Somuncu Baba Külliyesi’nin açılışı yapıldı

Malatya Darende’de  Somuncu Baba Külliyesi’nin açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı vardır” dedi İçerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın katıldığı törenle açıldı.

İçerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın katıldığı törenle açıldı. Bozdağ, açılışta yaptığı konuşmada, tarihte milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taşlarını oluşturan, gelecek çağlara etki eden büyük insanlar olduğunu belirtti. İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyaç duyduğunu dile getiren Bozdağ, Türk tarihinin de bu anlamda büyük insanlarla dolu olduğunu söyledi. Bunlardan birinin de “Somuncu Baba” olarak tanınan Şeyh Hamid-i Veli olduğunu ifade eden Bozdağ, Somuncu Baba’yı rahmet, minnet ve şükranla yad etti.

Bursa’da bir dönem yaşayan ve ömrünün son kısmını da Darende’de geçiren ilim ve gönül sultanı Somuncu Baba’nın Bursa Ulu Cami yapıldığında ilk cuma hutbesini okuyan kişi olduğuna dikkati çeken Bozdağ, “Somuncu Baba Hazretleri, Osmanlı coğrafyasının manevi güneşidir. Öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleriyle tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. O, Hacı Bayram-ı Velileri, Akşemseddinleri ve daha nice gönül erlerini yetiştirmiştir. Onun yetiştirdiği gönül ve ilim adamları, Osmanlı hükümdarlarının önlerinde ışık oldu, Anadolu’dan Balkanlara, Kafkaslara, Ortadoğu’ya kadar olan bu güzel coğrafyayı hep aydınlattı” diye konuştu.

Fikrini, zikrini, sohbetini, ilmini ve hayatını insanların hizmetine sunan Darendeli mutasavvıf, şair, ilim ve gönül insanı Es Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi’nin de alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Peygamber’in neslinden, Türk insanının manevi ışıklarından biri olduğunu kaydeden Bozdağ, ölümünün üzerinden 23 yıl geçmesine karşılık değerli düşünürün yaktığı ışığın, onun aydınlattığı gibi, onun gösterdiği istikamette devam ettiğini söyledi.

Osman Hulusi Efendi’nin, 12. yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi ile başlayıp, daha sonra Yunus Emre, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Misri, Aziz Mahmud Hüdayi, Ahmet Kuddusi gibi isimlerle devam eden tasavvufun 20. yüzyıldaki en önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yapan Bozdağ, “O gönül dilini, sevgi dilini insanların bam teline basarcasına kullanan ve şiirlerle insanımızın yolunu aydınlatan büyük bir rehberdir. Adeta şiirle ilim yapmış, şiirle Kur’an-ı, şiirle Hazreti Muhammed Efendimizi, şiirle İslam’ı anlatmış ve insanlara bu gönül gözüyle yol göstermiştir” dedi.

Osman Hulusi Efendi, Somuncu Baba, Yunus Emre ve Mevlana gibi mutasavvıfların Türk insanının manevi bayrakları olduğuna işaret eden Bozdağ, “Onlar, bulundukları yerde bizim varlığımızın da şahitleridir, tarihimizin de şahitleridir. İyiliğimizin, güzelliğimizin, ahlakımızın, insana verdiğimiz değerin şahitleridir. Her türlü güzelliğimizin şahitleridir. Onların dalgalandığı her yer, huzurun, sükutun, barışın, kardeşliğin, sevginin, saygının bol olduğu ve güçlü olduğu yerler olmuştur çünkü onlar, ışıklarıyla bütün karanlıkları aydınlığa çevirmeyi başarmışlardır” ifadesini kullandı.

Hazreti Peygamber’in “Birlik rahmet, ayrılık felakettir” sözüne dikkat çeken Bozdağ, şunları söyledi:

“Şu halde birbirimizi koruyup, esirgemekte, sevip saymakta bir vücudun azaları gibi olduğumuzu asla hatırdan çıkarmamalıyız. Sanki bugün söylenmiş gibi. Biz biliyoruz ki insanlar hilkatte kardeştir. Bütün insanlar bu anlamda Adem’in çocuklarıdır ama aynı manada Müslümanlar dinde de kardeştir. Kardeşler birbirini severler, sayarlar, korurlar, birbirine yardım ederler, birbirlerinin acılarına ortak olurlar, sevinçlerini paylaşırlar. Adeta tek yürek gibi, tek vücut gibi olurlar. Bir binanın tuğlaları gibi birbirlerini teyit ederler. Bu kardeşliği hayata geçirmek de ancak bu kaynaklardan beslenen kişiler olarak bizlere düşüyor. Kardeşliğimizi güçlendirecek işleri yapmak, birbirimize dair sevgilerimizi, saygılarımızı çoğaltacak işlerde yarışmak, eminim ki hem toplumumuza hem de insanlığa çok büyük ama çok büyük yararlar sağlayacaktır.”

Bozdağ, peygamberlerin mirasının ilim olduğunu belirterek, “Bu mirasın varisleri ise alimlerdir. Gönül ve ilim sultanlarıdır. Onları okumak, anlamak, onların rehberliğinden faydalanmak, yol göstericiliğinden istifade etmek; dünyamızı ışıklarıyla aydınlatmak peygamberimizin ve bütün peygamberlerin mirasından istifade etmek anlamına gelir” dedi.

Açılışa katılanlara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileten Bozdağ, Somuncu Baba Külliyesi’nin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da maddi ve manevi anlamda Anadolu’yu inşa edenlerin ruhlarının burada olduğunu hissettiğini söyledi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Malatya Valisi Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır birer selamlama konuşması yaptı.

Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş tarafından hatim duası yaptırıldı. Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş katılımlarından dolayı Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve diğer protokol üyelerine günün anısına plaket verdi. Bozdağ da caminin açılış beratını vakıf başkanı aynı zamanda caminin imamı olan H. Hamidettin Ateş’e verdi.

Açılışın ardından inşa edilen yeni camiyi gezen Bozdağ, tavanını çok ilginç bulduğu mabedin minber, mihrap ve kürsü üçlemesini yakından inceledi. Bozdağ, gerek mimarisi gerekse de manevi atmosferi ile Somuncu Baba Külliyesine hayran kaldığını söyledi. Bozdağ ve beraberindekiler Somuncu Baba’nın türbesini ziyaret ettikten sonra Darende Tanıtım Merkezi’ni gezdi.

 

Bu yazımızı okuyan 1.018. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir