Yaşam Süremiz Uzadı

TÜİK verilerine göre son 60 yılda ortalama yaşam süremiz 30 yıl arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre ülke nüfusu, 2010 sonu itibariyle 73 milyon 722 bin 988 kişiye ulaştı. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabahat Tezcan, TÜİK’in açıkladığı verilerden yola çıkarak yaşam süresinin 30 yıl uzadığını söyledi. Doğurganlık oranının azaldığını nüfusun yaşlandığını belirten Tezcan, erkeklerde beklenen yaşam süresinin 69-70 kadınların ise 75 civarında olduğunu ifade etti.

Yaşam Süremiz 30 Yıl Arttı

Önümüzdeki 10 sene içinde yaşam süresinin artmaya devam edeceğini ifade eden Tezcan, “Yaşam süresi 2020’de kadınlarda 78 erkeklerde 72-73 olması bekleniyor. 1950’de bu rakam 45’ti. Yani son 60 yılda yaşam süremiz 25-30 yıl arttı. Bugün hala genç bir nüfusa sahibiz. 2030’lardan sonra bir durağanlaşma bekleniyor. 2050 yılında Türkiye nüfusu 95-97 milyon arasında olabilir” dedi.

Türkler Çok Çocuk İstemiyor

Prof. Dr. Tezcan, ülkelerin ekonomik düzeyi iyileştikçe sağlık imkanlarından daha çok yararlanabildiğini ve eğitim seviyesinin yükseldiğine dikkat çekti. Tezcan buna paralel olarak Türk insanının artık az çocuk istediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti. “Çok çocuktan ziyade eğitimli ve iyi yetişmiş çocuk istiyoruz. Bu bakımdan Türkiye’de çocuğun değeri değişti. Artık ‘7-8 tane çocuğum olana kadar eğitimli 1-2 çocuk olsun yeter’ şeklinde düşünüyoruz. Toplam doğurganlık hızı 1963’te 6 buçuk milyondu. Şimdi ise 2.1 milyon. Önümüzdeki dönemlerde daha da azalacak.”

Bebek Ölümleri Azaldı

Öte yandan bebek ve çocuk ölümlerinin önemli ölçüde azaldığını belirten Tezcan, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin önlenmesinde Portekiz’den sonra en başarılı ülke konumunda olduğumuzu sözlerine ekledi. Tezcan, “Şu an bin canlı doğumda ölüm oranı binde 10-12 civarında. İyi sağlık hizmetlerinin ve ebeveynlerin eğitim düzeyinin yükselmesi bunda etkili roldür” dedi.

Menopoz Kadın Yaşını Uzatıyor

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sabahat Tezcan, kadınların ömrünün menopoza bağlı olarak daha uzun olduğunu söyledi. Tezcan, “Gelişmiş veya gelişmekte olan bütün ülkelerde 60 yaşına kadar erkek ölümleri fazladır. Çünkü biyolojik olarak bu böyledir. Yani erkek bebek ölümleri kız bebek ölümlerinden daha yüksektir. Erkekler yaşam koşulları açısından daha riskli pozisyonda oldukları için ileriki yaşlarda kadınlara göre daha fazla ölmeleri buna bağlıdır” dedi.

Bugün

Bu yazımızı okuyan 2.789. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir