Türkiye helal vizesi verecek, 2017 Helal Expo Fuarı

Dünya helal pazarının onay merkezi Türkiye oluyor. Helal onayı veren tüm kurumların yolu HAK’tan geçecek. Yunus Ete, “Yurtdışında da şubeleşmeye gidilecek” dedi Dünyada büyüklüğü 3 trilyon doları aşan, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen helal pazarının vizesi Türkiye’den çıkacak. 100’ü aşkın ülkede, bine yakın kurum tarafından verilen, ancak ortak bir kriter belirlenmediği için tartışmalara neden olan helal belgelerinin onayı Helal Akreditasyon Kurumu’ndan (HAK) çıkacak.

Geçen ay kurulan ve dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren HAK’kın lansmanı 23-25 Kasım’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi’nde yapılacak. Discover Events’in organizasyonunda, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) işbirliğiyle düzenlenen zirveye İİT üyesi 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcisi katılacak.

YURTDIŞINDA ŞUBELEŞECEK

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, bu kurumla Türkiye’nin helalin merkezi haline geleceğini söyledi. İki yıl önce 57 Müslüman ülkenin üyesi olduğu SMIIC tarafından helal standartlarının belirlendiğini hatırlatan Ete, “Birçok ülke ve kuruluş helal sertifikası veriyor. Ancak bu belgelerin hangi standartlara göre verildiği konusu net değil. Çünkü bu sertifika merkezlerini denetleyebilecek bir üst akreditasyon kurumu yok. HAK bu ihtiyaçla kuruldu. Artık helal belgesi veren kuruluşlar HAK’kın denetiminden geçecek. SMIIC standartlarına uygunsa akredite edilecek” dedi. Ete, kurumun yurtdışında da şubeler açacağını ve üye ülke sayısını artıracağını kaydetti.

SIĞ TARTIŞMALAR YAPILIYOR

Türkiye’deki üreticilerin büyük bir çoğunluğunun helal sertifikası alacak potansiyele sahip olduğunu aktaran Ete, ancak bu bilincin tam oluşmadığını belirtti. Ete, “Gayrimüslim ülkeler helal pazarın büyüklüğünün farkında ve buraya ciddi yatırım yapıyor. İslami finans alanında en büyük pay İngiltere’nin. İspanya İslami turizm yatırımlarını artırıyor. Rusya, Avustralya ve Brezilya gibi ülkeler gıda üzerine, Avusturya da ilaç üzerine helal yatırımı yapıyor. Türkiye’de ise bazı çevreler sığ tartışmalarla olay siyasi boyuta taşınıyor” diye konuştu.

Hakkımızda

5. İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) Helal Expo Fuarı; İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Konseyi (İSEDAK) ‘ın 32. Bakanlar Oturumu tarafından kabul edilen ve Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah’da başarılı bir şekilde düzenlenen daha önceki sayılara ilişkin olarak alınan kararla uyumlu olarak, Ticaret Geliştirme İslam Merkezi (ICDT) ve İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve ‘Discover Events’ işbirliği içinde 23 – 25 Kasım 2017 tarihleri arasında, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecektir.

T.C Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Himayelerinde düzenlenen 5. İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) Helal Expo Fuarı içerisinde Helal Gıda ,İslami Finans, İslami Turizm, İslami Tekstil, Helal Tıp, Helal Kimya ve Ecza konularında üst düzey konuşmacıların katılacağı konferansların da olacağı Dünya Helal Zirvesi İstanbul ile eş zamanlı gerçekleşecektir. Helal sertifikalı ürünler için Türkiye’deki helal ile ilgili tek platform olan Helal Expo Fuarı, katılımcı firmaların amaçladıkları ticari beklentileri de göz önünde tutarak pazarlama ve tanıtım çalışmalarını Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Uzak Doğu ve Amerika’da aktif olarak sürdürmektedir. Fuara çeşitli ülkelerden, birçok ilgili sektörden,200’den fazla firma ve markanın katılması beklenmektedir.

Hedeflerimiz

Tüm İslam ülkeleri ve büyük Müslüman nüfusa sahip Gayrı- Müslim ülkelerin helal ürün ve hizmetlerine karşı olan gereksinimlerini karşılayacak güvenilir bir platform olabilmek & tüm İslam ülkelerinden bilir kişileri bir araya getirip, tüm dünya tarafından kabul görecek helal sertifikalandırma standartlarının, tek bir merkez üzerinden belirlenmesini sağlamak & bulunduğu bölge itibari ile merkezi ve global bir konum olan İstanbul’da düzenlenen fuarı, helal üretim ve tüketim yapan tüm ülkeler için çekici ve cazip bir platform kılabilmek & MENA ve komşu bölgelerdeki helal ticaretini geliştirmek & helal sektöründe ortaya çıkan yeni teknolojileri, yeni pazarları, eğilimleri, sorunları, güçlükleri görebileceğimiz ve tartışabileceğimiz bir ortam oluşturmak & ilgili tedarikçiler için, önemli ticari potansiyele sahip helal ekosistemine girebilmek için bir fırsat oluşturmak.

Bu yazımızı okuyan 1.278. takipçimizsiniz.

İhsan Hulusi Barstugan

1 Mayıs 1989 Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu. İstanbul'da Özel bir finans kuruluşunun genel merkezinde Crm ve İş geliştirme uzmanı olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Sinema, tenis, basketbol ve trekking yer almaktadır. Kahve tutkunu ve Galatasaray taraftarıdır, İngilizce bilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir