Marmaray

Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul’un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşam ve kentsel ulaşım imkanları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasitelibir demiryolu altyapı projesidir. İstanbul, bir yandan tarihi ve kültürel değerleriyle korunması gereken, diğer yandan toplu ulaşım sistemlerinin çevresel etkilerinin azaltılabilmesi ve demiryolu sistemlerinin kapasitesi, güvenilirliği ve konforunun arttırılabilmesi için modern demiryolu tesislerinin kurulmasını gerektiren bir şehirdir.

“Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray)” Projesi, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asyayakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlamak amacıyla İstanbul’daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) inşasına dayanmaktadır.

İstanbul Boğazının her iki yakasındaki yüzeysel demiryolu hatları,İstanbul Boğazı’nın altından geçecek olan bir demiryolu tüneli ile birbirine bağlanacaktır. Boğaz Geçiş Kesiminde (Marmaray) çift hat, Kazlıçeşme’den sonra Yedikule’de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar’dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme’de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme’ye ulaşacaktır. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13,5 km olacaktır.

Boğazın her iki yakasındaki, Halkalı-Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki Banliyö İyileştirmesi Kesiminde ise mevcut 2 hat tamamen kaldırılarak 3 hatlı Hızlı Tren ve Banliyö Trenlerinin bir arada çalışabileceği yüzeysel demiryolu ağı teşkil edilecektir. Bu kesimin uzunluğu Avrupa’da 19 km, Asyada 44 km olmak üzere toplamda yaklaşık 63 km olacaktır.

Proje, şu anda dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden birisidir. İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacaktır. Ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 38+1* yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak 4 bölümden oluşmaktadır.

* Ayrılıkçeşme transfer istasyonu Kadıköy-Kartal Metro projesi kapsamında İBB tarafından yapılmaktadır.

Her bir bölüm ayrı bir sözleşme altında yürütülmektedir;

1) Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) -Sözleşme BC1- (Yürürlükte)
2) Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi -Sözleşme CR3- (Yürürlükte)
3) Demiryolu Araçları Temini -Sözleşme CR2- (Yürürlükte)
4) Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri -Sözleşme ENG- (Yürürlükte)

Marmaray Kadıköy Ayrılık Çeşmesi-Zeytinburnu arasının işletmeye açılmasıyla İstanbulluların şehrin çeşitli toplu ulaşım araçlarına entegrasyonunu sağlamak amacıyla İETT 5 yeni otobüs hattı oluşturdu. Mevcut 181 hattını Marmaray’a entegre hale etiren İETT, bin 419 otobüs ile 8 bin 700 üzerinde sefer yaparak Marmaray’a yolcu taşıyacak.
marmaray-2.Jpeg

EN UZUN MESAFE 7 LİRA

29 Ekim’de açılışı yapılacak olan Marmar’ın Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı, Kazlıçeşme istasyonlarına gelerek yolcuların transferleri için son hazırlıklar tamamlandı. Marmaray’la birlikte faaliyete geçen hatlarla aktarma yaparak, yolcular en uzun mesafeyi 7 liraya katedecek

MARMARAY‘A ENTEGRASYONU SAĞLAYACAKYENİ İETT HATLARI OLUŞTURULDU
İETT MARMARAY Kadıköy Ayrılık Çeşmesi – Zeytinburnu Kazlıçeşme arasının işletmeye açılması ile vatandaşların şehrin çeşitli toplu ulaşım araçlarına entegrasyonunu sağlamak için yeni otobüs hatları oluşturdu.
Canlı Yayınla İzlemek İçin Aşağıdaki Resme Tıklayınız.
marmaray-001.jpg
29 Ekim’de açılışı yapılacak olan Marmaray’ın Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı, Kazlıçeşme istasyonlarına gelecek yolcuların transferleri için oluşturulan hatlar Marmara’yla birlikte hizmet vermeye başlayacak. Avrupa Yakası’nda son durak olan Zeytinburnu Kazlıçeşme istasyonundan gelen ve giden yolcuların transferleri için aşağıdaki hatlar oluşturuldu.

KAZLIÇEŞME;
Marmaray‘ı kullanarak Anadolu Yakası’ndan gelip, Avrupa Yakasındaki son durak olan Kazlıçeşme durağında inecek yolcular diğer toplu ulaşım araçlarına  entegre olabilmek için yeni oluşturulan  duraktan İETT otobüsleriyle  metro ve metrobüs duraklarına ulaşabilecekler.
marmaray-3.Jpeg

İETT ZEYTİNBURNU METRO – KAZLIÇEŞME HATTI
Bu otobüs hattı ile yolcular, Marmaray‘dan inen yolcu  Zeytinburnu-Bağcılar tramvay istasyonuna  ve Zeytinburnu Metrobüs İstasyonu’na ulaşabilecek.

İETT TOPKAPI CEVİZLİBAĞ – KAZLIÇEŞME HATTI
Kazlıçeşme Marmaray’dan inen yolcular Cevizlibağ Metro, Metrobüs, Topkapı- Sultançiftliği Tramvay hattı ve Topkapı istikametine bu hat ile gidebilecekler.

İETT YENİBOSNA – KAZLIÇEŞME HATTI
Bu hattı ise; Bakırköy Sahil Yolu, Ataköy, Şirinevler, Yenibosna Transfer Merkezi’ne bağlanacaklar yolcular kullanabilecek.

Ayrıca Halkalı yönünden gelen  ve eski banliyö hattı güzergahını kullanan ve Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu ile Yenikapı aktarma merkezine ulaşacak yolcular için ise HALKALI-KAZLIÇEŞME-YENİKAPI-SİRKECİ HATTI, oluşturuldu. Yine bu kapsamda Kazlıçeşme Marmaray İstasyonu’nun sahil  tarafında  yeni otobüs, yolcu bekleme peronları  yapıldı.

YENİKAPI;
Marmaray’dan Yenikapı istasyonu’nda inen yolcular için Aksaray-Havalimanı ve Aksaray- Kirazlı Metrosuna aktarma imkanı sağlayacak Yenikapı-Aksaray ring seferleri oluşturuldu.  Ayrıca Yenikapı’dan geçen mevcut 19 hat 140 araç ile Taksim, Beyazıt, Eyüp gibi önemli merkezlerle entegre olunacak.

SİRKECİ;
Eminönü’ndeki mevcut 58 hat 406 araç ile Taksim, Karaköy, Beşiktaş gibi önemli merkezlerle entegre olunacak.

KADIKÖY AYRILIK ÇEŞMESİ;
Ayrılık Çeşmesi İstasyonu Marmaray ve Kadıköy-Kartal metro hattının entegre olduğu istasyon. Yolcular bu istasyondan Kadıköy ya da Kartal yönüne metroyu kullanarak ulaşabilecekler. Ayrıca mevcut 51 hat 516 araç ile entegre olunacak.      ÜSKÜDAR MEYDAN;
Üsküdar’da bulunan mevcut 47 hat 314 araç ile entegre olunacak. Hazırlıkların tamamlandığı projenin açılışı öncesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarlarına Marmaray projesi, entegre edilecek diğer projeler ve güvenlikle ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Deprem, yangın ve su baskını risklerine karşı ne gibi önlemlerin alındığının da anlatıldığı toplantıda verilen bilgiye göre 29 Ekim’deki törende projenin boğazın altından geçen bölümü açılacak.
“DEPREME KARŞI GÖKDELENLERDEN GÜVENLİ”
Marmaray‘ın denizin içinden geçmediğini belirten Yıldırım projeyi şöyle anlattı: ‘Buranın 15 km. açığında Kuzey Anadolu fayı var. Bu denizin içinden geçen bir fay değil. Deniz tabanın da altında yeri hazırlanmış, üzerinde 2-2,5 metrelik bir örtü bulunan bir yapıdan bahsediyoruz. Denizin dibine indiğinizde Marmaray‘a ilişkin herhangi bir emare yok. Deprem olduğunda zemindeki plak sağa sola hareket ediyor .  Marmaray hareket eden plakla beraber yatay vaziyette hereket edecek. Ne riski var? Bağlantı yerlerinde bozulma olabilir, segmentler arasında sızdırmazlık contalarında sorun çıkabilir …  Onun dışında bir yıkılma yok, çünkü çarpraz bir hareket yok. Ama Kozyatağı ve Bostancı’daki dikey yapılar, gökdelenler daha büyük risk altında. Doğal olarak daha emniyetli. Asıl önemli olan kara ve deniz tünelleri arasında bir sorun çıkmaması .”
tup-gecit.jpg
ARAÇLAR İÇİN TÜP GEÇİT 2015’TE
Marmaray‘ı İstanbul’un yoğun trafiğine konforlu bir adım olarak anlatan Bakan Yıldırım, Boğaz’a ikinci tüp geçit projesinin de Göztepe ve Kazlıçeşme arasına yapılacağını, araçların kullanacağı bu geçidin 2015’te bitirilmesinin planlandığını söyledi .  Bakan Yıldırım, “60 metre derinlikteki Marmaray‘ın rekoru 2015’e kadar devam edecek. 2015’ten itibaren bu rekoru lastik geçişe bırakacak. Tüp geçişlerin derinliği 108 metre olacak. Bizim görüşümüz, hat tam kapasiteye geçtiğinde günde 1,5 milyon kişi taşıyabilecek” dedi.
MALİYETİ 9.3 MİLYAR TL
Her iki yakadaki banliyö hatlarının devreye alınmasıyla Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak.

GÜNDE 1 MİLYON YOLCU
Marmaray‘ın günlük yolcu taşıma kapasitesi ise 1 milyon olacak. Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın yanı sıra İstanbul Metrosu’na da bağlanacak.
BİLET FİYATI
Marmaray‘da bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1.95 lira olacak.
DÜNYA REKORU
153 yıllık hayal olan Marmaray Projesi 60 metre derinliği ile ‘Dünyanın En Derin Batırma Tüneli’ unvanına sahip. İnşaatına 9 yıl önce başlanan projenin toplam maliyetinin 9.3 milyar 298 lirayı bulması bekleniyor .  YÜZYILIN PROJESİ  “Yüzyılın projesi” Marmaray‘ın açılışıyla Sultan Abdülhamit’in İstanbul Boğazı’nı deniz altından birbirine bağlama rüyası da gerçekleşmiş olacak. Sultan Abdülhamid’e, 1860 yılında sunulan Prerault’un Cisr-i Enbubi projesi (deniz altı çelik tünel) ile Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının birleştirilmesi amaçlanmış, birkaç kez revize edilen proje hayata geçirilememişti. Abdülhamid’in bu rüyası Marmaray‘ın yarınki açılış töreninde de bir belgeselle gösterilecek. Belgeselde “Cisr-i Enbubi” ve iki kıtanın deniz altından birleştirilme hayalinin anlatılacak.   ÜSKÜDAR’DA HAZIRLIKLAR TAMAM
Yarın açılışı yapılacak Marmaray‘da son hazırlıklar sürerken, Üsküdar Meydanı’nda, 10 yıldır dış dünya ile bağlantıyı kesen demir paravanların dün kaldırılmasıyla deniz görüldü. Dün ayrıca Marmaray tabelası Üsküdar’daki istasyona asılırken Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü heyeti de açılışın yapılacağı alanı teftiş etti. Heyet daha sonra Japonlar’la da bir toplantı yaptı. Açılışa Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin de katılacağı öğrenildi.
35 BİN TARİHİ ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Marmaray‘da çalışmalar, 2004’te Arkeolojik kazı başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul’un tarihine ışık tutacak 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500’lü yıllara götüren ilk İstanbullu’nun iskeleti, 8500 yıllık ayak izleri ortaya çıkartılırken, dünya literatüründe geçen ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı Yenikapı’da bulundu. Yenikapı kazılarında ulaşılan ‘milenyum limanı’ da denilen bu alanda 37 batık gemi bulundu. Arkeolojik kazılar için için 126 milyon lira harcandı. Tarihi değerler, kurulacak Arkeopark’ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.
2 KITA, 4 DAKİKA
İlk etapta “Kazlıçeşme-Yenikapı-Sirkeci-Üsküdar-Ayrılıkçeşme” güzergâhında çalışacak Marmaray‘la Asya ve Avrupa kıtalarının ucundaki istasyonlar olan Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakikada geçiliyor. Açılış için hazır hâle gelen duraklar, yer altından çıkan minyatürlerle süslendi.
TRAMVAYA ENTEGRE OLACAK
37 istasyon daha ilave edilecek Asya kıtasında 44.4 km, Avrupa kıtasında ise 19.2 km mevcut banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve yüzeysel metroya dönüştürülmesini içeren Marmaray‘ın ikinci etabında 37 istasyon da modernleştirilecek. Mevcutta iki olan hat sayısı üçe çıkarılacak ve sistem T1, T2 ve T3 olmak üzere 3 hattan oluşacak. T1 ve T2 hatlarında banliyö trenleri çalışacak, T3 hattı ise şehirlerarası yük ve yolcu trenleri tarafından kullanılacak. Marmaray, Kadıköy-Kartal Raylı Sistem Projesi ile Ayrılıkçeşme (İbrahimağa) İstasyonu’nda birleşecek. Dev proje, Gebze’den İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattıyla entegre olurken, İstanbul Metrosu’na da bağlanacak. Her iki yakada banliyö hatlarının devreye girmesiyle, Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada, Bostancı’dan Bakırköy’e 37 dakikada, Söğütlüçeşme’den Yenikapı’ya 12 dakikada ulaşılacak.
RAKAMLARLA MARMARAY 
Toplam maliyeti: 9.3 milyar lira  Toplam hat uzunluğu: 76.3 km  Ortalama istasyon aralığı: 1.9 km .  Tüp tünel uzunluğu: 1.387 m .  Şehir içi çalışan metro hatları ile bağlantılar : 4  Bir yöndeki yolcu sayısı: 75 bin yolcu (saatte /tek yön)  Yüzeydeki istasyon sayısı : 36  Yer altındaki tünel uzunluğu: 13.6 km  Tren sefer sayısı: 2-10 dakika  Araç sayısı: 440 adet

Bu yazımızı okuyan 1.138. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir