Japon gazeteci, öldürülürken bile cuntanın fotoğrafını çekti

201Myanmar’daki gösterileri görüntüleyen Japon gazetecinin vurulma anı kare kare görüntülendi. Japon gazeteci öldürülürken bile cuntanın fotoğrafını çekmeyi sürdürdü işte o kareler. Hükümet sözcüsü Ye Htut, polisin ülkenin en büyük kenti Yangon’da hükümet karşıtı göstericilerle çatıştığını, olaylarda 9 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını belirterek, güvenlik güçlerinden de 31 kişinin yaralandığını ifade etti. Bu arada Myanmar’daki Japonya Büyükelçiliği, Yangon’da Japon APF haber ajansı için çalışan bir Japon gazetecinin ölenler arasında olduğunu belirtti. ASEAN’DAN KINAMA

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Myanmar’da göstericilere yönelik şiddetin durmasını istedi. 

ASEAN’DAN KINAMAGüneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Myanmar’da göstericilere yönelik şiddetin durmasını istedi.[FOTO GALERİ] JAPON GAZETECİNİN VURULMA ANINDA ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINBM genel kurulunda bir araya gelen ASEAN üyesi 10 ülkenin dışişleri bakanları tarafından yapılan açıklamada, Myanmar’ın Yangon kentindeki ölümlerin “iğrenç” olduğu belirtildi.Açıklamada, “ASEAN, Myanmar hükümetinden göstericilere karşı şiddet kullanmaya acilen son vermesini ister” denildi.

Bu arada, Japonya Dışişleri Bakanı Masahiko Komura, Myanmar’da bugün bir Japon gazetecisinin öldürülmesinden Myanmar Hükümetini sorumlu tuttuğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan Komura, Rice’ın kendisine, “Uluslararası toplum, barışçıl gösterilerde insanların öldürülmesi ve yaralanmasına izin veremez” dediğini söyledi.

Japonya hükümet sözcüsü Nobutaka Maşimura ise Myanmar Hükümetini şiddetle protesto ettiklerini belirterek, Japon gazetecinin ölümüyle ilgili olarak acil soruşturma istediklerini ifade etti.

Maşimura, Myanmar’daki Japon vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için gerekli adımların atılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

Kenji Nagai adlı 50 yaşındaki Japon gazeteci bugün, Yangon’daki kitlesel gösterileri izlerken güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölmüştü.

ABD Başkanı George Bush da bugün 9 kişinin ölmesinden sonra Myanmar üzerinde etkili ülkelerden, cunta yönetiminin barışçıl biçimde isteklerini dile getiren göstericilere karşı güç kullanımını durdurması için baskı yapmalarını istedi.

Öte yandan ABD, Myanmar Hükümetinin üst düzey yetkililerine ekonomik yaptırım kararı aldı.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Bush’un, Myanmar’daki askeri rejime uygulanan yaptırımların sıkılaştırılması kararının ardından, Myanmar Hükümetinden 14 üst düzey yetkiliye ekonomik yaptırım uygulanmaya başlandığı belirtildi. MYANMAR’DA GAZETELER YAYIN DURDURDU

Rahiplerin rejim karşıtı gösterilerinin dün kana bulandığı Myanmar’da, bazı özel gazete gruplarının Yangon’daki durumun giderek daha tehlikeli bir hal alması üzerine yayınlarını durdurduğu bildirildi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, durumun kötüleşmesi yüzünden gazete dağıtımının hemen hemen imkansız hale geldiğini ve Eleven Media grubuna ait 4 dergiyle Yangon Media grubuna ait 2 derginin yanı sıra Kamudra, Voice ve Market dergilerinin yayınını durdurduğunu açıkladı.
Satışların düştüğünü de belirten aynı yetkili, Pyi Myanmar adındaki bir başka grubun da faaliyetlerini tamamen durdurmasının beklendiğini kaydetti.

Öte yandan, ülkenin en büyük kentlerinden Yangon’da esnafın dükkanlarını açmadığı, sokaklarda polislerle askerlerin gezdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, otobüslerin alışılmış güzergahlarından gitmediğini, sokaklarda askeri kamyonların bulunduğunu, ekonomik faaliyetlerin de durma noktasına geldiğini aktardı. -ÖLDÜRÜLEN JAPON GAZETECİ-

Bu arada Japonya’nın yeni Başbakanı Yasuo Fukuda, Myanmar’da bir Japon gazetecinin öldürülmesini kınadı, ancak bu ülkeye yardımlara devam edeceklerini açıkladı.
Fukuda, “Gerçekten çok üzgünüm. Bu olayı kınıyorum ve gazetecinin ailesine taziyelerimi sunuyorum” dedi ve ülkesinin Myanmar’a yaptığı insani yardımı askıya almayacağını duyurdu.
Japon hükümeti de yeni bir emre kadar vatandaşlarını Myanmar’a gitmemeleri konusunda uyardı.

Avustralya’nın Myanmar’daki Büyükelçisi Bob Davis ise kısa süre önce meydana gelen olaylarda öldürülenlerin sayısının resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirtti.

Davis, dün meydana gelen olaylardan sonra Myanmarlı yetkililerin 9 ölü 11 yaralı olarak açıkladığı rakamın gerçekleri tam olarak yansıtmadığını, çünkü görgü tanıklarının olayların meydana geldiği Yangon’un merkezinde çok daha fazla ceset gördüklerini ifade ettiklerini belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo ise Myanmarlı yetkililere, başta muhalif Aung San Suu Kyi olmak üzere siyasi mahkumları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Myanmar’da askeri rejimin son olarak, gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddetin dünyaya duyulmasını önlemek için interneti kestiği belirtilmişti.

AA
Bu yazımızı okuyan 823. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir