Çocuk Çağında Sağlıklı Yemek Alışkanlıkları ve Yeni Yiyecekler

Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Raysa Büyükbahar Uzunyol’a merak ettiğiniz soruları sorduk.

· Yemek Seçen Çocuğa Ne Yapmalı?

· Hiç Yemek Yemeyen Çocuğa Ne Yapılır?

· Bebeğim Neden Yemek Yemiyor?

İşte cevapları burada:

• Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için neler yapabiliriz? Kaçınmamız gereken besin türleri nelerdir?

Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak istiyorsanız anne ve baba olarak iyi bir örnek olmanız gerekir. Çocuklar, anne ve babalar ne yaparlarsa onu yapmak isterler. Siz televizyon karşısında yemeğinizi yerseniz, çocuğunuzun masada oturup yemek yemesini beklemeyin!

Günümüzün problemi olan işlenmiş, paketli gıdalardan mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız. Tabii, bunlardan kaçınırken evde sağlıklı alternatifler bulundurmaya da özen göstermelisiniz. Örneğin, hazır kek karışımları veya paketlenmiş kek almak yerine kendiniz yapabilirsiniz. Evinizdeki kek en azından koruyucu katkı maddeleri içermeyecektir, içeriğinin de kaliteli olduğuna emin olabilirsiniz.

Çocukları yeni bir yiyeceğe nasıl alıştırabiliriz?

Yemek Seçen Çocuğa Nasıl Davranmalı? En önemlisi sabırlı olarak! Araştırmalara göre, bir çocuğun herhangi bir yiyeceği sevip sevmediğini anlamak için 7 – 15 defa denememiz gerekir. Tabii ki 15 gün boyunca sürekli olarak aynı yiyeceği denemekten kaçınmalısınız. Aynı yiyeceği, belli zaman aralıklarıyla tekrar sunabilirsiniz. Hatta, aynı yiyeceği farklı metotlarda pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Belki çocuğunuz zeytinyağlı enginar sevmez ama enginar çorbası sevebilir. Yaratıcı olmanızı öneriyorum.

Diğer önemli bir faktör de çocuklarınızın yeni yiyecekleri denediklerinde beğenmezlerse yememe şansları olacaklarını bilmeleridir. Bu şekilde, yeni yiyeceğe daha rahat alışabilirler. Son olarak, yeni bir yiyecek denemeleri istiyorsanız, deneme sırasında çocukların karınlarının aç olduğuna emin olmanız gerekir. O öğünden hemen önce bir atıştırmalık yememiş olmalarına dikkat edebilirsiniz.

Elinizden gelen her şeyi yaptınız ve hala çocuğunuz “yeni” yiyeceği sevmiyorsa zorlamaktan kaçınmalısınız. Yemek zamanı, stres ve endişe içermek yerine keyifli bir aktivite olmalıdır.

Okul çağındaki çocuklar ne tür besinler tüketmeli?

Okul çağındaki çocuğun beslenmesi: Okul çağındaki çocuklarda en çok kahvaltı için zaman bulamama ve okuldaki yemekleri sevmeme ile ilgili zorluklar duyuyorum. Bunun için planlama çok önemli. Okula aç gitmemek veya işlenmiş ve karbonhidrat ve yağdan zengin yiyeceklerle güne başlamamak çok önemli. Anne – baba olarak hızlıca hazırlanan, pratik ve besin değeri yüksek kahvaltı alternatifleri sunmaya özen göstermelisiniz. Örneğin, yulaf ezmesi,chia puding,yoğurt ile meyve veya smoothie bunlara örnek olabilir.

Eğer çocuğunuz okuldaki yemekleri yemiyor ve eve çok aç geliyorsa okula evden yemek götürmesinin faydalarından bahsedebilirsiniz. Bir önceki akşamdan kalan yemekleri götürebilir veya aç kalmamasına yardımcı olacak kefir, çiğ sebzeler, mevsim meyveleri, kuru yemiş gibi kolay taşınabilir yiyecekleri yanında götürmesi için verebilirsiniz.

Okul çağındaki çocuklara bu “iyi” yiyecek, bu “kötü” yiyecek dememek ve yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmamak çok önemlidir. Bazı yiyeceklerin sağlığımıza daha faydalı olduklarından daha sık tüketmemiz gerektiğini ve bazı yiyeceklerin daha az besleyici olup özel günlerde keyifle yiyebileceğimizi anlatmanız faydalı olur.

Bitirirken çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum; anne ve baba olarak göreviniz çocuklarınıza düzenli saatlerde çeşitli yiyecekler sunmaktır. Çocuklarınızın görevi ise hangi yiyecekten ne kadar yemek istediğine karar vermektir

Kaynak: Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Raysa BÜYÜKBAHAR UZUNYOL

Bu yazımızı okuyan 1.925. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir