Abdulmecid’in ‘Boğaz’ rüyası gerçek oluyor

İlk projesi Abdülmecid tarafından hazırlanan boğazın öbür yakasına yürüyerek geçme rüyası Marmaray Projesi kapsamında gerçek oluyor.
Ocak ayında ilk kez İstanbul Boğazı’nın altanda yürünebilecek

Sultan Abdülmecit tarafından ilk projesi 1860 yılında hazırlatılan, ancak günün koşullarıyla gerçekleştirilmeyen, denizin altından İstanbul Boğazı’nı geçme rüyası, ”Marmaray” ile 150 yıl sonra gerçek oluyor. Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı (MARMARAY) Projesi kapsamında, Ocak ayında insanlar ilk kez İstanbul Boğazı’nın altından yürüyerek karşı yakaya ulaşabilecek.Yani vatandaşlar Yenikapı’dan girip Üsküdar’da güneş ışığına kavuşacak

O günün teknolojisi yetmemiş

Marmaray Projesi Müdür Vekili Hüseyin Belkaya, “Yürüyerek öte akaya geçme sevdası 1860 yılında Sultan Abdülmecit’in mühendis Preault’a, konuyla ilgili proje hazırlatmasıyla başlıyor. Hatta Preault Sarayburnu ile Üsküdar arasında, ayaklar üstünde bir batık tünel tasarlamış. Çizimleri günümüze kadar özenle hazırlanmış. Ancak o günün teknolojisi ile bu tünel gerçekleşmemiş” dedi.

Ataların ayak izini takip ettik

1902 yılında ise mühendisler Strom, Lindman ve Hilliker’in yeni bir boğaz geçiş projesi tasarladığını belirten Belkaya, şöyle devam etti:

”Bu projede, mühendisler, su altında bir viyadük tünel düşünmüşler ve güzergahları yine Sarayburnu ile Üsküdar arası olarak belirlemişler. Ancak bu proje de başarıya ulaşamamış. Nihayet, 2010 yılında İstanbul Boğazı’nı denizin altından geçmek üzereyiz. 150 yıllık bir gecikmemiz olsa da atalarımızın ayak izlerini takip ediyoruz. Güzergahımızı yine Sarayburnu ile Üsküdar arası olarak belirledik. İlk yola çıktıktan bugüne kadar boğazdan çok sular aktı, rejim değişti ama güzergah değişmedi.”

700 metre kaldı

Sirkeci’den, boğazın altındaki batırma tünel ile buluşmak üzere yola çıkan Tünel Delme Makinası 700 metre daha tünel delecek. Ocak ayında ver İstanbul Boğazı’nın altından insanlar ilk kez yürüyerek karşı yakaya ulaşacak. Diğer bir şekilde Yenikapı’dan tünellere girip Sirkeci’ye ulaşmak, denizin altından Üsküdar’a varmak ve tünellerden devam  ederek Ayrılıkçeşme’de yüzeye çıkmak mümkün olacak.

Haber 7

Bu yazımızı okuyan 903. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir