Dünya’dan batı şeria’ya en içten sevgilerle

Almanya’nın yıllar önce utanç duvarı olarak  nitelediği doğu ve batı almanya’yı ayıran duvarın bir benzerini israil filistin ‘e karşı yaptı . Hollandalı ve Filistinli bir grup Genç batı şeria ‘da 2265 metre uzunluğunda olan bu utanç duvarı üzerine mesajlar yazıyor. Bu mesajlar kurdukları site ile yayınlıyorlar, sizlerde duvar’ın üzerine yazılmasını istediğniz mesajı onlara yolluyorsunuz onlarda 30€ ücret karşılığında bunu yazıyorlar ve size 3 adet fotoğrafını yolluyorlar. Ödenen paraların bir çoğu kullanılan sprey boyalara ve filistin de bulunan sivil toplum örgütlerine veriliyor. Çok garip, insanları ayırmak için yapılan bir duvar, farkında olmadan insanları bir araya getiriyor. Bu siteye ulaşmak için burayı tıklayınız. O Duvarlara sadece mesaj değil, Banksy takma adlı İngiliz grafiti sanatçısı tarafından muhteşem çalışmalar da yapıldı, bu çalışmaları görmek için burayı   Banksy hakkında bilgi için burayı tıklayın.

Filistinli ve Hollandalı gençlerin İsrail’in Filistinlilerle arasında ördüğü duvarı protesto için duvara 2,6 kilometreyi bulacak "en uzun açık mektup" yazma projesi başlatıldı.

Filistinli gönüllü üniversite öğrencileri ve gençler, Güney Afrikalı insan hakları eylemcilerinden akademisyen Ferid Esack’ın kaleme aldığı iki bin kelimelik mektubu yazmaya, Ramallah yakınındaki El Ram’dan başladı. Ellerinde boya ve sprey ve merdivenlerle sabah saatlerinde El Ram’a gelen öğrenciler, Esack’in "Sevgili Filistinli bacılarım ve kardeşlerim" hitabıyla başlayan mektubunu duvara işlemeye başlarken, projenin Filistin ayağı sorumlularından Raci Necmi (27), duvarla ilk kez 5-6 yıl kadar önce üniversite okurken "tanıştığını" anlattı.

"O zaman ben de burada örülen duvarın hemen yakınında bir yerde çalışıyordum" diyen Necmi, içinin öfkeyle dolduğunu, çok üzüldüğünü, kaçıp uzaklara gitmek istediğini söyledi. O günlerden bu yana duvarların her geçen gün ilerlediğini kaydeden Necmi, duvarla birlikte Filistinlilerin ekonomik ve sosyal yaşamlarının da giderek kötü yönde değiştiğini belirtti. Duvarın iki tarafındaki ailelerin birbirlerinin sesini duyabildiklerini, ancak bir araya gelebilmek için aralarında sadece 15-20 metre varken kilometrelerce yol gitmeleri gerektiğine işaret eden Necmi, "Bu duvarlara asla alışamadım ve alışmayacağız da…" diye konuştu. Necmi, bu duvarların İsrail ordusunun Batı Şeria’da birçok köy, kasaba veya kent giriş-çıkışına ve yollara koyduğu bariyerlerden de "kötü" olduğunu ifade etti.

İsrail tarafının öne sürdüğü gibi duvarın güvenlik amaçlı olduğuna inanmayan Necmi, "Birileri terör saldırısı yapmak isterse duvar engel mi olur? İsteyen birçok yol bulabilir. Bu duvarların asıl amacı Filistin halkının yaşamını mahvetmek" dedi. Duvara harf harf işlenen açık mektupta, İsrail’in bu ayırma politikasının, bir zamanlar Güney Afrika’da siyahlar üzerinde baskı nedeniyle büyük tepki çeken "apartheid" (ırk ayrımı) politikasından daha açımasız ve insanlık dışı olduğu vurgulanıyor.

Beton duvara merdivenle tırmanarak Ferid Esack’ın mektubunu yazmaya başlayan Yusuf Nicim (25), Ramallah’taki Bir Zeyt Üniversitesinin Biyoloji Bölümünden henüz mezun olmuş. Yusuf Nicim, duvara yazı yazmasının, duvara ve İsrail politikalarına karşı hislerini dile getirmenin bir yolu olduğunu söyledi. Nicim, "Niye mi yazıyorum? Kendim için, Filistin için yazıyorum. Kendimin ve Filistin’in geleceği için yazıyorum" dedi.

Nicim, bu işte gönüllü olarak çalıştığını vurgularken, sözlerini "Şimdi çocuk bakıcılığı yapıyorum. Tüm Batı Şeria’da çocuk bakıcılığı yapan ilk erkek benim. Ama tabii yeni bir iş buluncaya kadar…" diye sürdürdü. Filistinli ve Hollandalı gençlerin duvarı protesto için ortaklaşa kurduğu, sivil toplum örgütlerinin desteği ile yaşayan "sendamessage" internet sitesi tarafından yürütülen duvara yazı projesinin sorumlularından Faris Aruri ise mektuptaki mesajın medya aracılığıyla dünya çapında milyonlarca kişiye ulaşacağını belirtti.

Aruri, mektubun başlı başına çok önemli bir mesaj verdiğini, onu duvara yazmanın ise kamuoyunun dikkatini yoğunlaştırmayı amaçladığını ifade etti. Aruri, "Ama özünde bu proje mesajın içeriğini anlatmaktır. Mektubu kaleme alan Ferid Esack, yıllar boyu milyonlarca insanın yüreğine ulaşacak, tarihi bir belgeye imza atmıştır" dedi.

Batı Şeria’da Filistinlilerin etrafına örülen duvarların üzerine kaydedilen tarihi mektubun yazılması, ancak Mayıs ayının ilk haftalarında tamamlanacak. Yaklaşık 12 bin Avro’ya mal olacak duvara en uzun mektubu yazma projesi için 200 litre beyaz boya ve 500 kutudan fazla siyah sprey boya kullanılacak. Mektubun yazımının maliyeti, halen dünyanın her tarafından bireysel bağışlar ve sponsorlar tarafından karşılanıyor. İsrail’in özellikle 2000 yılı İntifada’sından sonra, terör ve intihar eylemlerinin önünü almak gerekçesiyle, 2002 yılı ortalarında aldığı kararla başlattığı duvarlar, kısmen Yeşil Hat olarak bilinen sınırlar boyunca devam ediyor. 2006 yılı Nisanında İsrail hükümeti, ayırma duvarlarının toplam uzunluğunun 703 kilometre olmasını onaylamıştı.

Söz konusu ayırma duvarlarının halihazırda yarısından fazlasının (yüzde 58) inşası tamamlanmış bulunuyor. Duvarın boyu ise çoğu yerde 8 metre boyunda iken, Kalkilya gibi bazı Filistin kentlerinin etrafındakiler 10-12 metre boyuna erişiyor. Jerusalem Post gazetesi, 2007 yılı sonunda, ayırma duvarlarının ancak 2010 yılında, esas planlandığı tarihten 7 yıl sonra bitirilebileceğini yazmıştı. Batı Şeria’nın bir başından diğerine uzanan İsrail’in ayrıştırma duvarı, genç aktivistleri yeni eylemlere sevk ediyor. Duvara yazılan 2,6 km uzunluğunda mektup ile “bir mesaj yolla” sitesi en etkililerinden. 

Grafitti nedir?

Çağdaş şehir hayatına politik bir tavır olarak başlayan grafitti, duvarlar üzerine yapılan yazılardan doğmuştur. Duvar yazıları, gittikçe estetik görünümlü ama politik ve muhalif tavrı sürekli muhafaza eden resimlere dönüşmüştür. İlk kez, 70’lerin sonlarında Jean Michel Basquiat’ın çalışmaları ile ortaya çıkan grafitti, 1968 ayaklanmasındaki gençlerin protesto ve ütopyalarını yansıtmak amacıyla estetik yaratıcılıklar duvarlara kazınmış oldu. Grafittilerin tiplemeleri karikatürizedir. İnce bir mizah anlayışına sahiptir. İronik bir dil kullanılır, ama mizahi yönü daha çok kara-mizah türüne girer. Resimler özenle çizilmez, ama buna karşın estetik durum söz konusudur. Sonuçta estetik durum, konunun vurgulanmasına ve çizimin türüne halel getirmeyecek derecededir. Bundan dolayı günümüzün kavramsallaşmış ve kurumsallaşmış sanat anlayışlarından farklı bir yöntem ve yaklaşım sergiler. Zira, günümüz sanat anlayışlarında, politik duruş ve tavırlardan uzaklaşma eğilimi belirgindir. Günümüz formlarında içerikten ve isyancı özden yoksunlaşmış ve yoksullaşmış biçimler mevcuttur. Halbuki, grafittilerde çağdaş sanatsal kuramlar yoksullaşmış gözükse de, içerik açısından oldukça zengin bir görünüm sergiler. Grafittinin doğuşu da bundan kaynaklanmaktadır zaten. Renkli ve espirili protestolar, gündelik hayatın aktığı sokaklarda, deyim yerindeyse insanlarının gözlerinin içine sokuluyor. Grafittiler, sadece resim olarak görülmüyor, aynı zamanda resme uygun sloganlarla ses veriyor. İşte Banksy’nin yapıtları, bu protestocu geleneğin bugünkü en canlı örnekleri arasındadır. Savaş karşıtlığı, çevre kirliliği, hayvan hakları savunusu, kapitalizm ve sömürü, başta Banksy olmak üzere tüm grafitticilerin sokak sanatındaki en belirgin temalardır.

Banksy kimdir?

Sanatı dışında hakkında bilinenlerin oldukça sınırlı olduğu İngiltere doğumlu Banksy, bir sokak sanatçısıdır. Sokaklarda yaptığı sıradan işlerin ardından, kısa sürede kendini yetiştirmiş, artık bir imzaya dönüşen Banksy adını alarak hem estetik ve hem de protesto yönü ağır basan kendine has tarzını yaratmayı bilmiştir. Şablon üzerinden yapılan ve diğer tarzlardan yaratıcı desen çizimi ile ayrılan stencil graffiti’nin öncüleri arasına girmiştir. Grafitti geleneği içinde var olagelmiş, karikatürize tiplemeler üzerinden biçimlenen cool mizah anlayışına yapıtlarında yer vermeyen Banksy’nin mizahı düşünseldir, ironik protestolara ve kara mizah öğelerinin kullanımına ağırlık verir. Duvarlara bir tabloymuş gibi özenle yaklaşan tarzıyla, benzerleri arasında kolayca fark edilecek bir yetkinliğe ulaşmıştır. Çalışmalarında düş gücü ve ince zekayı bir araya getiren Banksy, kısa sayılabilecek bir dönemde çok sayıda takipçi yada fan’ı etkilemeyi bilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 Kaynak: aksiyontimeturkbildirgecyeniasya

Bu yazımızı okuyan 1.079. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

2 thoughts on “Dünya’dan batı şeria’ya en içten sevgilerle

  • 12 Haziran 2009 tarihinde, saat 21:03
    Permalink

    Hey, great post, very well written. You should blog more about this.

  • 12 Haziran 2009 tarihinde, saat 22:52
    Permalink

    Hey, nice post, very well written. You should write more about this. I’ll certainly be subscribing.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir