Darbe Teşebbüsü mağdurlarına yapılan bağış ve yardımlar

15 Temmuz Darbe Teşebbüsü mağdurlarına yapılan bağış ve yardımların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirimi. Özet: Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamının kurum kazancından indirilebileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Aynı hüküm gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler açısından geçerli olmak üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinde de bulunmaktadır.

25 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” konulu Genelge ile Başbakanlık tarafından 15 Temmuz 2016 Silahlı Darbe Teşebbüsünde şehit olan vatandaşlarımızın aileleri ile yaralılarımızın acılarına ortak olmak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevlendirilerek bir yardım kampanyası başlatılmıştır.

Genelge’de nakdi bağışlar için açılan banka hesap numaralarına yer verilmiş, vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin yardımlarını bu hesap numaralarına yapabilecekleri belirtilmiştir.

Bu hesaplar vasıtasıyla yapılacak olan nakdi bağışların tamamı, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesindeki düzenlemeler kapsamında, gerek geçici vergi gerekse de gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen kazançtan indirilebilecektir.

1 seri numaralı KV Genel tebliği uyarınca, söz konusu nakdi bağışların banka dekontuyla belgelendirilmesi gerekmektedir.

1. Yasal düzenleme

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde; kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurumlar vergisi matrahından yapılabilecek indirimler sayılmıştır. Bu indirimlerden bazılarını, Ar-Ge, sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlar olarak sıralayabiliriz. Beyannamede yeterli kazancın bulunması durumunda 10. maddede sayılan indirim kalemlerinin sırasıyla dikkate alınması gerekmektedir.

Sözü edilen maddenin 1. fıkrasının (e) bendinde, Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamının kurum kazancından indirilebileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır.

Aynı hüküm Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinde de vardır. Buna göre Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamı gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirden indirilebilmektedir.2. Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyası

Başbakanlık tarafından yayımlanan 24 Temmuz 2016 tarihli “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” konulu Genelge ile 15 Temmuz 2016 Silahlı Darbe Teşebbüsünde şehit olan vatandaşların aileleri ile yaralıların acılarına ortak olmak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevlendirilerek bir yardım kampanyasının başlatıldığı duyurulmuştur. Söz konusu Genelge 25 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Genelgede nakdi bağışlar için açılan banka hesap numaralarına yer verilmiş, vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin yardımlarını bu hesap numaralarına yapabilecekleri belirtilmiştir.

Genelge’de ayrıca; gerçek ve tüzel kişilerin bu numaralara doğrudan bağış yapabilecekleri gibi, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom (Avea) GSM operatörlerinin “1507” kısa SMS numarasına “15 Temmuz” yazarak 5 (Beş) TL karşılığı bağışta bulunabilecekleri belirtilmektedir.

3. 15 Temmuz 2016 Silahlı Darbe Teşebbüsü mağdurlarına yapılan bağışların indirimi

Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere, Başbakanlık tarafından 15 Temmuz 2016 Silahlı Darbe Teşebbüsünde şehit olan vatandaşların aileleri ile yaralılar için bir yardım kampanyasının başlatılmıştır. Bu kapsamda gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2016/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde yer alan hesap numaraları vasıtasıyla yapılacak olan nakdi bağışların tamamı, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesindeki düzenlemeler kapsamında, gerek geçici vergi gerekse de gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen kazançtan indirilebilecektir.

1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde nakdi bağışların indirilebilmesinin, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkün olduğu belirtilmiştir.

Bu düzenleme uyarınca gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2016/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin ekinde yer alan hesap numaralarına yapılan nakdi bağışların indirilebilmesi için, banka dekontuyla belgelendirilmesinin yeterli olacağı kanaatindeyiz. Ancak söz konusu banka dekontunun açıklama bölümünde, 2016/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında yapılan bağış olduğuna dair bir açıklamaya yer verilmesinde fayda olduğunu belirtmek isteriz.

Bu yazımızı okuyan 863. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir