durum böyle olunca son günlerde yaşanan YouTube engellemesi, Ekşisözlük’ün kapatılması gibi olaylardan sonra devlet bu alana da el atma ihtiyacı hissetti.
Sıkıntı ise bu noktadan sonra başlıyor. Tamam internet özgür bir ortam. Ama özgürlük dediysek de aklımıza geleni yazacağımız, herşeyi ifşa edebileceğimiz bir yer değil. Bu konuda bir denetim mekanizması olması gerekiyor. Ancak hazırlanan yasanın taslağında bulunan bazı maddeler aklıma ‘sansürcü’ bir zihniyetin gelmekte olduğu fikrini getirdi. Taslağa göre oluşturulacak ‘Bilişim Kurulu’, kendi insiyatifini kullanarak istediği sitelere erişimi durdurma hakkına sahip. Tabi burada insiyatifin hangi durumlarda kullanılacağı meselesini iyi irdelemek lazım. Yoksa bir sabah sayfanızı açtığınızda ‘bu siteye erişim Bilişim Kurulu kararıyla engellenmiştir’ ibaresiyle karşılaşmanız mümkün.

10 yılı aşan bir süredir internet kullanan biri olarak özgürlüklerin sınırsız olması taraftarı değilim. Elbette bir denetim mekanizması olmalı. Ancak bunu yaparken internet kuralları ve sistematiğinin dışına çıkmamak lazım.

Dergimizle ilgili her türlü eleştiri, yorum ve düşüncenizi editor@urunincelemedergi.com adresine gönderebilirsiniz. Önümüzdeki ay da yeni incelemeler, röportjlar ve makalelerle görüşmek üzere.

Bu ay dergimizde neler var:
Mayıs sayımızda 15 yeni ürün incelemesi var. Geçen ay 9 olan yazar sayısı Kanada’dan aramıza katılan ve çektiğiniz fotoğraflarla neler yapabileceğinizi anlatan Yusuf Baydal ile 10’a çıktı. Ayrıca sevgili arkadaşımız Sinan (Gürkan) Çin ve HongKong’daki teknoloji fuarlarını bizim için takip etti. HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubunun Pazarlama Müdürü ile yaptığımız röportaj da içeriğimizdeki yerini aldı.

Bu yazımızı okuyan 865. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir