Vlogger Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Son birkaç yıl içinde “vlogger, video blogger, video blogging, vlogging” sözcüklerini duymuşsunuzdur muhtemelen. Hani şu insanların ilginç konulardan bahsettikleri, gezip gördüğü yerleri gösterdikleri videolardan bahsediyoruz. Youtube’da böyle onbinlerce kanal var günümüzde. İnsanlar artık blog yazmak yerine video çekiyorlar. Videoda hem sözel olarak bir şeyler anlatıyor hem de bulundukları ortamı gösteriyorlar izleyenlere.

Şimdi sizlere iyi bir vlogger olmak için bilmeniz gereken şeylerden bahsedeceğiz.

1. Kime hitap ettiğinizi bilin.

Ne tür videolar üreteceksiniz? Makyaj ipuçları mı vereceksiniz, yoksa Avrupa seyahatinizden enstantaneler mi göstereceksiniz? Hitap ettiğiniz kitleyi iyi belirlemelisiniz bu nedenle. Sevdiğiniz ve keyif aldığınız bir konu belirlerseniz hem kısa sürede sıkılmaz hem de iyi içerik üretirsiniz.

2. Kanalınıza doğru bir isim verin.

İnsanlar Youtube kanalınızın adını duyunca videolarınızı izlemek istemeli. Akılda kalıcı ve videolarınızın temasına uygun olmalı bu isim. Ayrıca kanalınızla aynı isimde bir de internet siteniz, Facebook, Instagram sayfanız olursa şahane olur!

3. Düzenli olarak video yükleyin.

Video planı çıkarmalısınız. Yani haftada kaç tane video yükleyeceğinizi belirlemeli ve buna riayet etmelisiniz. Gerçekten sadık bir izleyici kitlesi yaratmak istiyorsanız sözünüzde durmalı ve içeriği zamanında yüklemeyi ihmal etmemelisiniz.

4. Görüntü kalitesine özen gösterin.

Videonuz görüntü ve ses olarak kaliteli olursa insanlar sizi takip etmeye daha eğilimli olur. Kaliteli video üretmek için de binlerce lira masraf yapmanız gerekmez. iPhone ya da ortalama üstü bir Android telefonun kamerası eğer yeterince ışık varsa işinizi görür. Ancak Full HD video çeken bir fotoğraf makinesi de fena olmaz. Yani 1000 liralık bir bütçeyle gayet güzel videolar çekebilirsiniz.

5. Ses kalitesine daha da önem verin.

Görüntü kaliteniz 10 üzerinden 6 olsa bile insanlar videolarınızı izleyebilir. Ancak ses kaliteniz 10 üzerinden 6 olduğunda insanlar videoyu kapatır muhtemelen. Yani videolarınızda ses kalitesini artırmak için yaka mikrofonu kullanmanız çok faydalı olur. Mikrofon işini de yine 150-200 liraya halledebilirsiniz.

6. Videolarınıza müzik ekleyin.

Nasıl filmlerde müzik kullanımı izleyicilerde etki yaratıyorsa, onları neşelendirip hüzünlendirebiliyorsa aynısı video için de geçerlidir. Videonun temasına uygun bir müzik seçmelisiniz. Ancak birçok vlogger’ın yaptığı gibi müziği abartmayın. Sizin sesinizi bastırmamalı müzik. Ayrıca telif hakları nedeniyle telif gerektirmeyen müzik arşivlerinden faydalanabilirsiniz. Telif ihlali tespit edilirse videolarınız askıya alınabilir Youtube tarafından. Bu nedenle müzik seçimini hafife almayın.

7. Kurgu konusuna önem verin.

Video kurgulamayı öğrenmeniz şart. Youtube’da binlece video kurgulama tutorial’ı bulunuyor. Bunları izleyerek kurgu yapmanın inceliklerini öğrenin. İyi bir kurgu izleyicinin ekran başına çakılı kalmasını sağlar!

8. Thumbnail ve jenerik yapmayı ihmal etmeyin.

Youtube’da bir şey izlerken sağ tarafta listelenen videoların kapak resmi diyebiliriz thumbnail’e. Yani videonun ne hakkında olduğunu gösteren şeydir thumbail. Video izlemeye birçok insan thumbnail’in albenisine göre karar verir. Bu konuyu es geçmeyin. Ayrıca videonun başına jenerik yapmayı unutmayın. Bu jenerik sizin imzanız gibi bir şeydir. İnsanlar jenerikteki müzik ve görsellerden sizin kanalınızı izlediklerini anlamalıdır yani.

9. Kanalınızın tanıtımını yapın.

Video yüklediğiniz zaman bunu sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ki daha çok kişiye ulaşabilesiniz.

10. Diğer vlogger’larla iletişim halinde olun.

Sizle aynı şeyi yapan, yani Youtube’a vlog çeken insanlarla irtibat halinde olun. Onların videolarına yorum yapın, videolarınızda o kişilerden bahsedin. Yani Vlogger camiasındaki sinerjiye siz de dahil olun. Bilinirliğiniz böylece artacaktır.

Kaynak: Emoji – Durmuş Bayram

Bu yazımızı okuyan 1.219. takipçimizsiniz.

Fatih Alan

1980 Konya doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Konya'da tamamladı. Amerika Kentucky Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü öğrencisi. Yurt içi ve yuırt dışında Yöneticilik, Mali İşler ve organizatör olarak farklı firmalarda görev aldı. Bursa'da Turizm sektöründe Otel'de Yönetici olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Motorsiklet, Spor, Kişisel gelişim eğitimleri ve kitap okumak gelir. İngilizce ve Arapça bilmekte, Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir