En Havalı Otomobil

ACC2Değerli Genç Yolcu müdavimleri başlık sanırım ilginç. Ancak ilk bakışta sanki bir V8 yada V12 supercharged bir makineden bahsedeceğimiz fikri aklınıza gelebilir. Peşinen söylemek gerekirse “hayır”.

Öyle ise nedir bu en havalı otomobil? Aslında çok basit bir çalışma mantığına sahip olması konuyu daha da ilginç kılmakta. Günümüzde kullanılan içten yanmalı motorlarda pistonun hareketi; yakıt hava karışımının belirli şartlar altında tutuşması yada tutuşturulması sonucu silindir içinde piston yüzeyi üzerinde elde edilen yüksek basınç vasıtasıyla olmaktadır. Klasik içten yanmalı motorlara karşın hava ile çalışan motorlarda ise piston yüzeyi üzerindeki yüksek basınç direkt olarak 300 bar mertebelerinde sıkıştırılmış hava ihtiva eden karbon fiber tüplerden sağlanır. Bu ne demektir? Sıfır kirletici emisyon ve bunun karşılığı olarak daha az küresel ısınma. Peki çok yeni bir şey midir? Cevap: kesinlikle hayır. 1920’ lerden günümüze dek bu konu ile ilgili  sayısız çalışma yapılmış ve yapılmakta. İlginç ama denizaltılarda kullanılan torpidolar sizce nasıl ateşleniyor? Cevap: sıkıştırılmış hava tabii ki.

 Kritik soru: Tüplerdeki hava bitince ne olacak? Evet tüplerdeki havanız tükendiğinde dilerseniz konvensiyonel tip bir motor devreye girecek yada kim bilir belki çok yakın bir gelecekte yollarda hava satan istasyonlardan kolayca dolum yapabilecek ve yolunuza kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.

ACC

Günümüzde hava ile çalışan motor teknolojileri oldukça gelişmiş durumda olup, yüksek basınca dayanabilen tüplere depo edilen basınçlı hava vasıtasıyla 200 mil yol yapabilen araçlar prototip olarak imal edilebilmektedir. Prototip fazın sonrasında 18.000-20.000 USD  satış fiyatlarına sahip olması öngörülen seri imalat araçların 2011 yılında  A.B.D.’de yollara çıkması planlanmaktadır.

Bu yazımızı okuyan 922. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir