İşte Bayram…

1 Mayıs kutlamaları, AK Parti iktidarının girişimleriyle son yıllarda farklı bir kimlik kazandı. Yasaklarla ve gerilimlerle anılan 1 Mayıs’ın, ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla resmi tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı 22 Nisan 2009’da kabul edildi. 1 Mayıs kutlamaları için 1977’den beri süren Taksim Meydanı yasağı da kaldırıldı. Uzun aradan sonra geçtiğimiz yıl bazı sendika temsilcilerinin meydana çıkmasına izin verildi. Kanlı 1 Mayıs’ın üzerinden geçen 34 yılın ardından dün ise Taksim Meydanı kutlamalar için tüm vatandaşlara açıldı. Önceki yıllarda gerilimlerle anılan 1 Mayıs, dün şenlik havasında geçti.

Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri meydana yürümek için sabahın erken saatlerinde kortej oluşturdu. DİSK, Şişli Halaskargazi Caddesi’nden, TÜRK-İŞ Dolmabahçe’den, HAK-İŞ Mete Caddesi’nden, KESK de Şişhane’den Taksim’e girdi. AK Parti, CHP, DSP ve HAS Parti’nin de yer aldığı yüzbinlerce kişiyi Taksim Meydanı’nda, 34 yıl aradan sonra 1977’de asılan, ellerinden zincirlenmiş işçi pankartı karşıladı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi yaşananların konu edildiği, yönetmenliğini Levent Semerci’nin yaptığı ‘Ayhan Hanım’ filminin ressamları tarafından 18 günde tamamlanan pankart için 495 metrekare kumaş, 380 kilo boya kullanıldı. 33×15 metre boyutlarındaki ‘zincirlerini kıran işçi’ pankartı, DİSK’in özel isteği üzerine yeniden AKM’ye asıldı.

DAYANIŞMA İÇİNDE DEMOKRASİ TALEBİ

İşçi ve memur konfederasyonlarının başkanları, Taksim Meydanı’na çıkmadan önce 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve KESK genel başkanları ile bazı sendikaların genel başkanlarının da aralarında bulunduğu grup, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Kazancı Yokuşu’ndaki anma törenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ‘1 Mayıs’ yazılı çelengi Taksim Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. Şölen havasında geçen coşkulu kutlamalar sırasında vatandaşlar, taşıdıkları pankartlar, söyledikleri şarkılarla barış ve demokrasi mesajları verdi.

ÖLENLERİN RUHU TAKSİM’DE

Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar, kortejlerin alana girişinin tamamlanmasıyla başladı. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever tarafından okundu. Daha sonra ölenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ölen işçilerin isimleri okunurken, alandakiler ‘burada’ diye seslendi. Ardından da Ruhi Su Dostlar Korusu ve sanatçılar, ‘1 Mayıs Marşı’nı okudu.

ANKARA’DA ARBEDE

Ankara’da 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Sıhhiye Meydanı’na gelen aralarında BDP’lilerin de bulunduğu bir grup ile Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri arasında arbede çıktı. Polis olaya müdahele etti. Arbedede, 2 sendikacı ile 1 basın mensubu hafif şekilde yaralandı. İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarının adresi ise Gündoğdu Meydanı’ydı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda marşlar sölendi, halaylar çekildi ve konserler verildi. Yurt genelindeki kutlamalar da tıpkı Taksim’de olduğu gibi özüne uygun bir şekilde kavga ve gerginliğin yaşanmadığı, şarkılar ve türküler eşliğinde çekilen halaylarla gerçekleşti.

34 YIL SONRA

Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara, 1977 yılındaki kanlı 1 Mayıs gösterilerinde açılan pankartın Atatürk Kültür Merkezi’ne yeniden asılması damga vurdu. 34 yıl aradan sonra yine Taksim’de boy gösteren pankart, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesinde yaşananları konu alan ‘Ayhan Hanım’ filmi ekibi tarafından yapıldı. DİSK’in isteğiyle kullanılan pankart, 18 günde tamamlandı.

BDP’lilerden çirkin hareket

DİSK kortejinin Taksim Meydanı’na ulaşmak üzere kullandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında, kısa süreli arbede yaşandı. Bazı kişilerin bu sırada bariyerleri tekmelediği ve yıkmaya çalıştığı görüldü. Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çıkarak terör örgütü elebaşının resminin yer aldığı bir bez parçası çıkartan maskeli bir kişi, daha sonra anıttan inerek alandan ayrıldı. Ayrıca, barikatı aşarak anıta tırmanan bir grup da Atatürk heykelinin boynuna BDP flaması bağladı. Ellerinde parti bayraklarını sallayan ve yüzleri örtülü olan grup, anıttaki heykellerin üzerine oturarak kutlamayı izledi.

Çiçeklere dokunmadılar

İstanbul Kadıköy’de, 1996 yılında meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği olaylı 1 Mayıs kutlamalarında bir eylemcinin laleleri elindeki sopayla kırması uzun süre hafızalardan silinmemişti. Dün Taksim’deki kutlamalarda ise bir işçinin lalelerin arasında oturup dinlenmesi, akıllara 1996 yılından kalan fotoğraf karesini getirdi. İşçinin taşıdığı ‘barış ve demokrasi simdi’ yazılı afiş de dikkatlerden kaçmadı.

Full HD güvenlik

Polis, Taksim Gezi Parkı ve buraya yerleştirilen seyyar tuvaletlerde arama yaptı. Sabahın erken saatlerinde meydana gelen görevliler, anıtın etrafını bariyerlerle çevirdi. Bariyerlerin üzerine, bazı göstericilerin anıta tırmanma ihtimaline karşı motor yağı sürüldü. Bariyerler, göstericilerin tırmanmaması için sürülen yağla kaygan hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak, kamera direkleri de yağlandı. Bu önlemlere rağmen bazı kişilerin ellerindeki döviz ve flamalarla anıta tırmandıkları ve kutlamayı buradan izledikleri görüldü.

Kanlı 1 Mayıs’ta vatandaşların üzerine ateş edilen yerlerden biri olan The Marmara Oteli’nin önüne bir kürsü hazırlandı. Kürsünün üzerine ‘Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük’ ile Kürtçe ve Türkçe olarak ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazıları bulunan pankartlar asıldı.

Mete Caddesi üzerinden meydana giren HAK-İŞ konfederasyonunda ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atıldı, kortejdeki mehteran takımı çeşitli marşlar çaldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, alınan güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.

Meydanda bu yıl Kürtçe ve Ermenice şarkı da çalındı.

Törene AK Parti’den ilk kez kalabalık bir katılım oldu. Feyzullah Kıyıklık, İbrahim Yiğit gibi isimler dikkati çekti.

Kürsüye çıkan Konak Belediyesi temizlik işçileri, ‘Konak Belediyesi Taşeron Temizlik İşçileri’ yazılı pankart açtı.

Bu yazımızı okuyan 1.084. takipçimizsiniz.

Sebahattin Selimli

1987 Hatay Dörtyol doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Hatay da, üniversite eğitimini Metalürji ve Malzeme Mühendisliği olarak Ankarada tamamladı.Demir Çelik ve Maden sektöründe Yönetici olarak görev yapmaktadır.Yabancı Dili iyi seviyededir.Ticari ve gezi amaçlı 20 den fazla ülkeye Seyehat etmiştir.

2 thoughts on “İşte Bayram…

  • 02 Mayıs 2011 tarihinde, saat 16:05
    Permalink

    asıl emekciler o gösteriye katılamıyor, ama bundan sonra asıl emekcilerinde katılacağı bir ortam olacağına inanıyorum, emekcilerden çok terör örgütü üyeleri var….

  • 03 Mayıs 2011 tarihinde, saat 11:17
    Permalink

    asıl emekçiler için daha varr bence.çünkü terör örgütü kolay kolay 1 mayısı unutmaz ve bırakmaz kutlamayı.her sene taksim sevdasıından bigün ölecekler ama ne zaman.her şeyin güzel olacağı bir türkiye olması dileğimle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir