Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Kastamonu Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Kazakistan’ın Türkistan kentinde düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 35. dönem toplantısında Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı TÜRKSOY’a üye ülkelerin kültür bakanları tarafından desteklendi.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, yaptığı konuşmada, Türk Dünyası kültür başkenti uygulamasının kentlerin bir marka değeri kazanmasında önemli bir fonksiyon üstlendiğini belirtti.

Yayman, “Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı kapsamında 2013 yılında Eskişehir’de gerçekleştirilen Türk halkları kültür şöleninin bir yenisini daha hayata geçirmek niyetindeyiz. Bu vesileyle 2018 yılında güzel ülkemizin eşsiz Türk şehri Kastamonu’nun seçilmesinden büyük memnuniyet duymaktayız.” ifadelerini kullandı.

2018’de TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yıl dönümünü kutlayacaklarına işaret eden Yayman, “Hatıralarda kalacak ve geleceğe aktarılacak bir yıl olması için ülke olarak, bakanlık ve idarecilerimizin tüm imkanlarını sunacağız ve sizleri Türkiye’de ağırlamaktan sonsuz mutluluk duyacağız.” diye konuştu.

Kastamonu simit firin kastamonu kultur baskenti
Kastamonu

Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz de, ilin Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden olduğuna işaret ederek, “7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiye sahip olan medeniyet şehri Kastamonu, 900 yılı aşkın süredir Türk yurdudur.” ifadelerini kullandı.

Karadeniz, ayrıca, kentin tarihte Türkmen beyliği Candaroğulları’nın başkenti, Osmanlı’ya İstanbul’a kadar uzanan önemli bir kent merkezi olarak hizmet verdiğine dikkati çekerek, “Kastamonu, Çanakkale Savaşı ve Türk Milli Mücadelesinin kahraman şehridir.” dedi.

Kastamonu’nun Türk Dünyasıyla sıcak ve samimi ilişkiler kurmayı başardığını dile getiren Karadeniz, “Kastamonu Belediyesi, geleneksel hale getirdiği Türk Dünyası Günleri ve Kastamonu Üniversitesinin Türk Dünyası üniversiteleriyle kurduğu çok yönlü iş birliği ilişkilerin kalıcı hale getirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.” dedi.

Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerinin altını çizen Karadeniz, “Şehrimizin bu organizasyona yapacağı ev sahipliği ve el birliğiyle yapılacak etkinlikler Kastamonu’muzun gelecek kuşaklarına bırakılacak güzel ve en anlamlı miraslardan biri olarak hafızalarda kalacaktır.” İfadelerini kullandı.

Yaklaşık 375 bin nüfusa sahip Kastamonu, tarihi ve kültürel yerleri ve doğasıyla ilgi çekiyor. Yüzde 65’i ormanla kaplı, geniş flora ve faunaya sahip olan Kastamonu, aynı zamanda çeşitli yaban hayvanlarına ev sahipliği yapıyor.

170 kilometrelik kıyısıyla Karadeniz’in en uzun sahil şeridinin bulunduğu Kastamonu, dünyanın en önemli kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu, dünyanın en büyük mağaralarından Ilgarini Mağarası, Gideros Koyu ve şelaleleri gibi doğal zenginlikleriyle biliniyor.

Kastamonu Belediyesi ‘nden Açıklama

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin Kastamonu seçilmesi ile ilgili Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş şu açıklamalarda bulundu:

Kastamonumuzu hedeflerine ulaştırmak adına aralıksız gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın bir meyvesini daha almanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kazakistan’da gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Daimi Konseyi’nin 35. dönem toplantısı neticesinde Kastamonumuzun 2018 yılı Türk Dünyası Başkentliği kabul edilmiştir. Kastamonumuzun eşsiz tarihi ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkartarak ilimizin ismini hak ettiğimiz Dünya Kültür Miras Listesi’ne yazdırma amacımız doğrultusunda 2018 yılı Türk Dünyası Başkentliğine ev sahipliği yapacak olmamız Kastamonumuz için tarihi tanıtım vesilelerinden bir tanesi olacaktır.

Bu unvan Kastamonumuzun ulusal tanınırlığının yanı sıra uluslararası mecralardaki bilinirliğini de artıracak çok özel bir fırsattır. Tarihi kahramanlıklarla dolu, kültür ve medeniyet şehri Kastamonumuzun inşallah 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesi ile hak ettiği konumu elde etmeye çok büyük bir adım daha atmış olacaktır. Biz yolda çalışmalarımızı ilk günkü aşkla gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Kastamonumuzun gelişimi ve değişimi için elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymaktan bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bu yolda büyük bir birliktelikle hareket ederek Kastamonumuzun ismini sadece Türk Dünyası’na değil dünyaya tanıtma fırsatını ele almış bulunmaktayız.

Kastamonumuzun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesinde emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş olmak üzere, Bakan Yardımcımız Sayın Hüseyin Yayman, Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz, Milletvekillerimiz Sayın Hakkı Köylü, Sayın Metin Çelik ve Sayın Murat Demir ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve bu işte emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemiz, milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

 

Kaynak: AA-  Aliia Raimbekova

Bu yazımızı okuyan 1.890. takipçimizsiniz.

Süleyman Arif Yükselen

1983 Karabük doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Karabük'te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği bölümü mezunu. Çalışma hayatına Savunma Sanayi ile ilgili özel bir firmada Ar-Ge mühendisi olarak başladı. Sonrasında İstanbul'da yurt dışında işler yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştı. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu TKDK da Uzman olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir