Vücut dilindeki 7 kusurlu hareket

İnsanın varoluşu milyonlarca yıl öncesine dayanıyor. Dil denen iletişim mucizesi ise insanın varolmasından bir hayli sonra gelişti. Bu durumda insanların birbirleriyle iletişim kurmaları için tek yol vardı, o da vücut dili kullanmaktı. vücut dili günümüzde ise bambaşka bir önem taşıyor. İnsan insanı sadece ağzından çıkan sözlerle değil, vücut hareketleriyle de değerlendiriyor ve yargılıyor. İnandırıcılık derecesi artık sadece sözlerimiz ve sözlerin anlamında öte, sözleri hangi hareketlerle sunduğumuza da bağlı. Önemli olan bir insanın ne söylediği değil, nasıl söylediğidir. Vücut dili ile ilgili kurslar ve kitaplar bile var. Dolayısıyla vücut dilini öğrenmek artık bu yüzyılda herkesin bilmesi gereken bir iletişim sanatı haline geldi… Vücut dilinin iş yaşamındaki önemi çok büyüktür.

İşte ofiste kaçınmanız gereken vücut dilindeki 7 kusurlu hareket:

1. Fazla göz kontağı kurma

Göz kontağı karşınızdakini dinlediğinizi göstermek açısından önemlidir. Ancak konuyu abartıp “dik dik bakma” evresine geçerseniz agresif bir kişilik olarak algılanabilirsiniz.

2. Eğik bükük duruş

Bir iş arkadaşınızla konuşurken eğilip bükülmekten kaçının ve dik, karakterli bir duruş sergileyin. Özellikle müdürünüzle konuşurken dik oturun.  Aksi takdirde karşınızdaki sizin sıkıldığınızı düşünür ve ciddiyetinizi kaybedersiniz. Yine masanızda otururken esneme, masaya yatma gibi hareketler pek hoş karşılanmayacaktır.

3.  Yerinde duramama

Heykel gibi donuk durmanızı önermiyoruz ancak tam tersi şekilde kıpır kıpır da olmamalısınız. Sadece yeteri ölçüde el ve vücut hareketi kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kendine güvensiz, huzursuz ve gergin bir tablo çizersiniz.

4. Omuz silkme

Omuz silkme, söylediğiniz şeye güvenmediğinizin bir göstergesidir. Şüpheci olduğumuzda omuz silkmeye meylederiz. Bu nedenle omuzlarınız dik ve yerlerinde durmalı.

5. Tırnakları yeme

Ofiste tırnaklarınızı yemekten vazgeçin. Tüm karizmanızı 2 saniyede yok edecek bir hareket varsa o da tırnak yemektir.

6. Kaş çatma

Sürekli kaşları çatık gezdiğinizin farkında olmayabilirsiniz ancak alışkanlık haline geldiğinde bu huydan kurtulmak zor olabilir. Sabit ve yumuşak bir yüz ifadesi takınmaya çalışın.

7. Çok yakın temas

Elinizi kolunuzu sürekli konuştuğunuz kişiye dokunmak için kullanmayın. Yüzünüzü nefesinizi hissettirecek kadar yaklaştırmayın. Profesyonel yaşamda her zaman belirli bir mesafede iletişim kurmaya özen gösterin.

Vücut Dilimizi İyi Kullanmak için Tüyolar

Vücut dilinin gelişim nedeninin hayvanlarla kurulan iletişim ile bağlantılı olup olmadığı uzun yıllardır tartışılıyor. Vücut dilini üreten başlıca etmenler arasında genetik eğilimler ve çevresel etkiler de sayılıyor. Hayatında hiç gülümseme görmemiş kör bir çocuk gülümseyebiliyor. Vücut dilinin daha gelişkin biçimi olan jestlerse genellikle fark edilmeden çevresel etkilerle ortaya çıkıyor. Vücut dili bire bir iletişimde son derece önemli ancak grup içi iletişimde vücut dili daha büyük önem kazanıyor. Bir topluluğa karşı konuştuğunuzda siz düşüncelerinizi sözlerle ifade ediyorsunuz. İzleyicilerse daha büyük grubu oluşturmalarına karşın sizinle iletişmlerini vücut diliyle sağlıyorlar.

Vücut dili özellikle kur yaparken, potansiyel partnerinizi etkilemek için bilinçsizce ortaya çıkıyor. Pek çok zaman da işe yarıyor. Bu kadar gerekli, gereksiz açıklama yaptıktan sonra şimdi size karşınızdakinin hangi hareketinin ne anlama geldiğini ve de bunlara karşı nasıl pozisyon almanız gerektiğini anlatacağım ki, bu bilgi derhal çevrenizdekileri çözmenize ve de gerekli önlemleri almanıza yardımcı olacak. İnanmıyor musunuz? O halde deneyin görün…

– Elleri belinde ayakta duran bir kişi nedensiz de olsa kavga çıkarmaya hazırdır. Aman ondan uzak durun.

– Karşınızda bacak bacak üstüne atmış biri varsa ve de üstteki bacağını sallıyorsa, bu onun sıkıntıdan ölmek üzere olduğunu gösterir. Derhal espri patlatmaya başlayın.

– Başını iki elinin arasına alma, gözleri aşağıya doğru bakma da sıkılmanın göstergesidir. Hemen konu değiştirin.

– Kollarını göğüs hizzasında kavuşturmuş kişinin savunmasız halde olduğunu anlayabilirsiniz. Ona kabul ettirmek istediğiniz her ne varsa hemen harekete geçin.

– Çenesini tutan bir kişi büyük bir olasılıkla kafasında değişik değerlendirmeler yapıyordur. Bu durumda sizi dikkatle dinleyemeyeceğine göre, ona çok önemli meselelerden söz etmeyin.

– Burna hafif dokunma veya hafifçe ovma; geri çevirme, şüphe, yalan söyleme anlamına gelir. Karşınızdakine palavra sıkıyorsanız buna hemen son verin. Eğer konuşan oysa yalancılığını yüzüne rahatlıkla vurabilirsiniz.

– Karşınızda ellerini oğuşturan kişinin sizden bir beklentisi var demektir. Bu beklentiyi tahmin etmeniz pek de zor olmayacaktır. Eğer olumlu cevap veremeyecekseniz ortamdan hemen sıvışın.

– Otururken hafif kaykılmış, ellerini başının arkasında birleştirmiş, bacak bacak üstüne atmış bir kişi kendine güvendiğini ve karşısındakine üstünlük tasladığını gösterir. Eğer gıcık olduğunuz biriyse zekice sataşmalarla bu özgüveni bir anda ortadan kaldırabilirsiniz.

– Yana hafif eğilmiş baş anlatılana ilgi gösterildiğini ifade eder. Bu durumu iyi değerlendirin, konuşmanızı sürdürüp ortamın keyfini çıkarın.

– Çenesine hafif hafif vuran birinin bir karar verme aşamasında olduğunu anlayabilirsiniz. Hakkınızda hayırlı olmayacaksa onu bu düşüncelerden uzaklaştırmak için dikkat dağıtıcı hareketler yapın.

Özgür Şahin

Bu yazımızı okuyan 900. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir