İnternet üzerinden işlenen suçlar iki kat arttı

nullGelişen teknoloji ve artan kullanım oranı beraberinde bilişim suçlarında artışı getirdi En yaygın iletişim aracı olma yolunda hızla ilerleyen internet, dolandırıcılıkta yeni yöntemler arayanların da ilgi odağı oldu. İnterneti yeni kullanmaya başlayanlar ile eğlence aracı olarak kullananları hedefleyen kişiler, uyguladıkları birbirinden farklı dolandırıcılık yöntemleriyle maddi ve manevi zararlar veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’na iletilen şikâyetlerde, internet üzerinden işlenen dolandırıcılık suçu mağdurlarında büyük bir artış oldu.

1998 yılında bilişim suçu ihbarı yalnızca 3 iken, 2009 yılında bu sayı 2 binin üzerine çıktı.

İnternet üzerinden arkadaş edinmeyi vaat eden siteler ve anlık görüşme imkânı tanıyan sitelerle ilgili şikâyetler ön plana çıkıyor.

Bu sitelerden hizmet alabilmek için üyelik zorunluluğu bulunmuyor. Üye olunurken ise kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, e-posta adresleri ve e-posta adreslerine ait şifreler isteniyor. Bu işlem sonrasında üyelik sözleşmesinde belirtilmemesine rağmen kredi kartından hamilinin bilgisi dışında para çekiliyor veya sözleşmede belirtilen miktardan çok daha fazlası çekiliyor.

Hizmet sunmak yerine dolandırıcılık amacıyla kurulan internet sitelerinin yöneticileri tarafından yayınlanan iletişim bilgilerinin, çoğunlukla gerçeği yansıtmadığı da belirlendi. Bunun sonucu olarak kredi kartından bilgisi dışında para çekilen mağdurlar, kendilerine muhatap bulamıyor. Mağdur kişilerin birçoğu ise bilgi yetersizliğinden adli mercilere başvurmuyor.

Emniyetin yıllara göre bilişim suçları olay ve şüpheli sayıları şöyle: “2006 yılında kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığında 310 olayda 468 kişi yakalanırken; 2008 yılında 830 olayda 991 kişi yakalandı. 2006 yılında banka dolandırıcılığı suçunda 723 olayda bin 398 kişi yakalanırken; 2008 yılında bin 177 olayda 2 bin 114 kişi yakalandı. 2006 yılında bilişim suçları ve dolandırıcılığında 178 olayda 283 kişi yakalanırken; 2008 yılında 560 olayda 842 kişi yakalandı. 2006 yılında diğer olaylarda 7 olayda 60 kişi yakalanırken; 2008 yılında 157 olayda 416 kişi yakalandı. Toplamda ise 2006 yılında bin 218 olayda 2 bin 209 kişi yakalanırken; 2008 yılında 2 bin 724 olayda 4 bin 363 kişi yakalandı.”

KOLAY PARA PEŞİNDE OLAN İNSANLAR DOLANDIRICILIK YAPIYOR

Güvenlik uzmanlarına göre internet üzerinden yapılan dolandırıcılık her geçen gün artıyor. Kolay para peşinde olan insanların bu tür dolandırıcılık olaylarına daha çok karıştığına dikkat çeken güvenlik uzmanları, bu tür insanların yaptıkları işin yasal olup olmadığını dahi bilmediklerini söylüyor.

Güvenlik uzmanları, bilişim ortamında işlenen suçların hızlı bir şekilde artmasını ise bu tür suçların işlenmesinin kolay olması, suç faillerinin ortaya çıkarılmasında yaşanan güçlükler, ortaya çıkan zararların fazlalığı ve bu konuda ihtiyaca cevap verebilecek ciddi yasal düzenlemelerin olmamasına bağlıyor.

Günlük hayatın vazgeçilmezleri arasında yerini alan interneti kullanırken dolandırıcıların mağduru olmamak için emniyet yetkilileri de şu önerilerde bulunuyor: “Özellikle üyelik gerektiren internet sitelerine kayıt olunurken, istenilen bilgileri vermekte temkinli olunmalı. Eğlence sitelerine üyelik için detaylı kimlik bilgilerinin istenmesi veya sözleşmede ücrete dair bir açıklama olmamasına rağmen kredi kartı bilgileri istenilmesinin şüphe uyandırıcı bir durum olduğu unutulmamalı. Üyelik işlemleri için kişisel bilgileri talep eden sitelerin güvenliğinden emin olunmalı. Site tarafından sunulan hizmet ile üyelik aktivasyonu için talep edilen bilgiler arasındaki oran, sürekli şüpheci bir tarzda sorgulanmalı. İnternet dolandırıcılığı mağduru olan kişiler, en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmalı. Yasal işlemleri başlatmasının hem mağduriyetin giderilmesi; hem de başka kişilerin mağdur olmasının engellenmesi açısından öneminin de büyük olduğu unutulmamalı.”

(CİHAN)

Bu yazımızı okuyan 1.050. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir