Dijital gazetecilik

İran seçimleri, Arap Baharı gibi olaylar, Storify kullanıcıları tarafından dijital haber dosyalarına dönüştürüldü ve böylece olan biten daha kolay takip edildi. Eski bir AP muhabirinin de aralarında bulunduğu bir grup girişimci tarafından kurulan dijital gazetecilik galerisi Storify, 2011’in en iyi 50 web sitesi arasında.

-Cep telefonu kullanıcılarının sayısının 5 milyarı, internet kullanıcılarının sayısının 2 milyarı, Facebook kullanıcılarının sayısının ise 800 milyonu aştığı günümüzde internetteki içerik her saniye hızla artıyor. Artık sadece bir dakika içinde, 48 saatlik uzunluğa denk videonun YouTube’a yüklendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu kadar yoğun bilginin olduğu bir dünyada en büyük sorun bu bilgilere en kolay ve en hızlı şekilde ulaşabilmekte. Bu büyük bilgi yoğunluğuna çare olmak üzere son zamanlarda oldukça ilginç araçlar ortaya çıktı. İngilizce ‘curation tools’ adı verilen bu dijital galeri araçlarının temel amacı farklı kaynakların oluşturduğu içerikleri biraraya getirmek ve bilgiye erişimi kolaylaştırmak. Bu araçlarla farklı sosyal medya platformlarında yer alan içerikleri biraraya getirerek ilginç hikâyeler oluşturmak mümkün. Üstelik kullanıcılarına kendi hikâyelerini oluşturma imkânı veren bu dijital galeri araçları tamamen ücretsiz. Bu araçların son zamanlarda en çok popüler olanı ise Storify.

Hikaye oluşturmanın başka bir yolu

Storify ile internetteki videoları, fotoğrafları, yazıları, ses dosyalarını, Facebook ve Twitter mesajlarını tek bir başlık altında bir araya getirmek mümkün. Storify’ı kullanmak için ilk yapmanız gereken www.storify.com adresinden bir kullanıcı hesabı açmak. İsterseniz Storify’ı Facebook veya Twitter üyeliğinizle de kullanabiliyorsunuz. Hesabınızı açtıktan sonra ‘Create Story’ tuşuna basarak hikâyenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Burada ilk olarak hikâyenizin başlığını ve ne hakkında olduğunu yazdıktan sonra Twitter, Facebook, YouTube, Flickr, Instagram, Google veya internetteki herhangi bir içeriği hikâyenizin bir parçası olarak kullanabilirsiniz. Sürükle ve bırak özelliği ile tek bir başlık altında topladığınız içeriklerin kaynağı da belli olduğu için telif ihlali sorunu olmuyor. Çünkü Storify’ın yaptığı sadece internetteki hazır içeriği herhangi bir müdahalede bulunmadan bir araya getirmek.

Kimler kullanıyor?

Eski bir Associated Press muhabiri olan Burt Herman’ın da aralarında bulunduğu bir grup girişimci tarafından kurulan Storify, öncelikle haber organizasyonları için geliştirilmiş bir platform. Farklı kaynaklardan gelen bilgileri tek bir sayfada bir araya getirebilen Storify, bir dijital gazetecilik aracı olarak geliştirildi.

İran seçimleri, Arap Baharı, Wall Street’i İşgal Et hareketi gibi sosyal olaylar, Storify kullanıcısı olan haber organizasyonları tarafından dijital haber dosyalarına dönüştürüldü. Hazırlanan dijital haber dosyaları sayesinde birçok kullanıcı, olan biteni kolayca takip edebildi. Özel organizasyonlarını yaygınlaştırmak isteyen sivil toplum kuruluşları veya sadece kişisel zevklerine göre paylaşım yapmak isteyen bireysel kullanıcılar da Storify’a ilgi gösterdiler. Ayrıca kampanyalarını sosyal mecralarda yaygınlaştırmak isteyen ticarî firmalar da Storify’ı kullananlar arasında. Geçtiğimiz günlerde iPad uygulaması da çıkan Storify, Time dergisi tarafından 2011 yılının en iyi 50 web sitesi arasında gösterildi.

Diğer dijital galeri araçları

Son zamanlarda yaygınlaşan başka dijital galeri araçları da var. Bu araçlar birbirlerine benzer özellikler taşıyorlar:

Scoop.it (www.scoop.it)

Curated.by (www.curated.by)

Pearltrees (www.pearltrees.com)

Snip.it (www.snip.it)

Delicious (www.delicious.com)

Redux (www.redux.com)

Keep Stream ( www.keepstream.com)

Qrait (www.qrait.com)

Bag The Web (www.bagtheweb.com)

Bu yazımızı okuyan 1.177. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir