Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü Yaptırmayan Taşıtlara 660 TL Ceza

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmayan Motorlu Taşıt Sahibine 660 Tl, Standartlara Aykırı Emisyona Sebep Olan Motorlu Taşıt Sahibine İse Bin 321 Tl İdari Para Cezası Uygulanacak. Egzos gazı emisyonu ölçümünden kaçış yok. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü 1 Ocak 2010’dan itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların araç muayenesi yapılmadığını belirterek, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise bin 321 TL idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün “Araç Muayenesi Sonucu Belirlenen Eksikliklere İlişkin Kusur Grupları Yönergesi” gereğince egzoz gazı ölçümü yapılmamasının tüm araçlar için 1 Ocak itibariyle ağır kusur olarak kabul edildiğine dikkat çekildi. Bu çerçevede 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların Araç Muayenesi yapılmayacağına dikkat çekilen açıklamada, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise bin 321 TL idari para cezasının herhangi bir süre verilmeksizin uygulanacağı bildirildi. Açıklamada, bu çerçevede, taşıt sahipleri veya işletenleri ile yetkili istasyonların gerekli hassasiyeti göstermeleri hava kirliliğine neden olan egzoz gazı emisyonlarının kontrolü açısından önem taşıdığı vurgulandı.

MOTORLU TAŞIT KAYNAKLI KİRLİLİK TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU ŞEHİRLERİ VURUYOR !Türkiye’de hava kirliliğinin genel olarak ısınma, sanayi ve motorlu taşıtlardan kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Motorlu taşıt kaynaklı egzozların oluşturduğu kirlilik de özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı büyük kent merkezlerinde önemli bir problem oluşturuyor. Hava kirliliğine katkısına bakıldığında; Karbonmonoksit (CO) emisyonlarının ortalama yüzde 80’inden, Azotoksit (NOx) emisyonlarının yüzde 40-70’inden, Hidrokarbon (HC) emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sinden, şehir bazında kurşun (Pb) emisyonlarının yüzde 100’ünde motorlu taşıtlar sorumludur. Bunların yanında büyük şehirlerde çarpık kentleşme, şehirlerin topografik yapısı, atmosferik şartlar (enverziyon) ve rüzgar, bina ve nüfus yoğunluğu gibi etkenler de özellikle kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır” denildi.

Bu yazımızı okuyan 875. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir