Dacia DUSTER !

Dacia Duster, günlük hayatlarında her türlü yol koşuluna uygun, sağlam, güvenilir ve kullanımı kolay bir 4×4’ün ulaşılabilir ve ekonomik olabileceğini ispatlıyor. Dacia Duster ekonomik bir araç: – satın alırken ekonomik: Rakipsiz bir fiyat/iç mekân genişliği/ürün özellikleri oranı sunuyor. – kullanımda ekonomik: Düşük yakıt tüketimli ve CO2 salınımlı motor seçenekleriyle donatıldı. Dacia Duster’ın dizel versiyonları 4X2 versiyonda 140 g CO2/km’den daha az bu nedenle Dacia eco² imzasını taşıyor, 4X4 versiyonda ise 150 g CO2/km’den az salınım değerleri sergiliyor. Dacia, Duster ile her türlü yol koşulunda kullanılabilen sağlam, güvenilir ve çekici bir tasarıma sahip bir 4×4’ün ekonomik ve ulaşılabilir olduğunu gösteriyor. 2004 yılında Logan Sedan’ın lansmanıyla çekici tasarımlı, uygun kullanım maliyetli, güvenilir ve sağlam bir otomobilin uygun fiyatlı olabileceğini göstererek otomotiv dünyasında devrim meydana getiren Dacia, Duster sayesinde bu kez de 4×4 dünyasındaki yerleşik inanışları alt üst etmeye kararlı.

Dacia Duster Romanya’da Piteşti fabrikasında üretilecek. 4X2 ve 4X4 versiyonları 2010 ilkbaharından itibaren Avrupa, Kuzey Afrika ülkeleriyle birlikte Türkiye’de satışa sunulacak. Logan ve Sandero’da olduğu gibi, Duster de dünyanın farklı bölgelerinde Renault veya Dacia markaları altında üretilip ticarileştirilecek. DUSTER PROJESİNİN DOĞUŞU: KARŞILANMAYAN YENİ İHTİYAÇLARA CEVAP VERMEK:

Duster projesi bir ihtiyaçtan doğdu: Dünyada geniş iç mekânlı, sağlam ve ekonomik 4X4’lere ihtiyaç var. Bununla birlikte, bu talep bugün yeterince karşılanmıyor. Bu saptama sonucunda, Renault grubu ilk olarak büyümekte olan ülkelere yönelik her türlü yol koşulunda kullanılabilecek ekonomik bir SUV araç geliştirme kararı verdi.Büyümekte olan ülkelerde, toplumun orta sınıfı sosyal başarılarına ayak uyduracak modern araçlara sahip olmayı arzu ediyorlar

Buna paralel olarak, hem zorlu hem de değişken kullanım koşullarında (uzun mesafeler, bozuk yol koşulları, zorlayıcı hava koşulları) dayanıklı, sağlam, güvenilir ve çok amaçlı bir otomobile ihtiyaç duyuyorlar. Ancak, mevcut ürünlerin çoğu orta sınıf tüketiciler için genellikle erişilemeyecek fiyat düzeyinde yer alıyor.

Avrupa’da, Dacia’nın başarısı modern, güvenilir ve ekonomik araç arayışında olan bir müşteri kitlesinin bulunduğunu gösterdi. Öte yandan, SUV ve 4X4 model arzı çok geniş olmasına rağmen, daha çok gösterişli, pahalı ve çoğunlukla arazi kullanım koşullarına uygun olmayan SUV’lara öncelik verildiğinden, her türlü yol koşulunda kullanılabilecek işlevsel ve ekonomik araçlar segmenti ihmal edildi.
DACIA DUSTER, GERÇEK BİR 4X4: Dacia Duster’ın ön yüzü sağlamlığını öne çıkartacak şekilde tasarlandı: Geniş çamurlukları, krom kaplamalı büyük radyatör kafesi ile koruyucu tamponu Dacia Duster’ın 4X4 genleri hakkında hiç bir kuşkuya yer bırakmıyor. Yandan bakıldığında, kasanın yüksek konumu, belirgin çamurlukları ve kaporta koruma bantları sürücüyü en zorlu zemin ve yol koşullarının üstesinden gelmesini sağlıyor.Dacia Duster, 4,31 m uzunluğu ve 1,82 m genişliği ile, kompakt boyutlara sahip olan bir araç.

Aracın büyüklüğü, off-road kullanımda olduğu gibi, şehir ortamında da aynı rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor. Dacia Duster, bir yandan arazi araçları dünyasına aidiyetini gösteriyor, diğer yandan çekici çizgiler sergiliyor. Dacia Duster dünyanın her yerinde her tür zemin ve yol şartlarında kullanılmak üzere tasarlandı. Bu değişken ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla, Dacia Duster, yüksek ve güvenli sürüş arayışında olan ancak günlük hayatlarında dört çekere gerçekten ihtiyaç duymayan müşteriler için 4X2 versiyon olarak ve daha geniş bir kullanım için 4X4 versiyon olarak mevcut olacak. Dacia Duster güçlendirilmiş şasisi, yükseltilmiş konumu (200 mm’nin üstünde) ve manevra açıları (rampaya giriş açısı 30° ve çıkış açısı 35°’nin üstünde) sayesinde, gerek SUV (4X2 versiyon) gerekse arazi (4X4 versiyon) kullanımları için uygun bir araç olarak geliştirildi.
Dacia Duster sadece arazide kullanım meraklılarına dönük olmayan kullanımı kolay bir 4X4 olarak tasarlandı. Kompakt boyutları ve 4×2 versyionu için 1.180 kg, 4×4 versiyonu için 1.280 kg ağırlığı onu özellikle çevik bir araç yapıyor. İç mekânda orta konsolun altında yer alan (Nissan’dan gelen) eşsiz kumandası sayesinde, Dacia Duster’ın sürücüsü araç kapasitesini ihtiyaçlarına göre kolaylıkla adapte edebiliyor.

Bu kumanda 3 farklı kullanım modu arasında seçim yapılmasını sağlıyor: – Sürücü AUTO modunu seçtiğinde, ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağılımı zemine tutunma doğrultusunda otomatik olarak yapılıyor. Zemin tutunma koşulları ne olursa olsun optimal bir çekişi sağlamak üzere tasarlanan bu sistem, Dacia Duster’a gerçek 4X4 karakteri kazandırıyor. Normal koşullarda, tork sadece ön tekerleklere aktarılıyor. Çekiş kaybı durumunda veya zayıf tutunma şartlarında, torkun bir bölümü arka dingile aktarılıyor. Zorlu yol şartlarında, tork her iki dingil arasında % 50-50 oranında dağıtılıyor.

Bu dağılım Nissan kaynaklı elektromanyetik tork üretici ile sağlanıyor. – LOCK modunda, sürücü 4X4 moduna elektronik olarak kilitleniyor ve torkun % 50’si arka dingile sürekli olarak aktarılıyor. Bu kullanım kar, çamur, toprak, kum gibi zorlu yol tutuşun olduğu yollarda ve düşük hızlarda tavsiye ediliyor. – 4X2 modunda, aktarma 2 çeker tekerlek üzerinden yapılıyor. Bu mod iyi yol koşullarında kullanılıyor ve yakıt tüketiminin azaltılmasını sağlıyor. DACİA MARKASININ TÜM ÜSTÜNLÜKLERİNİ SUNAN BİR 4X4: Rakipsiz fiyat/iç mekân genişliği oranı ile kontrollü tüketimi sayesinde düşük kullanım maliyeti, optimal güvenlik seviyesi ve yüksek dayanıklılık özellikleri sunuyor.Rakipsiz fiyat/iç mekân genişliği oranı Dacia Duster her ne kadar fiyatıyla küçük şehir modelleri sınıfında yer alıyorsa da, dış ve iç boyutları onu daha çok bir üst kompakt (orta boy) modeller sınıfına yerleştiriyor. Dacia Duster 5 yetişkin yolcuya rahatlıkla ulaşım olanağı sunuyor.

Gerek arkada ve gerekse önde oturan yolcularına Dacia Logan Sedan ile aynı iç mekân genişliğini sunuyor. Dacia Duster’ın bagajı da aracın kompakt boyutları düşünüldüğünde rakipsiz bir kapasite sağıyor. Bagaj ISO standardında 475 dm³ ‘e kadar (versiyonlara göre) kapasite sergiliyor. Arka banket katlanmış ve minder yatırılmış haldeyken, Dacia Duster ISO standardına göre 1 600 dm³ ‘ü bile aşan (versiyonlara göre) etkileyici bir yükleme alanı sunuyor.

Güvenilir, ekonomik ve düşük CO2 salınımlı motor seçenekleri Dacia Duster 4X2 ve 4X4 versiyonları, Renault grubunun araçlarının çoğunda kendilerini kanıtlamış olan 1.6 16v 110 bg benzinli ve 1.5 dCi 85 bg, 1.5 dCi 105 bg dizel motor seçenekleriyle tüketicinin beğenisine sunulacak. Bu motorlar Dacia markasını simgeleyen sağlamlık ve ekonomik bakım kolaylığı kriterlerine mükemmel bir şekilde uyuyor. Duster’in düşük ağırlığıyla birleşen bu motorlar, Dacia’nın bu 4X4 modelinin kontrollü bir yakıt tüketimi ve performanslı bir çevre bilançosu sunmasını sağlıyor; çünkü 1.5 dCi dizel versiyonlar 4X2 versiyonda 140 g CO2/km’den daha az – ve bu nedenle Dacia eco² imzasını alıyorlar – ve 4X4 versiyonda ise 150 g CO2/km’den daha az salınım değerlerine sahipler.

Güvenlik, vazgeçilmez bir öncelik Dacia Duster Renault grubunun güvenlik konusunda genel kabul gören tüm uzmanlığından yararlanıyor. Dacia’nın 4X4’ünde elektronik fren dağıtıcı (EBV) ve acil fren yardımı (AFU) fonksiyonlu Bosch 8.1 ABS sistemi kullanıldı.

Pasif güvenlik alanında, Dacia Duster’da sürücü ve yolcu hava yastıkları (ülkelere göre) ve 3 noktalı güç limitörlü emniyet kemerleri standart olarak bulunuyor. Versiyonlara göre, iki adet yan hava yastığı sürücü ve yolcu hava yastıklarına ekleniyor. Bunlar yandan çarpışmalarda yolcular için ek bir koruma sağlıyor. Ön koltuklardaki aktif ön gergili emniyet kemerleri (versiyonlara göre) Dacia Duster’ın yolcuları tutma ve koruma düzeneğini zenginleştiriyor. Bunlar göğüs kafesinin en iyi şekilde tutulmasını sağlıyor ve önden çarpışma durumunda kemeri göğüs ve karın seviyesinde sabit tutarak gövdenin öne doğru hareketini sınırlıyor. Ve her zaman olduğu gibi Dacia markasının temel değerleri:

Güvenilirlik ve sağlamlık Logan platformu üzerinde geliştirilen tüm araçlarda olduğu gibi, Dacia Duster’da da tasarım tercihleri markanın bilinirliğini sağlayan sağlamlık ve güvenilirlik temelleri üzerine ortaya çıkarıldı. Paslanmaya karşı antikorozyon koruması özel bir çalışmaya konu oldu ve bu konuda çok sayıda önlem alındı: – şasinin ve kapıların boş bölümlerine balmumu enjeksiyonu yapıldı, – dış bağlantıların sızdırmazlığı macun çekilerek sağlandı, – şasinin mekanik parçaları üzerinde ek balmumu kullanıldı, – şasi altı, çamurluklar,  davlumbaz üzerinde çakıl ve taş sıçramalarına karşı önleyici koruma güçlendirildi. Yüksek kalite seviyesinin hemen algılanabilir olması amacıyla Dacia Duster, 3 yıl veya 100 000 km garanti ile satışa sunulacak.

Bu yazımızı okuyan 1.271. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir