7. Uluslararası Öğrenci Buluşması

7. Uluslararası Öğrenci Buluşması 10-12 Mayıs tarihlerinde 20 farklı şehirde düzenlenecek. UDEF Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, buluşma hakkında bilgi verdi: Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) misafir öğrenci buluşmalarının yedincisini gerçekleştiriyor. Türkiye’de eğitim gören 103 ülkeden 14 bin öğrenci kültürlerini tanıtmak için 10-12 Mayıs tarihleri arasında dünyayı Türkiye’ye taşıyacaklar. 10 Mayıs’taki Eminönü Meydanı’ndaki görkemli açılış ve meydan etkinliklerinin ardından 17 Mayıs’ta Abdi İpekçi Kapalı Spor Salonu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bir program yapılacak. Her ülkenin etnik kostümleri, yemekleri, objeleri ile kendilerini tanıtacakları organizasyon bir şölen havasında geçecek. 25 uluslararası öğrenci derneğinin işbirliğiyle yapılan buluşma ülkemizde okuyan misafir öğrencilerin birbiriyle tanıştırılması ve halkla buluşturulması için yapılıyor. 80 farklı etkinlikle renklendirilecek olan öğrenci buluşmasında misafir öğrenciler stantlarında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Uluslararası Öğrenci Buluşması 20 ilde eş zamanlı olarak düzenlenecek. Meydanlarda kurulacak 450 çadırda 700 ülke standıyla etkinlikler Türkiye’nin dört bir yanını kuşatacak. Geçtiğimiz yıllarda bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti liderleri gibi pek çok ismin katıldığı buluşmalara bu yıl da yoğun katılım bekleniyor.

Yabancı Öğrenciden Misafir Öğrenciye

Uluslararası Öğrenci Buluşmaları, eğitim için Türkiye’yi tercih eden uluslararası öğrencilerin varlığından kamuoyunun haberdar olması yönünde ciddi çalışmalar yapıyor. UDEF bu öğrencilerin “yabancı” değil “misafir” olarak görülmesini sağlamak amacını taşıyor. Misafir öğrenciler kendi ülkelerinin adeta gönüllü elçisi oluyorlar. Bolat uluslararası öğrenci farkındalığını oluşturarak bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını söyledi. “Bu farkındalık bizlere ilmin sınırı olmadığını hatırlatıyor” diyen Bolat, bu yıl salon programı ile öğrenci buluşmalarının taçlanacağını ifade etti.

10 yıl önce başlayan çalışmalarının bugün katlanarak büyüdüğünü ve yurt dışından eğitim için gelen öğrencilerde ciddi bir artış olduğunu kaydeden Bolat, “şu an ülkemizde 160 ülkeden 55 bin öğrenci eğitim alıyor, 2010 yılında 17 bin olan sayı dört yılda dört kat arttı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde öğrenci sayısı 250 bine ulaşacak” dedi.

UDEF HAKKINDA

2004 yılında SADER ile başlayan, Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği ile olgunlaşan misafir öğrenci çalışmalarımız yeni paydaş ve partner Uluslararası Öğrenci Dernekleri’nin ve son olarak da bu yapının çatısı konumundaki UDEF’in kurulmasıyla hiyerarşisini büyük ölçüde tamamlamış ve kurumsal bir zemine oturmuştur. UDEF, 14 Aralık 2012’de 11 dernek tarafından kurulmuştur. Hedef kitlesi Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenciler olan üye derneklerimiz kısa zamanda 20 şehirde 25 sayısına ulaşmıştır.

UDEF; ülkemizi okumak için tercih eden öğrencilere ev sahipliği yapmak, onları tanımak, birbirleriyle kaynaştırmak, eğitim ve öğretim hayatları boyunca karşılaşabilecekleri maddi ve manevi ihtiyaçların çözümüne ortak olmak ve ülkemizdeedindikleri birikimleri farklı coğrafyalara taşıyabilecek vasıflı insanlar olabilmelerine katkı sağlayabilmek amacıyla kurulan uluslararası öğrenci derneklerinin kurduğu bir sivil toplum kuruluşudur.

UDEF, Uluslararası Öğrenci Derneklerinin kendi aralarındaki koordinasyonu sağlamak, yeni Uluslararası Öğrenci Derneklerinin kurulmasını teşvik etmek, Uluslararası Öğrenci algısının kamuoyunda sağlıklı bir şekilde yerleşmesi için çalışmak, Uluslararası Öğrencilerin eğitim,sağlık, emniyet konularındaki sıkıntılarıyla ilgilenmek ve bu sıkıntıların çözümü için devlet kurumlarıyla işbirliği yapmayı kendine misyon olarak belirlemiş bir federasyondur.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BULUŞMALARI

Uluslararası Öğrenci Buluşması; ülkemize üniversite eğitimi almak için gelen misafir öğrencilerin organizasyon kabiliyeti kazanmaları, uluslararası öğrenciler ve eğitimle ilgili kamuoyunda gündem oluşması ve bu alanın tanıtımı amacıyla yapılmaktadır. Misafir öğrencilerin ülkemizi daha iyi tanımalarını, kendi ülkelerini tanıtmalarını ve ülkemiz insafıyla buluşmlarını sağlamak amacıyla yapılan bir programdır. Misafir öğrencilerin evrensel kardeşlik bilincine sahip, modern dünyayı ve dünya sistemini tanıyan, organizasyon kabiliyeti yüksek, ülkesinin durumunun ve ihtiyaçlarının farkında olan, İslam kültür ve tarihinin ana hatlarına vâkıf, fark-lılıklara karşı müsamahalı birer “gönüllü medeniyet elçisi” olarak ülkelerine dönmeleri temel gayemizdir.

Uluslararası Öğrenci Buluşmaları, eğitim için Türkiye’yi tercih eden uluslararası öğrencilerin varlığından kamuoyunun haberdar olması ve bu öğrencilerin “ya-bancı” olarak değil “misafir” olarak görülmesini sağlamayı, öğrencilerin organi-zasyon kabiliyetlerini geliştirmeyi ve ülkelerinden çok uzaklarda kendi ülkelerini tanıtarak gönüllü medeniyet elçileri olmalarına fırsat vermeyi amaçlamaktadır. Türkiye’de eğitim gören misafir öğrencilerin %95’den fazlasının Müslüman oldu-ğunu düşünürsek ana gayemiz, misafir öğrencilerin “BİZ BİR MİLLETİZ” bakış açısıyla hayata bakmalarını sağlamaktır.

Yıllardır ülkemize gelen misafir öğrencilerle tanışan ve beraber olan insanlardan biriyim. Kimi zaman dert dinledim kimi zaman sevinçlerine ortak oldum. Bazen güzellikleri anlattılar, mutlu oldum, bazen sıkıntılarını paylaştım, üzüldüm. Akşam eve giderken sırtımda misafir öğrencilerin dertleriyle yüklü olduğum günler hiç de az değildir.

Ülkemizde okuyan misafir öğrencilerin, 160 ülkeden yaklaşık 55 bin öğrencinin, dertleri saymakla bitmez. Alışamadığı yemeklere mi yansın, akşamları çöken memleket hasretine mi? Yoksa bir bayram günü anacığının dizine başını dayayamadığına mı? Hangi bir derdini sayayım ki! Yeni bir dil öğrenmek zordur. Yeni bir şehre alışmak, yeni bir kültürün atmosferini solumak, yorar adamı.

Hepsini geçtim, en kötüsü de tanınmamaktır, bilinmemek, yok sayılmak, varlığından haberdar olunmamaktır. “Arkadaş buradayım işte!” derler misafir öğrenciler, “Türkiye’deyim, sizin ülkenizde sizin okullarınızda okuyorum. Beni niye görmezden gelirsiniz? Bana niye yabancı muamelesi yaparsınız? Tamam, belki dilimiz farklı, rengimiz, kültürümüz farklı ama ben de insanım” diye düşünürler. Kahır ekseriyeti bu sitemlerine, “Ben de Müslüman’ım be kardeşim!” ibaresini eklerler. Tüm bunları çoğu zaman dilleriyle söylemezler ama duruşlarıyla ve tavırlarıyla her daim anlatırlar.

Niçin öğrenci buluşmaları yapıyoruz?

Karşılaştığımız sorulardan ilki; hangi ülkelerden kaç öğrenci getiriyorsunuz? Cevap, hiçbir ülkeden, çünkü hepsi buradalar ve bir yılı Türkçe öğrenimi olmak üzere beş yıl lisans eğitimi alıyorlar. Lise eğitimi kapsamında olanlar var ve hatta yüksek lisans ve doktora eğitimi için ülkemizde bulunup hayatlarının 10 yılını bizimle beraber geçirenlerin sayısı az değil.

Bu olayın merkezinde Ganalı Ahmet, Tatar Ramazan, Komorlu Eyüp, Mısırlı Mustafa, Arnavut Hasan, Çerkes Hüseyin var. Arap Bilal, Kürt Cevdet, Türk Cemal, Moğol Cengiz, Boşnak Hamdi, Torbeş Kerim, Çeçen Şamil, İnguş Recep, Çadlı Selamettin, Kamerunlu Hüsamettin, Makedonyalı Celalettin, Kırımlı İskender, Habeşli Fatma, Özbek Zehra, Uygur Zeynep, Kırgız Selma kendini anlatacak. Ülkesini, anasını babasını anlatacak. Düğün dernek işlerini, ölüm cenaze merasimlerini, sofra adabını yemek kültürünü, yol yordamlarını haber verecek, gelenek göreneklerini sergileyecek.

Biz, öğrenci buluşmalarının ülkemizde okuyan misafir öğrencileri birbiriyle tanıştırmak için yapıyoruz. Onları halkımızla buluşturmak için yapıyoruz. Tanışmak için… Tanış olmak için… İşi kolay kılmak için yapıyoruz. Türkiye’de okuyan on binlerce öğrencinin bizim misafirimiz olduğunu duyurmak için yapıyoruz. Onlar “yabancı öğrenci” tanımını hak etmiyorlar, hiç biri yabancımız değiller. Onlar ülkemize eğitim almaya gelmiş insanlar, ancak “misafirimiz” olabilirler, “yabancımız” değil.

Onlar ilim için yola düşmüş muhacirlerdir, bizler de ev sahipliği yapan ensarlar olmalıyız. Öğrenci buluşmaları bu düşünce ile yapılmaktadır.

Mehmet Ali Bolat | UDEF Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazımızı okuyan 1.188. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir