2010 Ek Kontejan

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığında yaptığı dünkü toplantıda, 2010 Lisans Yerleştirme Sınavı Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu onaylamıştı.Lisans programlarında 33 bin 99, ön lisans programlarında 77 bin 702 olmak üzere üniversitelerde toplam 110 bin 801 kontenjan boş kaldı. 2010 LYS ek yerleştirmelerine daha önceki tercihte kazanamayan öğrenciler başvurabilecekler. Ancak yerleşen öğrencilerin ek yerleştirmelerde tercih hakları olmayacak. Ek yerleştirme başvuruları 6 Ekim’de başlayacak ve 11 Ekim’de sona erecek  Ek kontenjan, üniversitelerde dolmayan,dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan veya yeni kurulan bazı bölümler için yapılan ikinci bir tercih dönemi anlamına geliyor.

CNNTÜRK’te yayınladığımız Tercih Bülteni’nde, sınavda bir yere yerleşemeyen genç arkadaşlarımızın ek yerleştirme fırsatlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini izleyiciyle paylaştık. Kazanamadım diye üzülmeyin, fırsatları takip edin… Eğitim Danışmanımız Burak Kılanç’ın verilerine göre, geçen yıl, devlet üniversitelerindeki kontenjanların % 2.5’i, Kıbrıs’taki üniversitelerin % 72 ‘si, vakıf üniversitelerinin %20’si, yabancı üniversitelerin % 40’ının boş kaldığını görüyoruz. Baktığımızda geçen sene tam 26.639 lisans kontenjanı dolmamış. Geçen yıl devlet üniversitelerinde bir yere yerleştiği halde daha sonra kesin kayıt yaptırmayan 7843 öğrenci var. Vakıf üniversitelerinde ise yerleşen her beş öğrenciden biri kayıt yaptırmamış.

Durum böyle olunca,yeni kurulan üniversiteleri bir kenara bırakalım, ilk başta dolmayan ya da dolduğu halde kayıt yaptırmadığı için boş kalan 41.712 kontenjan açığı çıkmış. Bu fırsatları bilmek ve takip etmek yararınıza olacaktır Eylül sonunda ek yerleştirme dönemini iyi kullanın… Ek yerleştirmelerde fırsat yaratan 3 türlü kontenjan var.

1- İlk yerleştirmede dolmayan bölümler; taban puanları oluşmadığı için ek yerleştirmede herkes tercih edebiliyor.

2- Kontenjanı tamamen dolmuş bir bölümün, taban puanı oluşmuş ama sonrasında kesin kayıt yapılmamış bölümler;bu bölümlerde tercih yapabilmeniz için oluşan taban puanın üzerinde olmanız gerekiyor.

3- Yeni açılan bölümler… Bu bölümler içinde herhangi bir puan kriteri söz konusu değil. Bu yıl 30 tercih yapabileceksiniz ama ek yerleştirmede tercih sayısının 8 ya da 10 mu olacağı henüz belli değil. Ek yerleştirmeden yararlanabilmek için birinci yerleştirmede bir yere yerleşmemeniz gerekiyor. Burada iki nüans söz konusu. İlki; özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir bölümü kazanmışsanız, yerleşseniz bile ek yerleştirmeden yararlanabiliyorsunuz. İkincisi de; Açık öğretim Fakültesi kontenjansız bölümlere yerleştiyseniz, ek yerleştirme fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Öncelikle 20 Ağustos’u bekleyin… Bu dönemi nasıl takip edeceğiniz sorusuna gelince; ilk etapta ÖSYM 20 Ağustos’ta ilk yerleştirmelerin sonuçlarını açıklayacak. Eğer yerleşemezseniz bu durumda ya bir dahaki sene sınava girmek için planlarını yapacaksınız ya da Eylül’ün son haftasında ek yerleştirme kılavuzunun çıkmasını takip edip, fırsatlardan yararlanıp yerleşeceksiniz. Tahmini olarak, Ekim ayının ilk haftasında gerçekleşecek ” Ek yerleştirme Döneminde”, kılavuza göre boşta kalan kontenjanlardan kendinize uygun olan bölümü seçebilirsiniz. 8 ya da 10 tercihiniz Ankara’ya bildirerek yerleşmeye çalışabilirsiniz. Fırsatları kaçırmamak için çok dikkatli olun! Başarılar…

Kaynak: cnnturk

Bu yazımızı okuyan 1.185. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

4 thoughts on “2010 Ek Kontejan

  • 18 Ağustos 2010 tarihinde, saat 11:46
    Permalink

    inş. hayırlısıyla Rabbim herkesin gönlüne göre verir.

  • 27 Ağustos 2010 tarihinde, saat 15:38
    Permalink

    merabalr ben ösymnin taban puana eşit veya yüksek puanlı kuralını ssaçma buluyorum ve bunu kaldırlmasını istiyorum.bir üniversitede boşluk warken nie taban puandan aşagı puanlı bir ögrenci alınmıyor biz zaten barajı geçerek böle bi kuralı yıkmş oluyoruz biz 180 i geçtigimizde istedigimz yeri tercih ediyoruz nie bi daha kural koyuorlar kural içinde kural war.sizce cok saçma degilmi.örn benm ts1 puanm 357 ama gitmek istedigim yerin taban puanı 360 boşluk olsa bile beni alamıcak olmalarına akıl sır erdiremiyorum !!

  • 30 Ağustos 2010 tarihinde, saat 00:16
    Permalink

    slm yunus evet haklısın sistem bu şekilde başarılar dileriz.umarım umdugunuz gbi olur

  • 04 Eylül 2010 tarihinde, saat 15:09
    Permalink

    Ben 2010 DGS ve ÖSS sınavlarına girdim. ÖSS sınavıyla AÖF kontenjansız bir bölüme yerleştim fakat DGS ile bir üniversitye yerleştim. Benim sorum şu; Şimdi ek yerleştirme süreci DGS sonucu kazandığım yere kayıt yaptırdıktan sonra başlıyor. Benim ÖSS ile ek yerleştirme tercihi yapmamda bir sorun olur mu? Tercih yaptığım sırada bir üniversite de okuyor olmam sıkıntı olur mu yoksa okuldan kaydımı sildirip ek yerleştirme ile yerleşebileceğim bölüme gitmem yeterli olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir