Geleceğin Meslekleri

Hangi mesleklerin yakın gelecekte daha popüler olacağını bilerek yapacağınız seçimler kariyerinize bir adım önde başlamanızı sağlayabilir.

Teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte sürekli bahsettiğimiz o “gelecek” artık uzakta değil. Gerçekten de bu, iş piyasası göz önüne alındığında her zamankinden daha geçerli bir önerme. Yalnızca on yıl öncesini ele aldığımızda sosyal medya yöneticiliği, yapay zekâ programcılığı gibi bugünün parlak mesleklerinin o günlerde var olmadığını görebiliriz. Aynı şekilde geleceğin-yani yalnızca 10 ya da 20 yıl sonrasının-mesleklerinin de bugün iş dünyasında henüz adı bile geçmiyor. Peki geleceğin gözde meslekleri neler olacak? Birçok ekonomist ve fütüriste göre gelecekte zirvede yer alacağı öngörülen yedi mesleği sizler için araştırdık.

Kent Çiftçileri

Teknoloji bizi sanal dünyaya yöneltse de, 21’inci yüzyıl kentsel nüfusun artışı ve endüstriyel tarımın çevreye zararlı etkilerinden ötürü yerel tarımın geri döndüğü bir çağ olabilir. İklim değişikliği, insanların bu değişime etkisi konusunda artan farkındalık yerel olarak yetiştirilmiş, sürdürülebilir ve sağlıklı besinler talep eden bir kent nüfusunu ortaya çıkaracağa benziyor. Bu da giderek büyüyen “ekolojik bilince sahip yaşam tarzı” taleplerine karşılık verecek “kent çiftçileri”ni beraberinde getirecek.

Nöro-İmplant Teknisyenleri

Kulağa bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi gelse de, nöroteknolojideki gelişmeler önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyük bir patlama yapacağa benziyor. Bir zamanlar bilim kurgu olarak görülen Star Wars’taki Luke Skywalker’ın robot eli, dijital telepati ve hatta beyninizi bir bilgisayara yüklemek yakında gerçek olacak. Bu da nöro-implant teknisyenliğinin gözde bir kariyer alanı olacağı anlamına geliyor. Aslında bugünün diş teknisyenlerinden pek farkları da yok; diş teli takmak yerine sizi dijital olarak geliştirecekler yalnızca. Üstelik talebin giderek artacağı tek alan nöro-implant teknisyenliği de değil; beyin cerrahları, gerçek zamanlı MR tarayıcıları ve yorumlayıcıları ile nöro-robotik mühendislere de ihtiyaç duyulacak.

Uzaktan Sağlık Uzmanları

Teknoloji firmalarının artan bir şekilde çok daha ileri seviye biyometrik sensörler tasarladığı günümüzde tansiyonu, kalp ritmini ve çok daha fazlasını sürekli takip etmek çok kolay. Bu teknoloji, doktorların risk altındaki hastaları gerçek zamanlı olarak kontrol etmelerine olanak sağlıyor. Gelecekte, hastaların uzaktan kontrolü o kadar yaygınlaşacak ki ihtiyaca cevap olarak uzaktan sağlık uzmanlarından oluşan yeni bir kariyer alanı ortaya çıkacak. Bu uzaktan sağlık uzmanları, çok daha acil sorunları olan hastalara zaman ayırmaları gereken yerel ya da bölgesel sağlık uzmanlarının üzerindeki yükün bir kısmını alacak. Uzaktan sağlık uzmanlığı alanının bir alt kolu ise, sağlık sorunlarını çok daha proaktif bir biçimde takip edebilecek gelişmiş cihazlar ve sistemler tasarlayacak.

Akıllı Ev Tamircileri

Bugün evlerimiz her zamankinden çok daha interaktif. Artık uzaktan, evlerimizin ısısını kontrol etmek; kapılarını, ışıklarını açıp kapamak hatta kahve makinesini çalıştırmak mümkün. Tüm bunlar akıllı ev cihazları sayesinde oluyor. Henüz emekleme aşamasında olan bu akıllı cihazlar yakında evimizin duvarlarına ve altyapısına bağlı hâle gelecek. Fakat tıpkı bugün olduğu gibi, arada sırada tamire ihtiyaçları olacak. Bu sebeple 20’nci yüzyılın tipik tamircilerine göre teknolojiye çok daha yatkın akıllı ev tamircileri ortaya çıkacak. Örneğin bu tamirciler, akıllı buzdolabınızın bozulmakta olan bir yemeği size haber vermemesinin bir yazılım sorunu mu yoksa donanım sorunu mu olduğunu tespit edebilecek ve sorunu hemen çözebilecek.

Sanal Gerçeklik (VR) Deneyim Tasarımcısı

Akıllı cihazların evimize girişi kısmen de olsa hem iş hem de eğlence için artan bir şekilde sanal gerçeklik kullanımını da içerecek. Evinizden sanal bir biçimde giriş yaparak sanki aynı odadaymış gibi iş arkadaşlarınız ile etkileşime geçebildiğinizi düşünün. Bu durumda ofisler de pek işe yaramazdı değil mi? Ev eğlencesi için sanal gerçekliğin kullanımına gelirsek eğer, önümüzdeki 10 yıl içinde 4K televizyonun ya da PS4’ün demode olacağına hiç şüphe yok. Bugün internet ve iPhone hayatımızın ne kadar içindeyse gelecekte de Sanal Gerçeklik (VR) o kadar içinde olacak. Bu da VR deneyimini tasarlayan insanlara büyük bir talep olacağı anlamına geliyor. Fütüristlerin düşüncesine göre, hayatımızın her ânı için sanal gerçeklik deneyimleri tasarlayacak ve uygulamaya koyacak VR deneyim tasarımcılarına ihtiyacımız olacak. İşyeri deneyimlerinden küresel turizm ve eğlenceye (sözgelimi Mars’ta sanal kaya tırmanışı) kadar pek çok alanda sanalı bizim için gerçek kılacak tasarımcılara, yönetmenlere, aktörlere ve geliştiricilere ihtiyaç duyulacak.

Freelance Profesörler

Geleneksel eğitim her geçen gün daha da maliyetli bir hâl alıyor. İnsanların online derslere daha şimdiden ciddi bir talebi var. Pek çok fütürist önümüzdeki 10 yıl içerisinde freelance profesörlük mesleğinin yükselişe geçeceğine tanıklık edeceğimizi söylüyor. Bu profesörler evdeki sınıflarından dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere VR teknolojisi sayesinde uzaktan eğitim verecek. Bir fütüristin de dediği gibi: “Kendi üniversitenizi kurmak için tek ihtiyacınız olan şey iyi bir online eğitim tarzı, ders materyalleri ve bir pazarlama planı.”

3D Yazıcı Geliştirme Uzmanı

3D yazıcılar yıllardır üretim ve prototip çalışması endüstrileri için bir lütuf olmuştu. Ancak tüketici nüfusunun büyük bir kısmı bu cihazları kullanmayı öğrenmeye heves etmemişti, ta ki bugüne kadar. 3D yazıcı teknolojileri gelecekte daha da gelişerek yalnızca plastik değil, metal, elektronik ve hatta yenilebilir ürünler de üretmeye başlayınca, bu yazıcılar evlerde de giderek daha fazla yer alacak. “Uzay Yolu”ndan bir cihaz gibi, kırık bir evyenin eksik parçasını, süper kahraman filminin aksiyon figürünü ve hatta bilgisayarlar için daha fazla RAM gibi şeyleri de üretebilecek. Fakat birçok insan bu 3D basılmış ürünleri tasarlayacak zamana ya da yeteneğe sahip olmayacağı için, kullanıcıların bastırmak istediği dosyaları hazırlayacak yetenekli 3D tasarımcılar ve geliştiriciler ordusuna ihtiyaç duyulacak. Tıpkı şirketlerin şu anda uzman tasarımcıları işe alması gibi, 3D yazıcı tasarım profesyonelleri de kalabalık bir takipçi grubuna yakın gelecekte sahip olabilir.

Yazar : Michael Grothaus

Bu yazımızı okuyan 1.481. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir