Üniversiteyi Yeni Kazanan Arkadaşlara Tavsiyeler

İnsanın hayatındaki en önemli dönemlerden birisi de hiç şüphesiz üniversite yıllarıdır. Her lise öğrencisinin hayalini kurduğu, kazanabilmek için çok çabalar sarf ettiği ve sonrasında göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir süreç.

Artan rekabet koşulları, iş dünyasının acımasızlığı gibi problemler sebebiyle mezun olan üniversite öğrencileri iş hayatında ciddi problemler ile karşılaşmaktadır. Aslında bu problemlerin çözümleri de üniversite yıllarında saklıdır. İyi bir kariyer ve kabarık bir cv ile üniversiteden mezun olmak bu sorunların çözümü için en önemli adım olacaktır. İşte biz de bu sebeple sizlere verimli bir üniversite süreci için tavsiyelerde bulunacağız.

BÖLÜMÜNÜZLE ALAKALI İŞLERİN İÇİNDE OLUN

Arkadaşlar hangi bölümden olursanız olun kendi bölümümüzle alakalı işlere muhakkak ilgili olun. Mezun olduğunuzda yapmanız gerekecek işlerle üniversite yıllarınızda tanışmak size artı katacaktır. Her çalıştığınız farklı iş dalı, kariyerinize yeni bir artı olarak eklenecek ve ilerde bir iş başvurusunda sizi öne çekecektir. Unutmayın ki özel sektörün en çok aradığı nitelik kalifiye ve tecrübeli personeldir.

İNGİLİZCE HER ZAMAN ÖNEMLİDİR

Evet, yine İngilizce. Hayatınızda hiç aklınıza gelmeyecek yerde bile lazım olabiliyor. Şayet kendimden de örnek verecek olursam üniversite yıllarımda yevmiye usulü ile amelelik yapmak için girdiğim bir halı firmasında, İngilizcemin iyi olması sebebiyle kısa bir süre sonra kendimi turistlere halı satmaya çalışan bir satış personeli olarak buldum. Özellikle kurumsal firmalar için yabancı dil şartı artık sıradan bir hal almıştır. Bunun yanında akademik kariyer için vazgeçilmez bir yerdedir İngilizce.

STK ve VAKIFLARDA GÖNÜLLÜ ÇALIŞIN

Deneyim kazanmanın en hızlı yollarından biri de STK, vakıf ve derneklerde bulunmak ve buralarda gönüllü çalışmaktır. Siz de kendi alanınız ile ilgili bir sivil toplum kuruluşu bulup orada gönüllü çalışarak çok farklı deneyimler kazanabilir ve geniş bir çevreye sahip olabilirsiniz.

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINI İYİ DEĞERLENDİRİN

Üniversitelerdeki öğrenci toplulukları üniversitenin desteği ile açılan, aktif öğrencilerin yer aldığı, şehrinizdeki hatta ülkedeki tecrübeli kişileri ve üst düzey yöneticileri dahi üniversiteye getirerek seminerler verdiren, öğrencilerin üniversitede kendini geliştirecekleri en önemli merkezlerden birisidir. Siz de bölümünüz ile alakalı bir topluluğa katılarak programlarını takip edin. Böylelikle yeni bir çevre ve yeni fırsatlar ile tanışmış olacaksınız. Mümkünse bu toplulukların yönetici kadrosunda olmaya çalışın .

DAİMA KENDİNİZİ GELİŞTİRMENİN YOLLARINI ARAYIN

Belediyenin, Halk Eğitim Merkezlerinin, valiliğin açmış oldukları ücretsiz kurs merkezlerinden faydalanın. Diksiyon, etkili konuşma, İngilizce vb. yabancı dil eğitimleri alın. Halk kütüphanelerini aktif kullanın. Grup projelerine katılın. Özellikle her alanda karşınıza çıkacak olan Excel ve Word programlarını iyi öğrenin. Bunlar siz farkında olmasanız dahi sizi geliştirecektir.

GENEL NOT ORTALAMANIZI YÜKSEK TUTUN

Not ortalaması özellikle akademisyenlik başta olmak üzere birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. O yüzden benim not ortalamasıyla işim yok üniversiteyi bitireyim yeter şeklinde düşünmeyin ki ileride fikriniz değiştiğinde çok geç olmasın. Artık üniversite mezunu olmak sıradan bir hal almaya başladı. Bu yüzden mezunların birçoğu yüksek lisans yapma yolunda çalışmalar yapmaktadırlar. Dolayısıyla siz siz olun GANO nuzu yüksek tutun.

FARKLI ALANLARDA STAJ YAPIN

Mümkünse her yıl bölümünüz ile alakalı farklı alanlarda staj yapın. Böylece farklı iş alanlarında tecrübe sahibi olursunuz ve hangi işe yöneleceğiniz noktasında alternatiflere sahip olursunuz. Özellikle ekonomi ve idari birimler okuyan öğrenciler için çalışabilecekleri çok farklı iş alanları olması yapılacak tercihi de zorlaştıracaktır. Bu noktada farklı alanlarda staj yaparak işler hakkında fikir sahibi olmanız,  yapacağınız tercihi de kolaylaştıracaktır.

HOBİLERİNİZ OLSUN

Üniversitede vizeler, finaller ve bütler gibi yoğun ve sıkıcı işlerin yanında düzenli yapmış olduğunuz hobileriniz olsun. Mesela üniversitelerin spor salonlarını iyi değerlendirin. İleride iş hayatınızda işlerin yorgunluğundan fırsat bulup da spor yapmak için fırsat kollar olacaksınız. Bu yüzden de üniversitede bu imkanı iyi değerlendirmeye çalışın. Geziler için de kendinize zaman ayırın. Bulunduğunuz şehrin farklı noktalarını gezerek ufkunuzu genişletin hatta imkanınız varsa yurt dışı programlarına katılın.

Sonuç olarak üniversite süreci insanın eğitim hayatındaki en önemli süreçlerden birisidir. Bu süreçte insan kendi kişiliğini şekillendirir. Gelecekte yapacağı mesleğe doğru yönelir. Bu süreci verimli geçirmeniz gelecekteki başarınızı doğrudan etkileyecektir. Hayat ilerde sizlere çok farklı kapılar açacaktır. Siz şimdiden hazırlanmaya bakın. Umarım sizlerde üniversite eğitiminizi verimli bir şekilde geçirir ve gelecekte başarılı bireyler olursunuz…

Bu yazımızı okuyan 1.035. takipçimizsiniz.

Hasan Bozova

1992 Osmaniye doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Uludağ üniversitesi İktisat bölümü mezunu. Özel bir eğitim kurumunda İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görev yapmakta, aynı zamanda Stajyer Mali Müşavir. Hobileri Trekking, Motorsiklet, Spor, yüzme, futbol ve voleyboldur. İngilizce bilmekte ve Beşiktaş taraftarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir