Bir kâğıt uçakla Avusturya’ya gidebilirsiniz!

Kâğıt uçak deyip geçmeyin! Bazen bir kâğıt uçak Avusturya’ya gidiş biletiniz olabilir. Nasıl mı? Red Bull Paper Wings yarışmasında derece yaparak elbette. 12 üniversiteden 2.500 öğrencinin kâğıt uçaklarıyla yarıştığı heyecan sona erdi. Şimdi gözler 1-2 Mayıs tarihlerinde Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenecek dünya finalinde… Çocukluğumuzda hepimizin pratik bir şekilde katlayarak havaya savurduğu kâğıt uçakların günün birinde dünyanın 85 ülkesinden koca koca adamları buluşturan bir yarışmaya dönüşeceği kimin aklına gelirdi? Japonorigaminin bir dalı olan aerogaminin belki de en yaygın biçimi olan kâğıt uçakların başlangıcı ise çocukluğumuzun çok daha ötesine uzanıyor. Yıllara bağlı olarak sürat, yükseliş ve moda tasarımları ile oldukça gelişme gösteren kâğıt uçakların ilk kez 1900’lü yılların başında icat edildiği düşünülürse, bu çocuksu oyuncağın hiçbir dönem popülerliğini kaybetmeden havada kaldığını söylemek mümkün. Senelerce kâğıt uçakları havada en uzun zaman tutmayı deneyen birçok kişinin olduğunu da hatırlatalım. Guinness Rekorlar Kitabı’nda 13 sene (1983-1996) yerini koruyan Ken Blackburn’un, 1998’de kendi rekorunu kırıp kapalı alanda kâğıt uçağını 27,6 saniye havada tutmayı başardığını söylersek küçük dilinizi yutmanıza ramak kalacaktır eminiz ki…

Kâğıt katlama sanatı

85 ülkeden binlerce kâğıt uçak pilotunu bir araya getirmeye hazırlanan Red Bull Paper Wings, üniversitelerde gerçekleşen Türkiye elemelerinde başarılı olanları hem Türkiye’yi dünya finallerinde temsil etme hakkı, hem de Pegasus’tan hediye uçak bileti kazandırarak ödüllendirdi. Eski Çin’de vakit geçirmek için yapılan kâğıt uçaklar, dünyanın her köşesinden kâğıt uçaklara meraklı birçok kişiyi 1-2 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Red Bull Paper Wings Dünya Finali’nin galibi olmak için Avusturya’nın Salzburg kentine götürecek.

Daha yükseğe, daha hızlı, daha ileri…

Kendi ülkelerindeki rakiplerini elemek için üniversitelerde bir araya gelen toplam 2.500 kişi rekor kırmak ve Avusturya biletini almak için kolları sıvadı. Herkesin katılımına açık olan yarışmada; bir parça kâğıt, yaratıcı bir fikir, güçlü-becerikli kollar ve biraz da idealist bir hevesle, başarı elde etmenin ne kadar kolay olduğu da gözler önüne serildi serilmesine de, yarışmacılar da rakipleri karşısında adeta ter döktüler. Mart ayı içerisinde sırasıyla Uludağ Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İTÜ, Marmara Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi’nde bir araya gelen üniversiteliler; en uzak mesafe, en uzun havada kalma süresi ve akrobasi dalında hünerlerini sergilediler. Türkiye elemelerinde bu 3 kategoride en iyi dereceleri yapanlar, Pegasus Havayolları ile Avusturya’daki dünya finaline katılma hakkı ve Pegasus Havayolları’ndan Avrupa uçak bileti paketi kazandı. Aynı zamanda okullardaki elemelerde kategori birincisi olan pilotlar Pegasus Havayolları’ndan yurtiçi için gidiş-dönüş uçak bileti kazandı.

Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Kampüsü’ndeki yarışmaya Kocaeli Üniversitesi’nden gelerek katılan Beden Eğitimi Rekreasyon Bölümü öğrencisi M. Davut Yolaç, Kocaeli’nde başarılı olamayınca arkadaşlarının desteklemesiyle İstanbul’a geldiğini belirtiyor. Buradaki denemede 27,01 metrelik denemesiyle birinciliği kazanan Yolaç, “Uçağım, ucu ağır ve kendisi ince bir uçak. Bütün gücümle fırlattım ve dereceyi aldım. Bu uçağı 70 deneme uçak yaparak hazırladım. Evden dışarıya epeyce bir uçak attım.” diyor. Marmara Üniversitesi Tekstil 2. sınıf öğrencisi Merve Arda ise kâğıt uçak yarışmasına keyif verici bir aktivite olduğu için katılmış ve ilk kez uçak yapmış. Hem de arkadaşı Nazlı ve onun babasıyla. Derece alamadığı uçağının ismi ise MerNaz. Akrobasi dalında yarışmalara katılan C. Görkem Akın ise İTÜ Gemi Güverte’de son sınıf öğrencisi. İTÜ’deki yarışmada ikinci olan ve şansını tekrar denemek isteyen Akın burada da ikinci olduğunu belirterek, “Çocukken de kâğıt uçak uçuruyor ve bu tarz yarışmalara katılıyordum. Ortaokul son sınıfta iken THY’nin yarışmasında da Yamalı Gelin uçağımla ikinci olmuştum. Yarıştığım uçakları evde saklıyorum. Şu an 4 tane uçak var, bir tanesini anneanneme hediye ettim.” diyor. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ezgi Harmancı ise ilk kez yaptığı kâğıt uçakla eğlenme amaçlı katıldığını kaydediyor.

Peki üniversitelerde kıyasıya yaşanan kâğıt uçak yarışmasının sonucu ne oldu dersiniz? Türkiye elemeleri rekorunu en uzak mesafede (42,63 m.) Çetin Özgür Baltacı (Dokuz Eylül Üniversitesi) yaparken en uzun süre kategorisinde Hacettepe Üniversitesi’nden Gyukhan R. Ali 13,13 sn derece ile rekora imza attı. Bu iki genç kâğıt uçaklarıyla dünya elemesinde ülkemizi temsil edecekler.

Testten yapılan uçaklar, sınav stresini azaltıyor

Çetin Özgür Baltacı: “Celal Bayar Üniversitesi 2008 Makina Mühendisliği mezunuyum. Bianchi’de Ar-Ge mühendisi olarak çalışıyorum. Yarışmaya katılma sebebim; uçaklara ve kanatlara olan ilgim, sonra eğlence… İlk kez 2006 yılında yapılan yarışmada İzmir ve Türkiye genelinde 8,84 sn ile en uzun süre uçuş dalında 1. olmuş ve dünya elemelerine katılmıştım. Ancak oranın havasındandı sanıyorum, yapmış olduğum uçaklar pek iyi gitmedi. Havanın neminden kâğıtlar ıslanıyordu. Avusturya’da 48 ülke arasındaki dünya elemesinde 24. oldum. Bu sene ise en uzun mesafe kategorisinde 42,63 m gibi bir dereceyle 1. oldum. Yine dünya elemesine gidiyorum. 84 ülke arasında yarışacağım. Yarışma için değişik 10 uçak yaptım. Kâğıt uçak deyip geçmemek gerekli, son derece ince ayarlar aerodinamik durumlar var. Aynı gerçek uçaklar gibi ayarları söz konusu. Yalnız kâğıt uçak atmak başlı başına bir mesele. Elinizden yanlış şekilde çıkartırsanız uçak beklediğiniz gibi gitmez. Evde buruşturup çöpe atılacak üzeri karalı A4 kâğıtları hep benim elimde uçak olur sonra çöpe gider. Üniversite sınavına hazırlanırken çözdüğüm tüm yaprak testleri kâğıt uçak haline getiriyordum. Sınav stresinmi azaltan eğlenceli bir yöntem, tavsiye ederim.”

Haber: H. Salih ZENGİN

Bu yazımızı okuyan 1.083. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

3 thoughts on “Bir kâğıt uçakla Avusturya’ya gidebilirsiniz!

  • 06 Nisan 2009 tarihinde, saat 14:08
    Permalink

    davut yolaç benim kardeşim.. onu tebrik ediyorum.. küçüklüğünden beri bi o yana bi bu yana attığı kağıtlarla birinci olacağını bilseydim ortalığı dağıttığı için o kadar kızmazdım belkide..:)

  • 06 Nisan 2009 tarihinde, saat 15:42
    Permalink

    Tebrik ederim, bende kardeşime kızarım, artık bu haberden sonra kızmayı bırakıp desdek vermeliyim. Belki oda bir gün böyle yarışmalarda birinci olur, Ama her başarının altında bi inat, azim vardır, belki sen o kadar kızmasaydın o kağıt uçaklar onun için bu kadar zevkli olmayacaktı bu başarıda seninde emeğinin olduğuna inanıyorum inşallah dünya finalinde de birincilik bekliyoruz başarılar dilerim genç arkadaşıma…

  • 06 Nisan 2009 tarihinde, saat 16:09
    Permalink

    ben M.Davut Yolaç yapılan olumlu yorumlar için çok teşekkur ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir