Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980’li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.

Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır. Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye’de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 civarında da üniversite kulübü bulunmaktadır.

Kullanılan malzemelerin ithal ve özel olması nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Ancak yine de diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında uçmanın en ucuz yolu olduğu görülür. Yamaç paraşütü genellikle “tehlikeli” olarak bilinse de, kurallarına uyulduğu ve ciddi bir eğitim alınarak yapıldığı takdirde “tehlikesiz”leşmektedir.

Türkiye’de yamaç paraşütü ile 4000-5000 m. yüksekliklere çıkılabilmekte, 100-200 km. arasında mesafelere gidilebilmektedir. Türkiye mesafe rekoru 232 km’dir. Ayrıca yamaç paraşütü akrobasisi, diğer dallara göre daha çok manevra içerir.

İleri doğru çekilen kanadın hava ile dolup tepenize gelmek için çıktığı o bir kaç saniyelik yolculuğun arkasında kalan bin yıllık hayalin, mitolojik kahraman İkarus’tan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye ve Da Vinci’den günümüze uzanan serüvenin geldiği son noktadır yamaç paraşütü. Ayaklarımın yeryüzünden uzaklaşmaya başlayacağı bir kaç saniye sonrasını yaşayabilecek olmak nasıl bir mutluluktur ve bu mutluluk tam olarak hangi dilin kelimeleri ile anlatılır bilmiyorum.

Yerden gökyüzüne kafamızı çevirdiğimizde izlemeye doyamadığımız gök çiçeği kümülüs bulutlarının hemen yanı başınızda oluşmaya başladığı o büyülü anı hayal edin. İşte o an fotoğrafın çekildiği bu andan bir kaç an sonra tarafımdan yaşanacak. Darısı hepinizin başına.

ULUSLARARASI HEYECAN
Geçen yıl Denizli Çökelez’de dünyada ilk kez yapılan süper finalin ardından bu yıl da altı ayaklı dünya şampiyonasının iki ayağı Türkiye’de yapılacak. Dünyanın en önemli akrobasi yarışmalarından biri ise geçtiğimiz günlerde Fethiye Ölüdeniz’de yapıldı. Son yıllarda peş peşe yapılan uluslararası organizasyon gösteriyor ki Türkiye rüzgâr tutkunlarının yeni cazibe noktası.

Türkiye, gökyüzü sporları için ideal hava koşulları nedeniyle Rusya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından talep görüyor. Her spor dalında olduğu gibi yamaç paraşütünde de ulusal yarışmaların yanı sıra bütün dünya şampiyonaları da düzenleniyor. Altı ayakta gerçekleştirilen dünya şampiyonasının üçüncü ayağı da bu yıl Türkiye’de yapıldı.

Nerede mi? Erzincan’da, şehir merkezine 10 kilometre mesafede ve deniz seviyesinden 2 bin 50 metre yüksekteki Çakırman Pisti’nde. Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda gerçekleşen yarışmaya dünyanın dört bir yanından yüzlerce pilot katıldı. Toplam beş gün süren yarışmada pilotlar yaklaşık 80 kilometrelik parkuru en kısa sürede tamamlamaya çalıştılar.

BU KEYFİ YAŞAMAK İÇİN…
Profesyonellik sizi mesafe uçuşuna değil de akrobasiye mi yöneltiyor. O zaman Ölüdeniz’e gidip hem her yıl yapılan dünya akrobasi şampiyonasına katılabilir hem de binlerce metre yüksekte taklalar atıp wingover gibi zorlu hareketleri yapabilirsiniz. Ölüdeniz’deki hâkim rüzgârlar yıl boyunca eğitim ve uçuşlar için uygun. Yamaç paraşütü deneyimi yaşamak için yapmanız gerekense çok basit. Fethiye’deki Belcekız Plajı’na gidip tecrübeli pilotların kurduğu okullarda eğitim alabilir ve kısa sürede pilot olabilirsiniz.

Okulun size sağlayacağı malzemelerle 100 metrelik küçük tepelerden bir kaç dakikalık uçuşlar yapabilecek hale gelebilirsiniz. Hem de sadece bir haftada. Eğer eğitim için zamanınız yoksa 10 dakikalık bir brifingin ardından profesyonel bir pilot eşliğinde Babadağ’ın yamaçlarından havalanarak Ölüdeniz’in eşsiz turkuaz renkli suları ile bembeyaz kumsalları üzerinde yaklaşık yarım saat boyunca süzülebilirsiniz. Bu uçuşa hazırlanırken yanınıza kalın giysiler almayı unutmayın.

Çünkü Belcekız Plajı’ndaki 30 dereceyi aşan sıcağın aksine 2 bin metre irtifada üşüyebilirsiniz. Eğer Antalya civarlarındaysanız, tatilinize hareket katmanın en iyi yollarından biri de Kaş üzerinden Akdeniz’in masmavi sularına doğru kanat açmak olabilir. Ölüdeniz’de olduğu gibi Kaş’ta da yıl boyunca amatörler için tandem uçuşları yapılıyor. Ayrıca İstanbul’da da gökyüzünde uçuşan renkleri izleyebilirsiniz. Mesela, hafta sonları İstanbul’un Karadeniz’in kıyısındaki köylerde yamaç paraşütü uçuşları yapılıyor.

Bölgenin avantajı kıyılarda denizden gelen sabit rüzgârlar tepelere çarparak yukarı kıvrılıyor. Bu sayede ise saatlerce yere inmeden uçulabiliyor. Yine Adapazarı’nda da yerden yükselen sıcak hava akımlarını kullanan pilotların rüzgârla dansını izlemek mümkün. Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz yer çok. Örneğin, yamaç paraşütünde en az bir yıllık uçuş tecrübeniz var. Ya da onlarca saatlik deneyiminiz var. O zaman Türkiye’de sizin için en iyi adreslerden biri, Kayseri Alidağ olacak.

Ayrıca Çankırı Bayramören, Denizli Çökelez, Niksar ve Tokat’ı da listenize ekleyebilirsiniz. Bitmedi. Erzincan Çakırman ve Tarsus civarındaki Toros yamaçları da yamaç paraşütü için ideal yerlerden. Bu pistlerin herhangi birinde onlarca hatta yüzlerce kilometre mesafe kat edebilirsiniz. Özetle yamaç paraşütünün yeni gözdesi Türkiye’de seçenek çok. Hadi, o zaman hazırlanın uçmaya gidiyoruz…

Bayramören Parkuru Türkiye rekoruna da ev sahipliği yapıyor. 17 Temmuz 2010 sabahı Bayramören’den havalanan David Selçuk Erkek, rotasını 7 saat sonra 232 kilometre uzaktaki Ankara’nın Konya sınırında bulunan Uzunbey köyünde tamamlamıştı. David, ayaklarını yere bastığı akşam saat 19:50’de Türkiye’de 200 kilometrenin üzerine çıkan ilk Türk pilot oldu.

Bu yıl Dünya şampiyonasının beşinci ayağı Çankırı Bayramören’de yapılıyor. 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılacak olan yarışmalarda pilotlar yaklaşık 60 kilometre parkuru ilk bitiren kişi olmaya çalışacaklar. Bayramören parkuru daha çok profesyonellerin uçabileceği zorlu parkurlarıyla tanınıyor.

Bu yazımızı okuyan 1.092. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir