Mazda’nın “SKYACTIV” Teknolojisi Nedir?

 

Skyactiv; araçların motor, şanzıman, kasa ve şaselerinde yapılan bir çok iyileştirmenin tamamını kapsayan teknolojiler bütünlüğüdür. Skyactiv teknolojilerinin tamamının ilk olarak CX5 modeline uygulanmıştır. Özetle Skyactiv Teknolojileri:

Skyactiv-D : Dizel Motor Teknolojileri
14:1 sıkıştırma oranı ile dünyanın en küçük sıkıştırma oranına sahip dizel motorunu üreterek, yakıt ekonomisinde %20 tasarruf elde edildiği ve 2 kademeli turbo sistemi ile hem düşük ve hemde yüksek motor devirlerinde daha yumuşak sürüş şartlarının sağlandığı iddia edilmektedir.

Skyactive-G: Benzinli Motor Teknolojileri
Tasarlanan silindir içine direkt püskürtmeli benzinli motorların dünyada en yüksek sıkıştırma oranına (14:1) sahip motorlar oldukları ifade edilirken, bu motorlarda yakıt ekonomisi ve tork değerlerinde %15 oranında iyileşmeler elde edildiği iddia ediliyor.

Skyactiv-Drive: Otomatik Şanzıman Teknolojileri
6 ileri otomatik olan bu yeni şanzımanın CVT, çift kavramalı ve bilinen eski tip otomatik şanzımanların tüm avantajlarını içinde barındırmakta olduğu ifade edilirken, bilenen şanzıman tiplerine nazaran %4 ile %7 arasında değişen oranlarda yakıt ekonomisinin yakalanabildiği iddia edilmektedir.

Skyactiv–MT: Manual Şanzıman Teknolojileri
Daha hafif ve kompakt yapılı olan bu manual şanzımanlar ile daha spor kullanım imkanının elde edildiği iddia edilmektedir.

Skyactive Body: Kasa Üzerinde Gerçekleştirilen İyileştirmeler
%8 daha hafif ve %30 daha rijit kasa tasarımları ile US-NCAP, Euro-NCAP, IIHS, JNCAP gibi çeşitli çarpma testlerinde en üst seviyede güvenlik kriterlerinin elde edildiği iddia edilmektedir.

 

Skyactiv Chassis: Şasi Üzerinde Gerçekleştirilen İyileştirmeler
Sürücü ve araç arasındaki birlikteliğin sunduğu sürüş zevki hissine ulaşmaya yönelik olarak, süspansiyon ve direksiyon sistemi tamamıyla yeniden dizayn edilmiştir. Konfor ve güvenlik anlamında meydana getirilen iyileştirmeler ile sürüş kalitesinin arttığı iddia edilmektedir. Yeni geliştirilen ön direk, çoklu bağlantılı arka süspansiyon ve elektrik destekli direksiyon sistemleri ile performansın iyileştiği ve şasi önceki modellere nazaran %14 mertebesinde hafifletilebilmiştir.

Özetle şasi de meydana getirilen değişimlerin amaçları;
– Yavaş ve orta düzey araç hızlarında çevik, yüksek araç hızlarında ise stabil bir sürüş
– Yavaş – orta seviye araç hız bölgesinde oluşturulan çeviklik ile sürüş konforu arasında yakalanan dengeli bir sürüş
– Ağırlık azaltımı ve mükemmel rijitliğin eş zamanlı olarak gerçeklenebilmesidir.

Skyactiv Chassis ve Skyactive Body teknolojileri ile 2011 den sonraki araçlarda 100 kg veya daha fazla bir miktarda araçlar hafifletilebilmiştir.

Bu yazımızı okuyan 2.460. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir