Lensler Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

Fotoğraf makinelerinin gözü ve bir fotoğrafçının ruhuna uzanan aparatlara lens diyoruz. Kamerayı doğrulttuğumuz her kompozisyon ve her obje lensler aracılığı ile ilk önce sanatçını8n dimağında resimleniyor ve burada sabitleniyor. Elbette bu fotoğraf aşkıyla yapılan bir tanımlama. İşin teknik tanımı ise bambaşka. Kamera lensleri aslında çok karışık bir tanıma gerek duymadan şöyle anlatılabilir. Lensler temel olarak ikiye ayrılırlar: sabit odaklı lensler ve değişken odaklı lensler (ya da bunlara zoom mercekler de diyebiliriz). Sabit odaklı bir lens sabit odak uzaklığına sahipken, değişken odaklı lens ise odak uzaklığını değiştirebilir. Odak uzaklığı, lensin optik merkezinden, arkasında bulunan bir odak noktasına olan uzaklığa verilen isimdir. Bu uzaklık lensin üzerinde (milimetre cinsinden) yazılıdır ve lens tarafindan oluşturulan görüş alanını ifade eder.

 Lens nedir?

Bir veya birçok mercek elemanından oluşan, temel görevi ışığı fotoğraf makinesi sensörü üzerine yansıtmak olan fotoğraf makinesi parçalarına objektif ya da lensdiyoruz. Kompakt kameralarda objektif fotoğraf makinesiyle bütünleşiktir. DSLR makinelerde ise lenslerin değiştirilme şansı vardır. Aynasız makinelerde bir nevi kompakt kameradır fakat onlarında objektifleri değiştirilebilir.

Diyafram ne işe yarar?

Diyafram lens üzerine gelen ışık miktarının ayarlanması için kullanılan ve lensin içinde yer alan bir mekanizma olarak tanımlanabilir. Bazen bu aksama apertür adı da verilir. Yaprak gibi parçacıklardan oluşan diyafram kanatçıkları açılıp kapatılarak ışık miktarı ayarlanır. Ayrıca bu mekanizma net alan derinliğinin de ayarlanmasında da kullanılır.

Tüm bunlar bir objektifin (ya da lensin) temel unsurları için giriş seviyesinde bilgiler elbette ancak daha önemli şeyler de var.

Objektifte diyafram değeri nedir?

Hemen her makalemizde fotoğraf için en önemli olgunun ışık olduğundan bahsediyoruz. Bu ışığı kullanmamızı sağlayan aparat lensin ta kendisidir. Lenslerde yer alan diyaframlar belli açıklıklarda üretilirler. Diyafram değerleri ise küresel olarak “f 1.0- f 1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16” gibi ifade edilen değerlerden oluşur. Bu ifade edilen değerler diyaframın dış kısmıyla diyafram açıklığı arasındaki mesafeyi betimlerler. Diyafram değeri ne kadar küçük olursa diyafram açıklığı da o kadar büyük olur. Kısaca diyafram değerini ayarlarken tersine mantık kullanmak gerekiyor. Durum böyleyken elbette diyafram açıklığı ne kadar fazlaysa makine de o kadar ışık alabilme yeteneğine sahip olur.

Odak uzaklığı ne anlama geliyor?

Lense gelen ışık bu aparatın içerisinde belli bir noktada toplanır. Sensör ve lens arasındaki bu noktaya biz odak uzaklığı adını veriyoruz. Bu uzaklığın değeri de milimetre cinsinden değerlendirilir. Dünyadaki tüm lensler üretildikleri odak uzaklıklarına göre isimlendirilirler; 50 mm, 105mm, 18-55mm lens tanımlamaları aslında odak uzaklığını ifade eden küresel birimlerdir. Odak uzaklıklarına göre lensler üç ayrı kategoride toplanır. Ancak burada önemli bir detay daha var. Odak uzaklığı lenslerin görüş açısıyla ters orantılıdır. Odak uzaklığı azaldıkça görüş açısı artar, odak uzaklığı arttıkça ise görüş açısı azalır. Bundan dolayı lensler normal, geniş ve dar açılı lensler olarak adlandırılırlar. 50mm’den düşük odak uzaklığına sahip objektifler geniş, 50mm yüksek odak uzaklığına sahip objektiflere de dar açılı objektif denir.

Lensler hakkında daha detaylı bilgileri aşağıdaki yazılarımızdan da okuyabilirsiniz;

Alan Derinliği nedir?

Diyafram Nedir?

Objektiflerin Üzerindeki Kısaltmalar

Kaynak: FotoFes

Bu yazımızı okuyan 1.058. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir