Girişimcilik – Kendi İşinizi Kurun

Merhaba Sevgili Genç Yolcular,

Girişimcilik kelimesini okuldan veya medyadan duymuşsunuzdur. Bir şeyler üretip bunları ekonomik fırsatlara görüştürecek organizasyonu oluşturmak için kullanılan bir terimdir. Bu oluşumu gerçekleştiren kişiye de Girişimci denir. Siz de zaten mevcut olan veya yeni üreteceğiniz bir fikir ile kendi işinizi kurabilirsiniz. Bunun için devletimiz genci ve yaşlısı çalışmayan yani SGK kaydı olmayan bütün girişimcilere 30.000 ₺ karşılıksız 70.000 ₺ de faizsiz borç veriyor. Sağolsun Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu bu rakamları 2016’da 50.000 ₺ karşılıksız ve 100.000 ₺ faizsiz geri ödemeli olarak arttıracaklarını beyan ettiler.

Öncelikle bir fikrimiz olmalı. Eğitim, eğlence vb. sektörlere destek verilmiyor lakin gıda, bilişim, turizm, giyim vb. sektörler destekleniyor. Örneğin bir market, restoran, otel, yayınevi, kırtasiye, bilgisayarcı, elektrikçi vb. açılabilecekken okul, etüt merkezi, internet kafe, bilardo salonu, alkol ve tütün satan yerler destek kapsamında değil. Desteklenen sektörlerde düşündüğümüz bir iş fikrini belirleyip bunun üzerine biraz araştırma yapalım. Kendimize 5N1K (“ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?(kimle?)”) sorularını soralım.

Daha sonra KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ‘nın düzenlediği iki haftalık “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine” ücretsiz olarak katılmanız ve bu kursta (kurs listesi sayfa sonundaki bağlantıda) girişimcilik, işletme, pazarlama ve iş planı oluşturma konusunda verilen bilgileri anlamanız ve kursu bitirip ömür boyu geçerli olan Girişimcilik Sertifikanızı almanız gerekmektedir. Bu sertifika için bir sınav olmamakla birlikte 2 gün haricinde devamsızlık yapmayıp kursun tamamına katılmanız yeterli olacaktır. Kurs sonrası bir ay içinde bu sertifikayı aldıktan sonra kurstaki danışmanınızdan da bilgileri alarak yeni bir iş kurmanız gerekmekte. Öncelikle kağıt üzerinde (isterseniz dükkanı da açabilirsiniz) noter ve maliye onaylı kurulan bu işten sonra KOSGEB’e internet üzerinden ücretsiz kayıt olmanız ve şirket evraklarını teslim etmeniz gerekmekte. Kursta öğrendiğiniz bilgiler ışığında oluşturduğunuz iş planı ile KOSGEB’e destek için müracaat etmelisiniz. KOSGEB desteği onaylanırsa, devletimiz yaptığınız şirket kurulum harcamaları için 3000 ₺, dükkan kirası ve personel maaşları için 12.000 ₺, ofis ve makine giderleri için ise 15.000₺ karşılıksız ödeme yapıyor, bunun yanısıra alacağınız 70.000 ₺ makine desteğini de 30 ay yani 2,5 yıl sonra 3 ayda bir 8 eşit taksitte faizsiz olarak geri istiyor.

Tabii bütün bu destekleri hemen al demiyor. Yaptığın harcamanın faturası ve banka dekontunu ibraz ettikten sonra her ay 1.000 ₺ ‘yi kuracağınız şirketin banka hesabına yatırıyor. Sizden şirketi en az 3  yıl devam ettirmenizi istiyor ki bu şekilde hem kendimize ve ailemize hem topluma ve ülkemize bir katkımız olsun. 3 yıl içinde hoş görülmeyecek bir şekilde şirket kapatılırsa, alınan desteklerin geri ödenmesi gerekiyor.

Girişimcilik Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin (Vikipedi) :

Uygulamalı Girişimcilik Kursu Duyuruları İçin (KOSGEB – Tüm Türkiye) :

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgi İçin :

Şirketinizi Kurduktan Sonra KOSGEB Kayıt İçin :

İş Geliştirme Uzmanı Alpaslan Yüzgeç Bey’e verdiği değerli bilgiler için ayrıca teşekkürler. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılırsanız konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilir ve KOSGEB’ten de bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu hakkındaki yorum ve sorularınızı aşağıda paylaşarak tüm okuyucularımızın istifade etmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Selam ve dua ile

Talha Çelik

@TalhaCelik

 

 

Bu yazımızı okuyan 1.209. takipçimizsiniz.

e-Kalem

Bilgisayar & Internet, Sinema, Din, Yaşam ve Gündemdeki konular hakkında kendi düşüncelerini yazmaya çalışmaktadır. GençYolcu.com'da ve e-Kalem.com'da yönetici ve editör olarak görev yapmaktadır. Değerli yorumlarınızı sayfaların alt kısmından bizlere ve tüm okuyucularımıza ulaştırdığınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir