Mostar Köprüsü

500 yıl kadar önce osmanlıların yaptığı köprünün ( Boşnakçada Most Köprü, mostar köprücüler demektir) 1970 lerde başlayan ve Ağa han ödülü alan restorasyon projesi ile eski özelliklerine kavuşmuş 1993 de köprüsünü savaşa kurban vermiş. Türk inşaat firmalarının yeniden ayağa kaldırdığı köprüsüyle bir kez daha osmanlı dönemindeki görüntüsüne kavuşmuştur. incir, üzüm, nar, kuşburnu ve limon ağaçları ile dolu Neretva vadisinde kuruludur ve zümrüt rengi nehir, pencerelerin hemen altından akıp gitmektedir. Mostar’daki osmanlılaran kalma eski kasaba her iki yakadada görülebilir ve nehir kıyısında büyüyen yaban çiçekleri ile otların üstüne doğru garip açılar ile eğilen restoranları ve kafeleri ile ünlüdür. Su ise raftçıları cezbedecek kada çalkantılıdır. 1556 da inşa edilen mostar’ın sembolü olduğu kadar osmanlı mimarisinin başarısınıda gösteren kemerli eski köprü sarp kayalık kıyıda üst üste binmiş taş  binaların ortasında yer alır.

Tarihi kasabada kolaylıkla yürünebilir. Minarelerin, hamamların ve kafelerin arasında mostardaki en büyük hazinelerden biri olan Muslibegovica evi ve milli Bosna anıtı bulunmaktadır. Ev 300 yaşındadır ve  balkanlardaki en güzel osmanlı evi olduğu düşünülmektedir. Savaş nedeni ile gönderildikleri sürgünden döndükten sonra 7 yıldan uzun bir süre evi restore ederek hem Mostar’a , hem müslüman hem de hırvat kökenlilere hediye olarak bu müzeyi açmışlardır. Bu davranış neden Mostar’ın kültürlerin ve geleneklerin buluşma noktası olduğunu açıklamaktadır. Mostar insana gerçekten de ilham veren çok güzel bir şehirdir.

Mostar’a sürekli gerçekleştirilen Bosna Turu, saraybosna Turu gibi gezilere katılarak ziyaret edebilirsiniz..

Bu yazımızı okuyan 1.232. takipçimizsiniz.

Mustafa Aysabar

1984 Kahramanmaraş Doğumlu. Suudi Arabistan Mekke'de ikamet etmektedir. Halkla İlişkiler bölümü mezunudur. Yurt içi ve yurt dışında, inşaat sektöründe faliyet gösteren çeşitli firmaların muhasebe, idari işler, lojistik departmanlarında görev yapmıştır. Mescid-i Haram'ın genişletilmesi ve Osmanlı Revakları restarosyonu projesinde aktif görev almıştır. Hobileri arasında yüzme ve su sporları vardır. Aynı zamanda rafting antranörü ve lisanlı sporcudur. GençYolcu.com 'da genelde gezi kategorisinde yazılar kaleme almaktadır.

One thought on “Mostar Köprüsü

  • 17 Eylül 2010 tarihinde, saat 22:26
    Permalink

    gezmek istediğim yerlerin başında gelen bir yer, türkiye de mostar ismin de dergide yayınlanmaktadır, resimler ayrıca özenle seçilmiş gezi editörü mustafa bey e teşekkür ederiz, brazda ülkemizin fazla bilinmemiş bölgelrini yazmasını rica ederiz başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir