Google vs. Apple: Nexus vs. iPhone

Google, tamamıyla kendi imzasını taşıyacak bir akıllı telefon hazırlığında. Rakip tabii ki iPhone! Bildiğimiz gibi Google 2010 yılında satışa sunduğu ilk Nexus modelinden bu güne kadar geçen süre içerisinde her zaman bir iş ortağı ile yürüttü işlerini. Yani yazılım Google’dan gelirken, donanım ise iş ortağı tarafından üretiliyordu. Haliyle her Nexus da tasarımsal anlamda üreticisinin izlerini taşıyordu. İlk olarak 2010 yılında HTC ile başlayan ortaklık (Nexus One) sırasıyla Samsung (Nexus S/Galaxy Nexus), LG (Nexus 4 ve 5), Motorola (Nexus 6) ve son nesile geldiğimizde de yine LG (Nexus 5X) ve Huawei (Nexus 6P) ile devam etti.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu tür bir ortaklığın en kötü tarafı ise tasarımın daima değişkenlik göstermesi. Keza üreticiden üreticiye maliyet odaklı farklılıklar da olabildiğini atlamamak gerek.

Soldan sağa HTC Nexus One, Samsung Nexus S, Samsung Galaxy Nexus, LG Nexus 4 ve LG Nexus  İşte şimdi The Information tarafından aktarılan gelişmeye baktığımızda Google’ın Nexus ailesinde denetimi tamamıyla eline alma ihtimalini masaya yatırdığını görüyoruz.

Bunun anlamı aynı Apple’ın iPhone örneğinde olduğu gibi tüm süreçlerin doğrudan Google denetiminde ve isteğinde şekillenecek oluşu. Yazılım tarafında zaten bir değişiklik olmayacak. Malum her zamanki gibi saf Android ile gelecek model. Donanım kısmında ise Google muhtemelen Qualcomm ya da bir ihtimal Samsung’un yongasetlerini kullanacak. Ne de olsa burada Apple’dan farklı olarak Google yongaseti geliştirmiyor. Apple bildiğimiz gibi yongasetini kendi ekibine tasarlattırıp sadece üretim işini taşeron olarak dışarıya (Samsung, TSMC vs.) yaptırıyor. Google ise dediğimiz gibi kendisine ait bir yongaseti mühendis ekibine (en azından henüz) sahip olmasığı için doğrudan dışarıdan alacak yongasetini.

Buna karşılık yazılım-donanım uyumunu (yine aynı Apple örneğinde olduğu gibi) mükemmel bir optimizasyona kavuşturabilmek için yongaseti üreticisi ile bir iş ortaklığına gitme ihtimali de mevcut. Yani diğer bir deyişle ‘özelleştirilmiş yongaseti’ olayına girebilir Google. Ki zaten yapması gereken de tam olarak bu. Ne de olsa Android açık kaynaklı oluşunun doğası gereği iOS’a kıyasla çok daha parçalı bir hüviyet arz ediyor. Bu da cihazdan cihaza değişkenlik göstermesinden tutun da, kullanılan donanım bileşenlerine kadar pek çok parametrenin performans ve kararlılık üzerinde etkisi olmasına sebep oluyor. Eğer Google bu tip bir yazılıma özel özelleştirilmiş bir yongaseti tasarımına gidecek olursa Android’in en büyük sorunu da en azından ‘Google Nexus’ ailesi için büyük ölçüde bertaraf edilmiş olacaktır. Büyük ölçüde diyoruz çünkü en nihayetinde açık kaynaklı olduğundan hiçbir zaman bir iOS kararlılığını sunmasını beklememeliyiz.

Henüz Google’dan resmi bir onay vs. gelmediği için net birşey demek imkansız ama Pixel C projesinin aynı bu şekilde tamamıyla Google’ın elinde geliştirilen bir girişim olduğunu düşünürsek, bundan bir nev’i pilot aşama olarak Nexus’a hazırlanıldığı sonucu çıkabilir. Keza aynısı Chromebook Pixel için de geçerli.

Solda Motorola Nexus 6 sağda ise Nexus ailesinin son üyesi olan Huawei Nexus 6P

Tabii diğer yandan bir de Google’ın iş ortaklarının bu tür bir girişime nasıl bakacakları da bir diğer mesele. En nihayetinde hiçbir rakibi bu tür bir girişime kalkışmasını istemez doğal olarak. Ne de olsa bu tip bir senaryoda pek çok tüketicinin tercihi de saf Android’den yana olur ki bu da rakiplerini keser. Kaldı ki Google Apple’dan farklı olarak kendisine ait bir ekosisteme sahip değil ve gelirlerinde aslan payını Android’deki reklamlardan sağlıyor. Haliyle ne kadar çok Android satılması Google için o kadar çok para demek. Bu da özellikle -dünyanın en çok Android satan üreticisi olarak- Samsung’un Google için hayati bir iş ortağı olması anlamına geliyor.

Velhasıl dediğimiz gibi oldukça tartışmaya açık bir konu bu. Haliyle Google için de -iş ortakları için de- çok kritik bir önem teşkil ediyor. Bekleyip göreceğiz artık…

Kaynak: Yenişafak.com

Bu yazımızı okuyan 1.001. takipçimizsiniz.

Süban Açıkgöz

1989 Konya Doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Konya'da tamamladı. Grafik Tasarım ve Dijital Baskı alanında Ekopi Dijital Baskı Merkezin'de Grafikler olarak çalışmaktadır. Hobileri Seyehat, Fotoğraf, Futbol, tasarım ve Sosyal Medyadır. Beşiktaş taraftarı Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir