Ballıca Mağarası

Tokat ilinin pazar ilçesi yakınlarında bulunan Ballıca Mağarası 680 metre uzunluğundaki önemli mağaralardan birisidir. Sarkıt ve dikitlerin muhteşem güzelliği ile mağaranın değişik yerlerinde bulunan cüce yarasalar görülmeye değer özelliklerdir. Toplamda 94 metre yükseklikte bulunan mağara giriş yerinden +19 metre ve -75 metrede bulunur. Birbirine bağlı beş kat ve sekiz salondan oluşan Ballıca Mağarası ortalama 18 derece sıcaklıktadır.

Astım ve nefes darlığı gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülen Ballıca Mağarası yüksek oksijen oranı ve yer yer yüksek nem oranıyla etkileyici bir yeraltı mağarasıdır. Ballıca Mağarasının bir başka özelliği ise Türkiye’de başka hiçbir mağarada bulunmayan soğan sarkıtlardır. Mağaranın bazı bölümlerinde oluşumlar halen devam etmektedir.

Ancak Mağara içerisinde yapılan ışıklandırma oldukça kötü bir şekilde yapılmış.

Ballıca mağarasını gezerken mağara içerisindeki yol aşırı derecede aydınlatıldığı için ışıklar gözünüzü alıyor ve etraftaki yapıları net göremiyorsunuz. Ayrıca parlak ışık kullanıldığı için ışıklandırmanın yapıldığı bölgeler yosun tutmuş ve ışık gören oluşumlarda bozulmalar meydana gelmiş. Tokattaki bu muhteşem mağara kötü ışıklandırma sebebiyle çok yakında mikrop yuvasına dönüşmeye aday. Ayrıca ışıklandırma sonucu pek çok oluşumda yosunlanmış halde..

Bu yazımızı okuyan 1.031. takipçimizsiniz.

Mustafa Aysabar

1984 Kahramanmaraş Doğumlu. Suudi Arabistan Mekke'de ikamet etmektedir. Halkla İlişkiler bölümü mezunudur. Yurt içi ve yurt dışında, inşaat sektöründe faliyet gösteren çeşitli firmaların muhasebe, idari işler, lojistik departmanlarında görev yapmıştır. Mescid-i Haram'ın genişletilmesi ve Osmanlı Revakları restarosyonu projesinde aktif görev almıştır. Hobileri arasında yüzme ve su sporları vardır. Aynı zamanda rafting antranörü ve lisanlı sporcudur. GençYolcu.com 'da genelde gezi kategorisinde yazılar kaleme almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir