Hz. Amine Annemizin Mübarek Kabirleri

Ravi: Ebu Hureyre (r.a)
Hadis: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Rabbimden anneme istiğfar talep etmek için izin istedim, fakat bana izin vermedi. Kabrini ziyaret etmem için izin istedim, buna izin verdi.”

Kaynak: Müslim, Cenaiz 105, (976); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3234); Nesai, Cenaiz 108, (5, 90)

Ravi (r.a.): Enes
Hadis: Bir adam: “Ey Allah’ın Resulü babam nerededir?” diye sormuştu. “Cehennemde!” buyurdular. Adam (gitmek üzere) geri dönünce, Aleyhissalatu vesselam adamı çağırdı ve: “Muhakkak ki, benim babam da senin baban da ateşteler!” buyurdu

Kaynak: Müslim, İman 347, (203); Ebu Davud, Sünnet 18, (4718)

Hz. Muhammed’in (a.s.) annesi Hz. Amine’nin Suudi Arabistan’ın Ebva Bölgesi’ndeki kabri, Malatya’nın Darende ilçesinden giden bir grup hacı tarafından bulundu ve taşlarla etrafı çevrilerek belirgin hale getirildi. Umre ziyareti için bölgede bulunan Türkler kaybolmak üzere olan mezarı yeniden yaptı.

Hz. Muhammed’in (a.s.) annesi Hz. Amine’nin Suudi Arabistan’ın Ebva Bölgesi’ndeki kabri, Malatya’nın Darende ilçesinden giden bir grup hacı tarafından bulundu ve taşlarla etrafı çevrilerek belirgin hale getirildi. Umre ziyareti için bölgede bulunan Türkler kaybolmak üzere olan mezarı yeniden yaptı.

Umre ziyareti için 2003 yılında Suudi Arabistan’ın Medine kentinde bulunan Türk grup, Bedir kasabasına giderek buradan da Ebva’ya, Hz. Amine’nin mezarının bulunduğu alana ulaştı. Yolu bulunmayan mezarın bulunduğu yere yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüşle ulaşan Türk umreciler, mezarın yer aldığı tepe üzerine çıktıklarında İslam Peygamberi’nin annesine yapılan saygısızlığı görerek hayrete düştü. Darende Somuncubaba Vakfı arşivinde bulunan bu fotoğraflar gün yüzüne çıkarıldı.

Hz. Amine, Ebva bölgesinde hastalanarak vefat etmiş ve o bölgeye defnedilmişti. Osmanlı devrinde kabir bir türbe içine alınmış, 2 ucuna mezar taşları dikilmişti.

Hz. Amine’nin Mekke ile Medine şehirleri arasında bulunan Ebva’daki mezarının kim tarafından ve ne zaman dağıtıldığı tam olarak bilinmiyor.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Hac ve umre için giden vatandaşların geçmesine izin verilmeyen, yalnızca kraliyetin izni ile girilebilen bölgeye yabancı kimse geçemediği için olayın duyulmadığı sanılıyor.

Türk grup tarafından, yanlarında bulunan eski bir resim ile karşılaştırılan mezar alanının tamamen düzeltilerek yok edilmeye çalışıldığı tespit edildi.

Tepe üzerinde etrafı taşlık ve kayalık bölge içerisinde yaklaşık 3 metrekarelik sarımtırak topraktan oluşan mezar yeri, Türk umreciler tarafından taşlarla çevrilerek yeniden düzenlendi.

Ayrıca 88 yaşındaki bir Suud alimi Mescid-i Nebevi’nin genişletme çalışmaları yapıldığı sırada Hz. Muhammed’in babası Hz. Abdullah’ın mezarının da yok edilerek üzerinin kapatıldığı ve makberin Cennet-ül Baki yakınlarında mescidin sınırları içerisindeki alanın altında kaldığını belirtti.

Es Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Palakoğlu, Hz. Amine’nin kabrinin ihya edilip inanan insanların ziyaretine açılması gerektiğini söyledi.

Umre kafilesi içerisinde bulunan Palakoğlu, Hz.Amine’nin mezar yerinin taşlarla belirgin hale getirilmesinin küçücük bir adım olduğunu belirterek, devamının gelmesini dilediklerini kaydetti.

Palakoğlu, hicretinin altıncı yılında annesinin kabrini ziyaret eden Hz Peygamber’in, onun şefkatini hatırlayarak gözlerinin yaşardığını hatırlatarak, inanan insanların böyle bir validenin kabrini ziyaret edip imar ve ihyası için gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.

2003 yılına ait bu görüntüler ve fotoğrafların Vakıf yetkililerince arşiv raflarından indirildiğini ve İslam dünyasının istifadesine sunulduğunu belirten Palakoğlu, “Miladi 577 tarihinde ve çok genç yaşta vefat eden annemizin mezarının son durumu ise içler acısı.” dedi.

Cihan Haber

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bu yazımızı okuyan 1.188. takipçimizsiniz.

Hulusi Gümüşsay

Malatya Darendeli , neyzen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir