Dev semaver

35 yıllık semaverci Yan semaver dön semaver 35 yıllık semaver ustası Metin Şenol, 4 kişi ile bir haftada yaptıkları dev semaveri, Samsun-Havza çıkışındaki yol kenarına koyarak gelen geçenin dikkatini çekerek müşteri kazanıyor. SAMSUN –  Türkiye’de kömürle yanan semaverin tek üreticisi ‘Sözenler Semaver’, kendi atölyelerinde ürettiği dev semaveri, özellikle tatil günlerinin yaklaştığı bugünlerde bahçesine kurarak gelen geçen tatilcilerin dikkatini çekiyor. Adem-Azem ve Azmi Sözenler isimli kardeşlerin sahibi olduğu Sözenler Semaver’de işçi olarak çalışan 35 yıllık semaver ustası 43 yaşındaki Metin Şenol, Türkiye’de kömürle yanan semaverin tek üreticileri kendileri olduğunu söyledi. 1960’lı yıllarda 9 yaşındayken soba semaver yapan babasının yanında çıraklıktan başlayan meslekte bugün ‘Semaver Ustası’nın aranılan ismi olan Şenol, eski günlerdeki semaver üretiminin ‘meslek’teki yerinin bir başka olduğunu söyledi.

Dikkat çeken ‘Dev’ semaver

Metin Şenol, yol üzerindeki bahçelerine kurdukları 1 metreye 3,5 metre ebatındaki dev semaveri hiç makina kullanmadan göz ayarı ile 4 kişinin bir haftalık çalışması sonucu üretebildiklerini söyledi. Şenol, 600 litrelik dev semaverin istenildiğinde gerçek gibi kullanılabildiğini ve 500 kişilik olduğunu kaydederek, "Gelen geçenin çok dikkatini çekiyor. Adeta anıt gibi oldu, herkes onun altında fotoğraf çektiriyor. Her ziyarete gelen de mutlaka bir semaver aldığı gibi, sevdiklerine de bir tane alıyor. Bu hareketlilik de bize yetiyor" dedi. 

El tezgahında elle yapılıyordu

O dönemlerde semaverin küçük el tezgahlarında yapıldığını ve büyük emek sarfedildiğini hatırlatan Şenol, şimdi bütün işlerin makinada yapıldığını bazı noktalarda ustaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Eskiden silindirimiz vardı ve teneke borular bükülerek yapılıyordu. Yine bükülen saçlar o dönemin imkanları ile üretilen giyotinle kesiliyordu. uzun uğraş sonucu 2-3 günde üretilir ve ürün ortaya çıkınca mal sahibi keyften kendine geliyordu" şeklinde konuştu.

Seneye bakır semaver de üreteceğiz Şenol, Galvaniz ve krom sactan yapılan semaver üretim kapasitelerinin yıllık 30 bin civarında olduğunu, Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini belirterek, "Avustralya, Kenya’ya da gönderiyoruz. Gelen gurbetçiler de zaten giderken götürüyor. Öyle gurbetçi var kı 20-25 tane birden götürüyor. Bakır semaverin alt yapısı oluşturuluyor. Bir aksilik olmazsa seneye bakır semaverin üretimine de başlayacağız. Semaverin çay tadını alan kişiler, semaversiz duramaz" dedi. 950 metrekarelik alanda 11 kişi ile semaver ürettiklerini hatırlatan Şenol, özellikle yaz aylarında bağda, bahçede çalışan ve pikniğe çok giden insanların semaveri çok tercih ettiklerini ve bunun için yaz aylarında daha çok semaver satıldığını söyledi ve semaverle ilgili meşhur şiirini de okudu:

Semaverin bacası var,

Kafkaslarda nicesi var,

Buhara’da yücesi var,

Yan semaver dön semaver

Sana kurban can semaver,

Semavin musluğu var,

Çoban gibi ıslığı var,

Dervişlerle dostluğu var,

Yan semaver dön semaver,

Sana kurban can semaver.

Semaverim çayım çiçek,

Gelin gardaşlar çay içek,Çaysız meclisi nidek,

Yan semaver dön semaver,

Sana kurban can semaver,

Atamızdansın yadıgar.

Haber ve Fotoğraflar: Harun Yerebakan

Kaynak: www.serander.net

Haber ve Fotolar: Harun Yerebakan

Bu yazımızı okuyan 1.307. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

3 thoughts on “Dev semaver

  • 24 Kasım 2007 tarihinde, saat 18:10
    Permalink

    EVET ÇOK GÜZELDİR SEMAVERLE ÇAY İÇMEK BENDA MALATYA DARENDE”DE SOMUNCUBABANIN TÜRBESİNİN CİVARINDAKİ HASBAHÇEDE İÇDİM VE AZ İLERDEKİ ALABALIK TESİSNDE İÇTİM VE RAFTİNG YAPDIM MÜKEMMEL YERLER…

  • 24 Kasım 2007 tarihinde, saat 21:44
    Permalink

    EVET ÇOK GÜZELDİR SEMAVERLE ÇAY İÇMEK…………….

  • 21 Nisan 2008 tarihinde, saat 15:31
    Permalink

    İstanbul Eminönü eski çarşıda gezerken dükkanların önünde semaver gördüm baktım sözenler semaver emin olun havzada gibi oldum bemaverlerin üzerinde azem adem azmi metin ibrahim kemal san hepsini görür gibi hissettim Anadoludan başarılı olan birini tanımak bile güzel vesselam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir