Zamanın Kıymetini Bilenlerden Tavsiyeler

Ocak ayında yeni bir miladi yıla girdik ve zamanın akışını daha iyi anlamak için bir fırsatı elde ettik. Geçmişin muhasebesini yapmak, bugünlerimizi daha iyi değerlendirmek, geleceğe ve özellikle ahirete dair planlar yapmak ve inşaAllah bunları hayırlısı ile uygulamak için yeni bir fırsat.

Cenab-ı Hak, Asr Sûresinde mealen şöyle buyuruyor:

“Asra (zamana) yemin ederim ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip salih amel işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.”

Kur’an-ı Kerim – Asr Sûresi

Yani Allah’ın (cc) tek ve bir ilah olduğuna, meleklerin ve tüm varlığın yaratıcısı olduğuna, ilk peygamberimiz Hz. Adem’den (as), son peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e kadar insanlar ve cinlerin hidayeti için peygamberler ve kutsal kitaplar ve sahifelerle emirler gönderdiğine, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna ve öldükten sonra yeniden diriliş ve ahiret hayatının olacağına iman edip, salih ameller işlemek, hem kendi nefsimize hem de diğer insanlara hakkı yani doğru olanı yaşamayı ve tercih etmeyi, üstün tutmayı ve karşılaşılan olaylar karşısında sabırlı olmayı tavsiye ettik mi işler yolunda olur inşaAllah. Lakin bunları hakkıyla yapmak, böyle yazması ve söylemesi kadar kolay değil çünkü uygulama anında nefis, şeytan vb. birçok dış etken mevcut.

Rabbimizin Kuran-ı Kerim’de zaman üzerine emirlerinden bir diğeri ise

“Bir işi bitirince, hemen başka bir işe giriş, onunla uğraş. Hep Rabbine yönel ve O’na yaklaş.”

Kur’an-ı Kerim – İnşirah Sûresi, 7-8

Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav)’in kıymet bilmek üzerine mübarek sözleri ise şu şekilde aktarılmıştır:

“Beş şey gelmeden önce beş şeyi ganimet bil.
İhtiyarlığından önce gençliğini,
Hastalanmadan önce sıhhatini,
Fakirlikten önce zenginliğini (sahip olduklarını),
Meşgul zamanlarından önce boş vakitlerini,
Ölümünden önce hayatını!”

Son Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav)

İşte kulun yaşadığı vakitler Nimet, Bela, İtaat, Günah şeklindedir. Allah’a (cc) itaat edip, verdiği nimetlere şükretmeli, günahlardan uzak durmalı, işlediği günahlara tevbe etmeli, karşılaştığı bela ve musibetlere ise sabretmelidir.

Allah dostları ve diğer başarılı insanlar gibi zaman içinde zaman, ömür içinde ömür kazanmaya çalışmalıdır insan.

İslam'da Zaman - Zamanın Kıymeti

İşte zaman üzerine söylenmiş güzel sözlerden bazıları:

“Bir hayrı (hayırlı zamanı) kaçırırsan onu yakalamaya çalış. Elde edince onu geçmeye bak. Daha güzelini (zamanı daha verimli geçirmeye) yapmaya gayret et.” Hazreti Ebu Bekir (ra)

“Allah’ım! Senden vakitlerin iyisini ve vakitlerimi bereketli kılmanı niyaz ediyorum.” şeklinde dua eden Hz.Ömer (ra) muhakkak dünya veya ahiret işinde olur, zamanı boş geçirmezdi, işi ertelemezdi ve böyle yapılmasını tavsiye ederdi.

“Yaklaşmakta olan ahireti tercih edenlerden olun, uzaklaşmakta olan dünyayı değil. Bugün çalışma var, yarın hesap var.” Hz. Ali (ra)

“Akşamın işini akşam, sabahın işini sabah yap. Sıhhatli iken hastalığın için, sağ iken ölümün için hazırlık yap.” Abdullah bin Ömer (ra)

“Amelimin artmadığı güne pişman olduğum kadar hiçbir güne pişman olmam.” Abdullah bin Mes’ud (ra)

“Ey İnsan! Zaman sensin. Sen iyi olursan zaman da iyidir. Eğer sen kötü olursan zaman da kötüdür.” Muaviye (ra)

“Ömrünün ve içinde bulunduğun anın kıymetini bil. Bugün de yaşıyorsan, bu sana verilmiş bir nimet ve yeni bir haktır. Ahiretten tekrar geri geldiğini farz ederek, bugünü iyi değerlendir. Günah ve masivadan uzak dur, her anı boş geçirme.” İmam Gazali (ks)

“Dünya üç gündür. Dün, bugün ve yarın. Dün geçti, yarının geleceği belli değil, öyle ise bugünün kıymetini bil.” Abdülkadir Geylani (ks)

“Felaketlerin en büyüğü vakti boşa geçirmektir.” İmam-ı Azam (ks)

“Her yeni gün, tüm amellerine şahit bir canlı gibidir ve o gün de ölecektir. Onu iyi değerlendir.” Hasan-ı Basri (ks)

“Korunması gereken en kıymetli şey vakittir lakin insanın en kolay kaybettiği şey de odur.” Yahya bin Hubeyr

“Yemek yediğim vakti kısaltmak için ekmeği çiğnemek yerine onu ufaltıp yemeğe katıyorum. Buradan arttırdığım vakti de kitap mütalaasına ve yazmaya ayırıyorum.” Ebu’l Vefa Ali bin Akil

“Alelade bir insan, zamanı nasıl bitireceğini, akıllı bir insan ise zamanı nasıl kullanacağını düşünür.” İmam-ı Şarani (ks)

“Bugün, dünkü günün yarınıdır.” Muhammed Parisa (ks)

“Denizde girdaba giden bir gemide boşa vakit geçiren yolcular gibi insanların bir çoğu da vakitlerini boşa harcamaktadır. Varlığın ve zamanın manasını anlayıp vakti iyi değerlendirmek gerekir.” İbn’ül Cevzi

“Ömrünün sermayesin verme yele,
Geçdi fırsat bir dâhi girmez ele,
Ey gönül gel Hakk’ı zikret aşk ile,
Dem bu demdir, dem bu demdir, dem bu hal…
Osman Hulusi Ateş Efendi (ks)

“Zaman onu kullanmayı bilen için yeterince uzundur.” Leonardo DaVinci

“Zamanı iyi kullanmak valiz toplamaya benzer. İşin sırrı küçük yerlere küçük şeyleri sığdırmayı başarabilmektir.” Henry Haddow

“Saatin kendisi mekân, yürüyüşü zaman, ayarı insandır.” Ahmet Hamdi Tanpınar

Aslında zamanımızı nasıl geçireceğimiz üzerine çok çok fazla düşünüp, vakit kaybetmemeli, ve ne yapacaksak planımızı yapıp bir an önce yapmaya başlamalıyız. Zamanı iyi kullanmayı bilip, gerçek bir Müslüman olarak Rabbimizin bizlere nasip eylediği bu hayatı iyi bir şekilde değerlendirerek, ahiret için layıkıyla çalışırız. Rabbimiz vaktimizi bereketli ve hayırlı geçiren kullardan olmamızı nasib eylesin.

Allah’a (cc) emanet olun.
@TalhaÇelik

Bu yazımızı okuyan 1.806. takipçimizsiniz.

e-Kalem

Bilgisayar & Internet, Sinema, Din, Yaşam ve Gündemdeki konular hakkında kendi düşüncelerini yazmaya çalışmaktadır. GençYolcu.com'da ve e-Kalem.com'da yönetici ve editör olarak görev yapmaktadır. Değerli yorumlarınızı sayfaların alt kısmından bizlere ve tüm okuyucularımıza ulaştırdığınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir